...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 18 februari 2017

170218 - ZOZ - Van Lonely Boys en Zoekers

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Marja.

Ik werd even weer geconfronteerd met het verloop van mijn jeugd. Van 4 tot 14 jaar als enig kind in een 3-generaties gezin. Dat herinner ik me als een prettige tijd, ook al las ik later in een brief van opa, dat hij wel "wat moeite had" gehad met mij als druktemaker. Niet zo gek, het was van zijn 68e tot zijn 77e.
Oma, op de foto hiernaast, overleed toen ik 10 was, tante, links, trouwde omstreeks die tijd.

Toen kwamen de jaren in het "nieuwe" gezin, waar ik me moest aanpassen aan heel nieuwe omstandigheden en had ineens 9 broers en zussen, waarvan er nog 6 thuis woonden. En een stiefvader waarmee het al snel spaak liep. Daaraan ontleen ik mijn blognaam Dwarsbongel, als "Geuzennaam".
Dat heeft 3 jaar geduurd. Na mijn 17e kwam ik alleen nog om het andere weekend "thuis": ik was klaar met school en had een baan elders.

's Avonds op mijn kamer luisterde ik, terwijl ik schriftelijk studeerde, naar de Engelstalige uitzendingen van Radio Luxemburg. Bij sommige songs kon ik helemaal wegzwijmelen in zelfmedelijden, zoals (I'm_Just_A) Lonely Boy van Paul Anka (nl).

Paul Anka - Lonely Boy:


Over Paul Anka is een filmdocumentaire gemaakt in Cinéma Vérité stijl.
Als Canadees van oorsprong zal het voor hem niet zo moeilijk zijn geweest om het Franse chanson Comme d'habitude (nl) te vertalen naar My Way (nl), waarbij je natuurlijk allereerst aan Frank Sinatra denkt.

De tekst van Paul Anka's song Lonely Boy verschilt nogal van de tekst van Lonely Boy van Andrew Gold (nl). Die is dan ook 10 jaar later geboren.

Gold's song Lonely Boy (nl) beschrijft het leven van een kind dat zich verwaarloosd voelt door zijn ouders na de geboorte van een jongere zuster. Ondanks sterke overeenkomsten met zijn eigen leven, ontkent Gold stellig dat het autobiografisch is.
De single is een bewerkte versie van die op het album What's Wrong with This Picture, waaraan een keur van artiesten heeft meegewerkt, o.a. Linda Ronstadt als achtergrondzangeres.

Andrew Gold - Lonely Boy:


En ja, als "lonely boy" moet je het zelf uitzoeken, dus dacht ik: zoeken naar "The Seeker"!
Om te beginnen vond ik 3 verwijzingspagina's: The Seeker met songs en films etc., Seeker met betekenissen van religieus tot cartoons, en Seekers, van TV-series en animaties tot popgroepen.

Maar ik bedoelde uiteraard de song The Seeker (nl) van The Who (nl), van hun album Meaty Beaty Big and Bouncy (nl)! Ten tijde van het verschijnen verklaarde Townshend de betekenis in een interview met Rolling Stone:
Losjes gezegd, was "The Seeker" gewoon iets over wat ik noem "Goddelijke Wanhoop", of gewoon Wanhoop. En wat het met mensen doet. Het beslaat min of meer het hele gebied waar de jongen bikkelhard is en meedogenloos vals en hij ontzettend egoïstisch is en mensen kwetst, huizen vernielt, zijn helden beledigt, hij beschuldigt iedereen niets voor hem te doen, en tegelijkertijd geeft hij een tamelijk kloppende verklaring, hij komt nergens, hij doet niets en het enige waar hij niet echt zeker van kan zijn is zijn dood, en als hij tenslotte dood is, zal hij krijgen wat hij verlangt. Denkt hij!

Hier op NDR3 in 1970 in de originele bezetting met zanger Roger Daltrey, gitarist en zanger Pete Townshend, bassist John Entwistle, en drummer Keith Moon. Waarschijnlijk heb ik ze daar destijds ook gezien.
Klik om de tekst mee te lezen.

The Who - The Seeker:


Ach, als een mens klaar is met zoeken, wordt het leven saai...

7 opmerkingen:

MelodyK zei

Weer een mooie collectie met een verhaal dat linkt naar jouw geschiedenis... je hebt het in je jeugd niet makkelijk gehad maar je er toch doorheen geslagen, petje af.

Ik weet me niet te herinneren of ik het je ooit gevraagd heb maar ik heb me inderdaad wel vaak afgevraagd waarom je die naam gekozen had.... en of het in jouw geval inderdaad de betekenis had die ik eraan gaf. Vanuit mijn dialect is het een woord dat niet positief is en bij mij persoonlijk zeker geen leuke herinneringen oproept maar ja dat zegt niets over jou natuurlijk noch waarom jij die keuze maakte.

Fijn weekend saam!

Anoniem zei

Het moet heel moeilijk zijn geweest om die grote veranderingen in de gezinssamenstelling mee te maken. En als je 14 bent is dat nog veel lastiger, zo niet onmogelijk. Draag je bijnaam met trots, want kijk eens waar je toch bent gekomen. Wij zijn blij met je.
Weer onwijs bedankt voor jouw bijdrage.

Zij van zei

Wat een verandering zo'n 'samengesteld' gezin. Het heeft wel weer een mooi blog met heerlijke muziek opgeleverd.

Nietzomaarzooo zei

Je jeugd vormt je en dit soort zaken helemaal natuurlijk. Tegenwoordig hoor je dat nog steeds, samengestelde gezinnen heet dat nu en dat is helemaal niet zo leuk en makkelijk als de verliefde ouders denken.

Je mag trots zijn op je geuzennaam; het heeft je gebracht tot waar je nu bent. Ik kijk elke week weer uit naar je bijdragen. Je hebt een diepgaande en brede kennis van muziek en dat verrijkt ons allemaal weer.

Dat je maar lang een Dwarsbongel mag blijven!

Ria zei

Het geeft niet Dwarsbongel. Het heeft je gemaakt wie je nu bent en je mag er zijn.
Heerlijk genoten van Paul Anka en De Seekers

Joanne zei

Het moet moeilijk zijn geweest, zo'n verandering. Wel weer leuk te lezen waar je blognaam vandaan komt.
Weer een heerlijke bijdrage waar ik van heb genoten.

Liefs Frederique

tagrijn zei

Leuk deze oudjes weer eens te horen, al is de aanleiding voor jou een minder prettige geweest. Gelukkig is alles nu ten goede gekeerd.