Trees stelde voor om deze keer voor onze zaterdagse "zwijmels" muziek uit de jaren '60 te kiezen. Ook daarvan is een ruime keuze aanwezig op internet.
In de jaren van verschijning van die muziek, was je aangewezen op de radio, of het kopen van "platen", meestal singles van zwart vinyl. De keus was veel minder ruim dan nu, en de momenten dat ik mijn favoriete muziek kon horen waren nogal beperkt.
Daar kwam bij dat wat toen fatsoenlijk werd geacht, nu wel heel erg benepen overkomt. De radio was alleen voor actualiteiten, het weer, en stichtelijke toespraken. Ik schreef er al eens over: 170819 - ZOZ - Van mijn eerste single en een voorspelling.
Op de vaderlandse radio was het eerste programma met popmuziek Tijd voor Teenagers, zo vertelt hier regisseur Co de Kloet. Het startte op 11 september 1959. Er mocht toen nog heel veel niet qua tekst en platenkeuze.
Ik luisterde in de zestiger jaren veel naar de Engelstalige uitzendigen van Radio Luxemburg (nl). Dan had ik de hele avond terwijl ik bezig was met mijn schriftelijke cursus. Ik hield toen een tijdlang vaak een soort logboek bij, welke muziek ik gehoord had. Een paar van die schriftjes heb ik nog, en daar zal ik nu een keus uit maken.
De invloed van Radio Luxemburg bleek bijvoorbeeld, toen het instrumentale nummer Nut Rocker van B Bumble and The Stingers de Britse Top Tien binnenkwam zonder dat het ook maar één keer gedraaid was door de BBC!
Een van de populairste DJ's was Sir Jimmy Saville (nl). De naam van zijn programma was de TTDC, de Teen and Twenty Disc Club, op waarvan ook Elvis Presley lid was, member number 11321".
Later ging Savile naar de BBC. Hij vond dat zijn programma geschikt was voor TV, maar de BBC vond die naam te lang en maakte er Top of the Pops (nl).
Savile was een invloedrijke, extravagante figuur in de Britse showbusiness, geridderd voor zijn werk.
Na zijn dood werd hij beschuldigd van jarenlang veelvuldig ernstig sexueel wangedrag, waar velen van wisten, maar door niemand aangepakt.
Ik pak mijn logboek, daar staat: 22:36 RL 17-1-'62. Die song kwam die maand nogal eens langs op Radio Luxemburg. Het paste denk ik wel bij mijn stemming toen: als 18-jarige een goed heenkomen gezocht uit de omgeving van mijn stiefvader, ingekwartierd bij grootouders waarmee een onoverbrugbare generatiekloof, en niet veel geluk in de liefde, tja… Gelukkig had ik plezier in mijn eerste baan.
Eén van de mooiste stemmen van die tijd, vind ik Wanda Jackson (nl). Ze kwam uit de Country-hoek, maar was ook één van de pittigste Rock 'n Roll zangeressen; Trees had "Let's Have a Party" van haar in ZOZ 242.
Wanda Jackson - In The Middle Of A Heartache:
Dan een notitie 1:38 RL 23-5-'63. Laat gemaakt dus. In mei 1963 zat ik niet meer bij mijn grootouders, maar op een kamer "in Stad", de generatiekloof was toch te diep en te breed. Als ik daar op zaterdagavond om middernacht de radio nog hoorbaar aan had, stond prompt oma onder aan de trap (zij sliepen beneden) te roepen: "Het is al Zondag!"...
Deze notitie vermeldt als artiest Eddie Cochran (nl), alweer een artiest die verongelukte toen hij nog maar 21 was, onderweg in een taxi na een optreden. Ook hij heeft pittiger songs dan dit. Veel van zijn songs zijn na zijn overlijden uitgebracht.
Eddie Cochran - Three Steps To Heaven:
Ach, er staan nog veel meer songs in mijn logboek die ik zou willen laten horen omdat ik ze nog steeds mooi vind...
Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Trees.
Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.
Heerlijk nummer. Ik was toen nog maar 7 jaar. Waarschijnlijk ken ik al die oude nummers door mijn tante. Toen nog maar een tiener, maar wel een hele hippe tiener. Haar radio stond altijd aan en ik luisterde gretig mee.
BeantwoordenVerwijderenLekkere nummers. Jammer dat jouw jeugd zo weinig vreugde en liefde heeft gekend.
BeantwoordenVerwijderenGrote jongen in mei 63... ;-) ik was toen amper 6 maanden ;-0
BeantwoordenVerwijderenTrees heeft wat veroorzaakt met haar verzoek, leuk!!
Fijn weekend
Wat een leuke weetjes weer! Mooie info heb je bij elkaar gezocht.
BeantwoordenVerwijderenHet was een geweldige tijd.. en weet je wat zo grappig is?
Het nummer dat ik heb geplaatst, heb jij vorig jaar opgevoerd in de Zwijmelrubriek.
En jouw 2e nummer, van Eddie Cochran, heb ik in 2013 geplaatst.
Allebei dol op de 60er jaren. Dank dat je mee hebt gedaan Gauke!
Fijn weekend wens ik jullie!
Wat een heerlijke zwijmelrubriek weer. Je maakt er altijd wat moois van. Mooie nummers heb je gekozen.
BeantwoordenVerwijderenLiefs Joanne
Leuke info over muziek die ik niet ken!
BeantwoordenVerwijderenUit herinneringen.
BeantwoordenVerwijderenAmerican Forces Network, afgekort AFN, is een organisatie die programma's verzorgt voor de, in het buitenland gelegerde, Amerikaans militairen. Hiervoor gebruiken ze diverse lokale radio- en televisiezenders van het Amerikaanse leger. In Europa staan enkele van deze zenders die zijn bedoeld om de in Europa gelegerde Amerikaanse militairen van informatie en, vooral, muziek uit het moederland, de Verenigde Staten, te voorzien.
Veel Europese rock- en bluesmuzikanten en diskjockeys hebben in hun beginperiode geprofiteerd van het muzikale aanbod van deze zenders. Voorbeelden hiervan zijn Harry Muskee, John Kay en Felix Meurders. De zender draaide in de jaren 50 veel jazz, blues en rock-'n-roll, de favoriete muziek van vooral zwarte militairen. Daarnaast was er ook veel country te beluisteren. Destijds viel er op het gebied van popmuziek niet veel te beleven op de Nederlandse en andere Europese radiostations. Velen hoorden voor het eerst via AFN dat er ook heel andere muziek bestond dan klassieke muziek of variété.
De zender die in Noord-Nederland goed was te ontvangen, stond in Bremerhaven in Duitsland. Ook stond er een krachtige Duitse AFN-zender in Weißkirchen, nabij Frankfurt am Main. Ook Soesterberg had zijn eigen zender, Eagle FM was tussen 1964 en 1994 het radiostation van de American Forces Network (AFN) op Vliegbasis Soesterberg.
Doordat sinds het einde van de Koude Oorlog het aantal Amerikaanse troepen gestationeerd in Europa is afgenomen, zijn veel legerbases gesloten. Dit had ook gevolgen voor het aantal actieve zenders van AFN in dit werelddeel.
In België staan er nog zenders in Brussel en Bergen, in Nederland in Brunssum en Volkel.
Bron Wikipedia.
Geen van beide mijn smaak deze keer maar je hebt helemaal gelijk met hoe makkelijk het nu is. Schreef net mijn blog voor zaterdag, dat ik de tekst opschreef en daarna moest gaan zoeken...shazam en je hebt het tegenwoordig.
BeantwoordenVerwijderen