Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.
Woensdag mogen we de mensen kiezen die ons 4 jaar gaan vertegenwoordigen in de lokale Gemeenteraad. Tegelijk kunnen we stemmen in een raadgevend referendum over de Inlichtingenwet, ook wel sleepwet genoemd.
Ik vind dit soort referendum zoiets als een stuk gereedschap dat er op het eerste gezicht mooi uitziet, maar onbruikbaar is om nauwkeurig en effectief mee te werken, want er zit teveel speling in. Politieke vandalen slaan er echter graag woest mee om zich heen.
De onderwerpen zijn te complex om alle consequenties te overzien zonder je er uitgebreid in te verdiepen, en daarvoor heb ik niet de kennis, tijd en ambitie. Net als veel anderen.
Ik breng wel mijn stem uit, want als ik niet stem, bepalen anderen zonder mij wat de uitkomst wordt. Wat er ook mee gedaan zal worden, want het blijft een raadgevend referendum met een lage opkomstdrempel, zodat een minderheid van 30% van de kiesgerechtigden kan bepalen wat de meerderheid er van moet vinden.
Uit onderzoek blijkt: Groot deel inlichtingenwet onbekend bij kiezer, want: "Veertig procent van de Nederlanders weet niet dat de nieuwe Inlichtingenwet regelt dat inlichtingendiensten op grotere schaal, ongericht mogen aftappen."
Het artikel Dit zijn de voors en tegens van de Inlichtingenwet kan je op weg helpen, maar is voor veel mensen alweer te lang en ingewikkeld, vrees ik.
Ook blijkt uit onderzoek: Jongeren en ouderen verschillen flink van mening over nieuwe inlichtingenwet. Zou dat komen doordat jongeren meer te verbergen hebben of doordat jongeren beter beseffen hoe die digitale wereld werkt?
Ik ontdekte nu pas de "Sleepwet-kieswijzer van de onafhankelijke digitale burgerrechten-organisatie Bits Of Freedom, waarmee je in een paar stappen door het onderwerp wandelt.
De bediening was even wennen: je ziet telkens een balkje, waaronder je een geluidsfragment verwacht, maar als je op het driehoekige startsymbool klikt, ontvouwt zich een animatiefilmpje dat de gesproken tekst verduidelijkt.
Bij dit alles denkt menigeen aan het huiveringwekkende toekomstperspectief, dat George Orwell schetste in zijn boek uit 1948, Nineteen Eighty-Four, of (nl), 1984. Er zit 1984-1948=36 jaar tussen, maar hoe snel zijn de veranderingen gegaan?!
Orwell zag een toekomstbeeld, waarin het individu ten onder gaat in een kansloze strijd tegen een totalitair bewind. Het is een bittere satire op een politiek systeem dat de ziel van de mens en dus het hele mechanisme van liefde en haat beheerst, en zo de absolute controle heeft over het doen en laten van de onderdanen.
Dit soort dystopische (tegengestelde van utopische) schrikbeelden zijn vaker inspiratie voor schrijvers, zoals o.a. Brave New World (nl) (1932) van Aldous Huxley (nl), Fahrenheit 451 (nl) (1953) van Ray Bradbury (nl) en Blokken (1931) van "onze eigen" F. Bordewijk (en).
Ook in andere kunstvormen heeft "1984" zijn sporen nagelaten. Zo geeft de Wikipedia-pagina "Nineteen Eighty Four onder de subkop References in popular music veel verwijzingen.
Ik begin met toetsenist Rick Wakeman (nl), die we vooral kennen van de groep Yes (nl), maar ook veel solo-albums heeft gemaakt. Dit komt van zijn concept-album 1984 (nl).
Rick Wakeman - 1984:
Omdat de aankondiging 1½ minuut duurt,sluit ik deze clip niet in, maar voor de liefhebbers: DAVID BOWIE performing "1984" at the Dick Cavett Show, December 5th 1974.
Ook de Amerikaanse jazzmusicus en multi-instrumentalist Yusef Lateef (nl) bracht een album uit met de titel 1984. Van de titelsong vond ik geen geschikte video, maar voor wie het wil luisteren: Yusef Lateef - Soul Sister / 1984.
1984 (For the Love of Big Brother) is het soundtrack-album voor een film Nineteen Eighty-Four, gebaseerd op Orwell's boek, van Eurythmics (nl).
"De Partij" heeft in "1984" een eigen taal, "Newspeak", met o.a. de termen Goodsex en Sexcrime. Het eerste omvat wat de Partij moreel aanvaardbaar vindt: in feite alleen heterosexuele gemeenschap voor voortplanting, zonder sexueel of emotioneel plezier voor de vrouw. Al het andere is (de songtitel): Sexcrime (nl).
Eurythmics - Sexcrime (Nineteen Eighty Four):
De band van de van oorsprong Nederlandse broertjes Van Halen (nl) bedacht, dat je 1984 ook in Romeinse notatie kunt schrijven, en dus noemde ze hun in dat jaar verschenen album MCMLXXXIV. Het instrumentale titelnummer spelen ze voor een (weliswaar melodieuze) hardrock-band opmerkelijk subtiel!
Van Halen - 1984:
Meer in de stijl waarmee ze beroemd zijn geworden, een song van hetzelfde album.
Van Halen - Jump:
Iets van de persoonlijke filosofie van John Lennon en Yoko Ono zit in Lennon's song Only People. De zin: "We don't want no big brother scene!" komt een aantal keren terug, en kun je zien als een verwijzing naar de Big Brother uit 1984. De song komt van het album Mind Games. Er is een clip met tekst: John Lennon - Only People - Lyrics, maar ik koos voor bewegend beeld.
John Lennon - Only People:
Tja politiek.... geen verstand van en dat hou ik ook maar zo want wie er ook aan de macht komt genaaid worden we toch... hier dus geen gang naar die stemlokalen.
BeantwoordenVerwijderenJe muziek is weer heel divers en met Annie heb jij mij een plezier gedaan, altijd leuk om te horen terwijl er dan wel gelijk door mijn hoofd gaat "waarom heb ik nog nooit iets van haar geplaatst ;-) "
Fijn weekend.
De politiek is puur miljardenjacht en heeft nog weinig goeds gebracht. Stemmen gaat aan mij voorbij.
BeantwoordenVerwijderenDank je voor de mooie muziek waar ik vandaag weer van geniet.
Fijn weekend.
Via verkiezingen, 1984 en diverse clips weet jij ons weer prachtig te entertainen. Wij hoeven gelukkig nog niet te stemmen hier. Fijn weekend.
BeantwoordenVerwijderenJe hebt er weer een hele mooi info-log van gemaakt. Met mooie muziek erbij!
BeantwoordenVerwijderenDe verkiezingen? Ik ga wel stemmen, vorig jaar voor het eerst gedaan sinds 40 jaar of zo, om mijn stem niet verloren te laten gaan. Politiek interesseert me weinig. En als de partij waar ik dan op ga stemmen niet doet wat hij belooft, ben ik er helemaal klaar mee.
Fijne zwijmeldag en bedankt!
Heb weer veel geleerd vandaag. Altijd goed zo'n zwijmelaar die voor ons aan het (uit)zoeken gaat. En dan ons ook nog verblijd met mooie muziek.
BeantwoordenVerwijderenWat verkiezingen betreft: gemeenteraadsverkiezing ga ik altijd naar toe. Die politiek ligt een beetje dichter bij mij en kan ik beter volgen. Ook de gedachtengang van de diverse partijen. Maar wat ik met een referendum moet???
Mijn zusters hebben jarenlang gevochten om te mogen stemmen, dus stemmen doe ik altijd. En ik heb ook interesse in de politiek, al lijkt of blijkt het soms een wespennest en is het grotere beeld regelmatig troebel.
BeantwoordenVerwijderenMooie muziek bij een nog steeds aktueel thema.
Probeer de politiek een beetje te volgen maar snap vaker niet dan wel de keuzes die er gemaakt worden. Dat een referendum niet handig is is inmiddels wel gebleken uit de brexit van Engeland. Ben tenminste blij dat ik daar niet woon. De muziek die je erbij zocht is fantastisch. Niet dat ik alles mooi vind maar dat hoeft ook niet. Het past er perfect bij.
BeantwoordenVerwijderenJa, ik heb wel even dat Bowie-clipje gekeken hoor, geweldig. Politiek, ja ik ben het wel met je eens dat je als leek niet de consequenties goed genoeg kan overzien. Maar ik hanteer toch ook het principe om altijd te stemmen. 1984 heb ik helaas nog nooit gelezen, wel Brave New World en dat vond ik toen al de spijker op zijn kop!
BeantwoordenVerwijderenWatik wel heel bijzonder vind in het filmpje van Bowie... Het is een fimpje uit 1975.
BeantwoordenVerwijderenMaar hij is bijna precies zo gekleed, zoals de mode in in 1984 was, met de brede schoudervullingen... Hoe wist hij dat???
Wat een performer!
\Ik weet niet of ik ga stemmen. Momenteel volg ik de politiek niet zo. Hubbie wel. Die is gek op het nieuws en volgt het wel.
BeantwoordenVerwijderenMooi logje heb je er weer van gemaakt.
Liefs Joanne
Pff kan het boek me nog herinneren en hoewel ik weer ene paar klassiekers/literatuur wil lezen komt deze niet erug op mijn lijst. Wat een rotboek! De muziek die ken ik en staat me al beter aan.
BeantwoordenVerwijderen