We besloten noordelijker te gaan. Wie de kaart van Nederland kent, kan met een beetje fantasie van Drenthe een zittende figuur maken, die naar het westen kijkt. Ik bedacht dat ik nu eens door die "neus van Drenthe" wou rijden. Vanaf Smilde kun je dan via Oosterwolde, en tussen Haulerwijk en Zevenhuizen passeer je dan "de neus", waarin Een-West ligt, dicht bij het punt waar Groningen, Friesland en Drenthe elkaar raken.
Haulerwijk kreeg in mijn kinderjaren een mysterieuze betekenis, want in Groningen namen we de gele ESA-bus richting Haulerwijk om bij opa en oma op Vierverlaten te komen. Verder had ik geen idee wat Haulerwijk was.
Na Zevenhuizen kwam Leek, de hoofdplaats van de gemeente waar ik geboren ben, en vervolgens reden we langs Boerakker. Bij ons in de familie werd soms quasi-dramatisch gedeclameerd: "Gemeente van Boerakker, ...". Dat zal een parodie geweest zijn op een hevig conflict over de juiste interpretatie van de Bijbel bij de gereformeerde kerkscheuring in 1944.
Verderop kwamen we in Grijpskerk. Daar parkeerden we aan het eind/begin van de Stationsstraat en liepen heen en terug door de Herestraat en het Kerkplein rond.
Verscholen achter de bijzondere kerk, aan de stille kant, terwijl Marijke geboeid een foto maakte van een uitstalling op een vensterbank, zag ik een gebouw dat vroeger school moet zijn geweest. Dat klopt, het is nu een Sociaal Cultureel Centrum. Aan de gevel zit een beeldhouwwerk met een (fragment van?) een gedicht, dat mij boeide:
Die reuk, die kleuren, ruumte en luchten,
Woar wij in leefden, vrij as kiend,
Die trekken met deur 't hiele leven.
Dit is geschreven door een vroegere onderwijzer, Jelte Dijkstra (1879-1946), die in meerdere versies van het Gronings schreef, onder het pseudoniem Nikl. Griep. Ook vertaalde hij klassieke werken in het Gronings.Woar wij in leefden, vrij as kiend,
Die trekken met deur 't hiele leven.
Het volgende richtpunt was Zoutkamp, en dan snelverkeermijdend naar Lauwersoog. Wat is dat Lauwersmeergebied ontzettend mooi! Helaas, het lijkt steeds meer onttrokken te worden aan echt natuurgebied: militair oefenterrein en bungalowparken.
Op het eind van de pier, achter de vissershaven van Lauwersoog, hebben we naar Schiermonnikoog gekeken met de verrekijker. Marijke heeft sinds onze midweek daar, nu ook herinneringen aan dat eiland!
Ofschoon het nog een beetje vroeg was hebben we bij Schierzicht allebei een Schierzichtmenu gekozen: met lekkerbekjes dus.
Terug door het Lauwersmeer hebben we grotendeels dezelfde mooie route genomen. Daarna hebben we nog een flink stuk Noord-Groningen bekeken, de streek die we allebei prachtig vinden. Iemand schreef dat je van dat landschap houdt of het vreselijk vindt, zonder tussenweg.
Langs smalle landweggetjes, waar we ook het huisje zagen dat volgens mij vaker gefotografeerd is als illustratie bij dat fantastische lied van Ede Staal: "Het hef nog noeit zo donker west / of het werd altied wel weer licht". (Tekst en YouTube.)
Bij Hornhuizen kregen we ruim de tijd om het fluitekruid langs de weg te bewonderen en het knalgele kerktorentje met een rood dak. Er stond een vrachtwagen met een enorm lange oplegger achteruit de hoek om te manipuleren in de smalle straatjes, nadat hij een grote landbouwmachine had afgeleverd.
In Warffum zoek ik nog even naar de plek waar op 22 mei 1962 deze gemeente als laatste werd aangesloten op het geautomatiseerde telefoonnet. Dat zou hier geweest moeten zijn. Het gebouw links was die telefooncentrale, en rechts waren toen nog weilanden, waar een feesttent stond waarin de gespeelde documentaire van Louis van Gasteren werd vertoond. Ik had geholpen de projector aan te voeren vanuit Groningen.
In Warffum zijn o.a. Ede Staal en de vader van Marten Toonder geboren.
Verder oostwaarts kiezen we een stillere route. We zijn nieuwsgierig wat er te zien is in Valom. Daarvoor maken we een bocht noordwaarts
Uiteindelijk was ik moe, zodat we een dutje gingen doen op een parkeerplaats net voorbij Oosteinde. We hadden intussen een mooie rit door het noorden van Groningen gemaakt!
We zetten de auto zo, dat we dit uitzicht hadden, met op de achtergrond windmolens:
Grotere kaart weergeven
We vonden het toen wel genoeg. We reden nog even door Spijk, bekend van het lied Mien Hoogelaand van Ede Staal ook gebruikt in de film De Poolse Bruid: "t Is de lucht achter Oethoezen / 't torentje van Spiek". Daarna kozen we de weg naar huis.
Zo kwamen we langs Ter Apel, waar momenteel het tentenkamp van de uitgeprocedeerde Irakezen is, langs de N366. We hadden net het bericht gelezen, dat CDA-minister Leers verboden had om die mensen te voorzien van de allereerste levensbehoefte: water, alsmede dekens en sanitair. Voeg daarbij dat er ook kinderen en zwangere vrouwen bij zijn.
Opgevoed met de christelijke traditie van "gelijkenissen", denk je dan al gauw in termen als: "een christenminister die niet de rol van Barmhartige Samaritaan vervult, maar van een Schriftgeleerde die zijn Naaste laat kreperen".
Later bleek er toch water enzovoort te zijn aangevoerd.
Weer thuis hebben we ons voor de TV gezet en lekker lui gekeken naar wat ons op de zap-momenten interessant leek. Alleen rustige, ontspannen programma's...
Hé Gauke Dwarsbongel. Ik kan me voorstellen dat jullie terugkijken op een geweldig trouwdagje uit. Wat hebben jullie veel gezien en gedaan zeg!
BeantwoordenVerwijderenNog Fielsteert! En dat is een prachtig rondje
BeantwoordenVerwijderenDit was een zeer beeldend verslag. Jullie hebben een mooie trouwdag gehad.
BeantwoordenVerwijderen