16 november 2012

Wat heeft mijn rechteroor met Bluetooth te maken?

Op deze foto zie je mijn oor naast een verzameling oren op de cover van een bedrijfs-magazine van Ericsson van november 2000. Je mag uitzoeken welk oor het mijne is, ik ben er zelf niet uitgekomen. Er is mij gezegd dat van alle oren de mijne het grootst waren, maar op die pagina zijn de oren vakjesvullend aangepast.
Een collega probeerde ooit mij te jennen door mijn oren te vergelijken met openslaande taxideuren, maar daartegen was ik al gewapend. Schoolgenoten hadden dat jaren eerder al geprobeerd, maar ik sloeg terug met een wetenschappelijk onderzoek, dat aantoonde dat grote oren gepaard gaan met hogere intelligentie. Overigens heb ik dat onderzoek niet kunnen terugvinden op internet, maar het is ook al lang geleden.

Die foto's zijn genomen tijdens de ontwikkeling van Bluetooth headsets. Van veel collega's is een foto en een gipsafgietsel gemaakt van een oor. Ik nam toen al bijna afscheid van het bedrijf. Ik begon er in 1966 als Project-technicus, toen het nog NIRA heette en een familiebedrijf was, dat vooral oproepsystemen voor ziekenhuizen maakte.
Later ben ik als Hoofdontwerper Digitale Techniek zelf op een aantal patenten genoemd als uitvinder en mijn laatste rol was het administratief afhandelen van patenten, onder andere over Bluetooth.

De patenten voor Bluetooth zijn niet aangevraagd om de techniek alleen voor Ericsson te reserveren, zoals b.v. Apple al jaren probeert andere fabrikanten om zeep te helpen.
Er is een soort club opgericht van fabrikanten die Bluetooth graag willen gebruiken, en die tegen een relatief geringe bijdrage dat recht krijgen. Door de patenten is de standaard beschermd en kunnen apparaten van allerlei fabrikanten "elkaar eenvoudig draadloos verstaan".
Jaap Haartsen, de uitvinder van Bluetooth, werkte bij ons, nadat hij in de VS voor Ericsson had gewerkt, in Zweden de basis heeft gelegd voor deze techniek en bij ons verder uitgewerkt.

Het was een roerige periode. Onze eigen productiefaciliteit was al gesloten en de reorganisaties golfden over de resterende Ontwikkelingsafdeling. De oproepsystemen, ooit basis van het bedrijf, waren al overgedaan aan v/h "aartsvijand" Ascom/Tateco.

Er is nog iets van de NIRA-historie zichtbaar, dankzij collega's die mij een verhuisdoos met historische spullen "in de maag splitsten", die op het punt stond in een vuilcontainer te verdwijnen. Toen die doos weg moest door ruimtegebrek, omdat ik ging samenwonen met Marijke, heb ik die gegeven aan de Jans Brands Collectie. Later hebben andere collega's die collectie aangevuld met meer geredde spullen.
Ik vond een radio-interview met een bekende collega over de tentoonstelling.

Ericsson is nu helemaal verdwenen uit Emmen, ook de opvolger, Sony-Ericsson. De laatste "bemanning" heeft de rest van het bedrijf overgenomen dat nu Tonalite heet. Jaap Haartsen is er nu CTO (Chief Technology Officer), zeg maar Technisch Directeur.

Hoe snel het allemaal is gegaan kun je zien aan de vergelijking tussen een Volkskrant-interview met Jaap Haartsen uit 2001 en uit 2012 (video): Polderpioniers: de man achter bluetooth. Dat vindt plaats in een voor mij zeer bekende omgeving...

2 opmerkingen:

  1. Dank je voor het delen van een niet geheel onbelangrijke historie. De naam van de 'uitvinder' was me al bekend uiteraard.

    BeantwoordenVerwijderen