Bij het slaken van een diepe zucht, ik weet niet meer waarom of waardoor, schoot me ineens de titelsong van een oude LP in gedachten: Bridge of Sighs, van de Robin Trower Band.
De klanken waren wel wat vervaagd in mijn geheugen, maar niet de sfeer.
Robin Trower (hier NL) had meestentijds een 3-mans band, dat had zijn voorkeur. Op de eerste twee albums, Twice Removed From Yesterday en Bridge of Sighs, speelt hijzelf gitaar, James Dewar op bas en zang en Reg Isidore op drums.
De warme, bluesy stem van James Dewar was een belangrijk kenmerk van die muziek. Over Reg Isidore vond ik het minst, ofschoon hij, net als de andere twee, met veel grote namen heeft samengespeeld. Robin Trower blijkt nog steeds actief, de andere twee zijn inmiddels overleden.
Ik las nu dat Robin achtervolgd is door beschuldigingen dat hij Jimi Hendrickx imiteerde. Ik heb dat nooit zo ervaren; ik kan me er wel iets bij voorstellen, maar ik ken sterkere voorbeelden van imitatie.
De Robin Trower Band brak door, nadat Robin enkele jaren bij Procol Harum gespeeld had. Dat was de band van A Whiter Shade of Pale. Op de originele opname speelde een studiogitarist, maar toen dat een hit werd, werd Robin door oprichter Gary Brooker gevraagd. Gary had eerder gespeeld in een band van Robin.
De song Bridge of Sighs, Brug der Zuchten, verwijst naar de brug tussen het paleis van de Doge van Venetië en de tegenover gelegen gevangenis. Veroordeelden zagen door de getraliede ramen van die gesloten brug het laatste daglicht, voordat ze in de kerkers verdwenen. Eén van hen was de avonturier, vrouwenversierder en occultist Casanova.
Een andere beroemdheid die daar gevangen heeft gezeten was Galileo Galilei. Op grond van waarnemingen kwam Galilei tot de conclusie dat de Zon in het midden van ons zonnestelsel staat, en dat niet de aarde in het middelpunt van het gehele universum stond - zoals de opvatting was van de Rooms-katholieke Kerk. Dus kwam Galilei in conflict met de Kerk, hoewel hij zelf volhield dat zijn werk slechts een zuiver theoretische beschrijving inhield, die niet in conflict was met de godsdienst. Hij meende juist te laten zien hoe doordacht het door God geschapene in elkaar zat.
Dit kun je zien als het punt in de geschiedenis waar de wetenschappelijke Astronomie zich afscheidde van de Astrologie.
De naam Bridge of Sighs werd voor het eerst gebruikt door Lord Byron, in een (lang) gedicht, dat je kunt lezen bij het Gutenberg Project.
Robin Trower – Bridge of sighs
The sun don't shine
The moon don't move the tides,
To wash me clean
Sun don't shine
The moon don't move the tides,
To wash me clean
Why so unforgiving and why so cold
Been a long time crossing bridge of sighs
Cold wind blows
The Gods look down in anger,
On this poor child
Cold wind blows
And Gods look down in anger,
On this poor child
Why so unforgiving and why so cold
Been a long time crossing bridge of sighs
The sun don't shine
The moon don't move the tides,
To wash me clean
Sun don't shine
The moon don't move the tides,
To wash me clean
Why so unforgiving and why so cold
Been a long time crossing bridge of sighs
Cold wind blows
The Gods look down in anger,
On this poor child
Cold wind blows
And Gods look down in anger,
On this poor child
Why so unforgiving and why so cold
Been a long time crossing bridge of sighs
Op Youtube staan meerdere versies, ook live en ook recent, maar dit is de enige die ik vond met de tinkelende geluidjes die ik me herinnerde van het originele album:
Binnen Procol Harum liep niet alles zo soepel. Robin Trower hield het na 5 albums voor gezien en begon de Robin Trower Band. De man die dat prachtige, op Bach gebaseerde orgelspel creëerde, Matthew Fisher, stapte op uit onvrede. Hij werd pas na 40 jaar via een rechtzaak erkend als medecomponist van A Whiter Shade of Pale.
Gary Brooker en Keith Reid die tekst en basis hadden bedacht, vonden zijn inbreng ondergeschikt. Ik van mening ben dat de song nooit die roemrijke status had bereikt zonder dat Bachiaanse Hammondorgelspel: ik kan me bij wijze van spreken nog herinneren hoe die intro binnenkwam toen ik dat voor het eerst hoorde op de radio, tussen alle "gewone" muziek.
Matthew heeft daarna nog wel een muzikale carrière gehad, maar is vooral succesvol geweest als producer - hij heeft meerdere albums geproduceerd die een gouden of hogere status hebben bereikt, waaronder die van Robin Trower. Hij was ook de enige van Procol Harum en omstreken die doorgeleerd had in de muziek.
Hier een link naar Procol Harum - A Whiter Shade Of Pale; 1967 op Youtube - onder "Meer weergeven" staat de volledige tekst, waarvan de coupletten 3 en 4 zelden zijn gezongen, ook hier niet. Klik en zie hier hoeveel versies zijn opgenomen door artiesten van allerlei pluimage, zoals André Rieu!
Als uitsmijter kies ik de uitvoering van A Whiter Shade of Pale door Doro Pesch & Warlock, om te laten horen dat Heavy metal best melodieus kan zijn!
Wat weer een meesterlijk stuk info.
BeantwoordenVerwijderenHet meeste wist ik (nog) niet, behalve dan dat stukke over G.G. dat ik in mijn studie theologie tegenkwam.
Het 2e muziekstuk is wel mijn favoriet van de 2 die je plaatst. Al ken ik (uiteraard) ook andere uitvoeringen die op hun eigen manier ook weer heel mooi zijn.
FIjn weekend
Liever het origineel hoor...het is juist het orgeltje wat het lied zo doet uitsteken boven de rest. Pure nostalgie.... mijn vader zette hier de knop van de versterker een stukje verder voor open :)
BeantwoordenVerwijderenfijn weekend
De versie van Procol Harum is bij ZOZ 2 en 7 al gepasseerd, dus ik zal in het overzicht deze versie noemen. Je hebt er weer een prachtig logje van gemaakt. Dank voor je enthousiasme.
BeantwoordenVerwijderenWat heb je er weer een mooi werkstuk van gemaakt ,zo leuk hoeveel info je elke week hebt .Het eerste nummer Bridge of Sighs wilde ik eerst weg klikken maar ben even blijven luisteren .Ik vind het een heerlijk nummer,zie het wel zitten glaasje wijn ,kaarsjes aan een lekker luisteren dus ik kom vanavond nog eens luistere .Van de tweede hoor ik ook liever het origineel .
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Elisabeth
Ja, die Hedrix imitatie hoor ik wel. Mooi stuk popgeschiedenis. Ik kende dit niet zo goed, maar dank zij jou, weet ik een stuk meer.
BeantwoordenVerwijderenSuper die informatie! En beide nummers vind ik echt zeer de moeite waard!
BeantwoordenVerwijderenFijne avond verder!
Wow! Ik was vanaf de eerste klanken geboeid! Wat een heerlijk nummer! onbekend voor mij, maar het pakte me. De tweede mwah. Ben ook erg gehecht aan het orgeltje dat erbij zit :-).
BeantwoordenVerwijderenPrachtig logje weer! Wat een informatie, super. Van het tweede nummer ben ik ook meer van het origineel gecharmeerd.
BeantwoordenVerwijderenLiefs Frederique
Weer goede informatie. Het eerste nummer heb ik na één minuut weggeklikt. Ik werd er onrustig van, hoewel ik de man mooi vond zingen. Het tweede nummer vind ik geweldig! Bijna net zo mooi als het origineel.
BeantwoordenVerwijderenLeuk al die informatie. De muziek vind ik minder, Poewel ik A Whiter Shade of Pale natuurlijk wel uit mijn jeugd herken. Het eerste nummer is mij totaal onbekend, maar de Brug der Zuchten als brug, vind ik erg mooi.
BeantwoordenVerwijderenEr is voor ons maar één Whiter Shade Of Pale, en dat is die zomerhit uit 1967 (in 1972 weer een nummer 1 hit in de Top 40) van Procol Harum.
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor alle achtergrondinformatie en de bak met herrie (het bekende smaakverhaal) van Doro Pesch & Warlock hebben wij niet helemaal afgeluisterd.