03 januari 2012

Deeg of groen? Associaties bij een banketstaaf

Vanmorgen namen we bij de koffie de laatste resten van een banketstaaf, ingekocht voor de feestdagen maar door de overvloed nog niet geconsumeerd. Terwijl ik de laatste schilfers van het omhulsel oplikte van het schoteltje, kwam er een beeld terug via de benaming: bladerdeeg.

"Was er niet een professor Bladerdeeg, Wilhelmina Bladerdeeg, die iets goeds deed met kinderen bij de Rijksuniversiteit in Groningen?"
Marijke ging met haar smartphone op zoek. Het was niet Bladerdeeg, maar Bladergroen. Een indrukwekkend levensverhaal. En inderdaad kwam de Groninger Universiteit in het verhaal voor.

Mijn herinnering was, dat ik in mijn tijd als loopjongen van het Natuurkundig Lab weleens iets bezorgd heb bij het instituut van prof. Bladergroen, destijds een paar huisnummers verwijderd van de ingang van ons Lab aan de Westersingel. Een vaag beeld van een gang in een statig herenhuis, die leidt naar een soort tuinkamer waar een mevrouw aan een bureau zit. Destijds waren veel wat kleinere universitaire instituten in herenhuizen in de stad gevestigd.

Tijdens haar opleiding Kinderverzorging was Marijke de naam Wilhelmina Bladergroen ook nadrukkelijk tegengekomen in de vakliteratuur, en ook dat klopt, want op het gebied van kinderpsychologie, pedagogiek en orthopedagogiek was ze een fenomeen.

Blijkt dus na vele jaren dat we, in de periode dat we nog lang niet wisten van elkaars bestaan, bezig waren met dezelfde persoon! En dat ontdekken we, zo'n 50 jaar later, door middel van associaties bij de restanten van een bijna vergeten banketstaaf...

8 opmerkingen:

  1. Waar een banketstaaf al niet toe kan leiden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het hele leven hangt van toevalligheden aan elkaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. WILHELMINA BLADERGROENWEG
    Wilhelmina Johanna Bladergroen werd in 1908 in Amsterdam geboren. Na haar studie aan het Barlaeusgymnasium en het behalen van haar akte lichamelijke opvoeding in 1930 werd ze gymnastieklerares aan enkele gemeentelijke scholen in haar woonplaats. Toen ze betrokken raakte bij het Vrijzinnig Christelijk Jeugdwerk besloot ze in 1932 psychologie te gaan studeren aan de Universiteit in Amsterdam. In 1940 werd ze directrice van het door haar opgerichte Psychologisch-Pedagogisch Instituut. Tijdens de oorlog was ze geïnterneerd in kamp Vught wegens haar hulp bij het onderduiken van Joodse kinderen. Na de oorlog werd zij een autoriteit op het gebied van de orthopedagogiek. Zonder te promoveren werd zij lector en vervolgens hoogleraar aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Zij bracht verscheidene werken op haar naam. Ze werd onderscheiden met de Ridderorde van de Nederlandse Leeuw. Ze overleed in 1983 in Glimmen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik wilde net eens gaan googelen maar Tagrijn was mij voor. Mooie aanvulling. Leuk dat jullie dit weetje, bij het opmaken van de restjes, van elkaar te weten kwamen.
    Toevalligheden? Misschien, maar eigenlijk geloof ik dat niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Tagrijn, @Plato: met alle respect voor jullie interesse: onder "indrukwekkend levensverhaal" zat al een link naar een vrij uitgebreide versie van deze gegevens, die Marijke al had opgezocht op haar smartphone toen we dit gesprek hadden...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In de reactie was weggevallen dat ik deze tekst heb ontleend aan het Leids Stratenboek, een boek dat nog moet verschijnen en waaraan ik nu de laatste hand leg. Alle 1662 straten staan erin beschreven: geschiedenis van de straat en de herkomst van de naam.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het was me ontgaan dwarsbongel. Dat komt vast omdat Tagrijn met hoofdletters begint. Dat liet me lezen. Vandaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hallo, mijn excuus dat ik niet op dit berichtje reageer.
    Sanoma heeft ons op alle mogelijke manieren geschoffeerd en doet dat nog steeds. Hiermee maakt een groot bedrijf misbruik van haar macht.
    Als wij dit toelaten komt niet alleen Sanoma hiermee weg maar is dit tevens een boodschap voor andere bedrijven: zij weten dan dat de klanten toch niets zullen ondernemen. Dan kan het om bedrijven gaan die diensten of producten aanbieden die veel belangrijker zijn dan onze blogs.
    Dit is ontoelaatbaar, maar ieder individu alleen staat machteloos. Om die reden hebben Margo en Roberto het initiatief genomen een groep te vormen die gezamenlijk kan optreden. Wij willen je vragen je hierbij aan te sluiten.
    Je zult het misschien te druk hebben om iets te doen, dat is geen bezwaar. In een groep zijn er altijd enkelen die handelen namens de hele groep. Hoe groter de groep is hoe slagvaardiger hij kan opereren, hij kan ook individuele acties ondersteunen.
    Wanneer je de acties van Sanoma ontoelaatbaar vindt en je bij de groep wilt aansluiten kun je dit als volgt kenbaar maken: reageren onder het bericht: http://uitwijkpost.wordpress.com/2012/01/12/handtekeningenactie-gedupeerden-van-webstreepjelog/
    Een prettig en ontspannen weekeinde.
    Groet

    BeantwoordenVerwijderen