Na het afwassen vanavond stond ik te spelen met een zeeppompje waarvan het tankje gerepareerd moest worden. Kinderen spelen altijd als ze met water in aanraking komen, en ik ben blij dat ik dat nog in me heb.
Het was ook meteen een aanzet voor een ZOZ, waar ik de moed al voor opgegeven had, door alle afleiding de laatste dagen. (De komende week is het waarschijnlijk nog erger).
Toch heerlijk soms, zo'n geheugen! Wie daaruit opdook, was Gerard van Maasakkers, de Brabantse streektaalzanger, met het aangrijpende lied: Bloemen zijn rood. Hij zingt dat hier ter gelegenheid van een verjaardag, in een tuin waar vogeltjes meezingen.
Ik vind de tekst verstaanbaar genoeg om die hier niet te publiceren. Ik denk dat de strekking van het lied duidelijk genoeg wordt!
Gerard van Maasakkers - Bloemen zijn rood:
Het lied is een vertaling van Flowers are Red van Harry Chapin.
Harry Chapin overleed op 39-jarige leeftijd bij een verkeersongeluk. Of zijn hartaanval de oorzaak of het gevolg was, was niet meer vast te stellen.
Behalve singer/songwriter was hij bekend door zijn maatschappelijke activiteiten, waarvoor hij postuum geëerd werd met een van de hoogste Amerikaanse onderscheidingen.
Harry Chapin's oorspronkelijke tekst van Flowers are Red staat op The Harry Chapin Archive.
Ik vond een video van een optreden in het Capitol Theatre van 21 oktober 1978.
Harry Chapin - Flowers Of Red:
Ik vond ook nog een clip die ik jullie niet onthouden wil, maar waarvan "op verzoek, insluiten geblokkeerd is": Kylan Van Severen volunteered to sing Harry Chapin's Flowers are Red for his 2012 Christmas concert at daycare. Kylan is 5 years old.
Mensen van mijn generatie die denken aan starheid in het onderwijs, komen al gauw op de Rock-opera The Wall (nl) van Pink Floyd (nl), en meer specifiek Another Brick in the Wall, Part 2 (Education). Part 2 is een protestlied tegen het rigide systeem op algemene en kostscholen in het United Kingdom.
Het werd op single uitgebracht en werd de enige nr.1 hit in de UK, de USA en veel andere landen. Het was ook Pink Floyd's eerste single sinds 1968.
Zowel de single als het album werden in Zuid-Afrika verboden door het Apartheidsregime, omdat de song het strijdlied werd bij protesten tegen de raciale ongelijkheid in het onderwijs.
Na een link naar een langere en, vind ik, wat sinistere video, Pink Floyd - Another Brick In The Wall, sluit ik een kortere clip in.
Pink Floyd - Another Brick In The Wall, Part Two:
Ach, sommigen van ons hebben een ouder onderwijsregime meegemaakt, hebben daar kritiek op, maar verbazen zich er ook over hoe het nu in het onderwijs toegaat. Nee, ik wens geen klap op de vingers of de bips met een liniaal, maar ik zou graag een verbetering zien in de taalvaardigheid van veel kinderen.
Ik heb in een WE300 met het thema "spellen" al eens ironisch weergegeven hoe het er nu uit kan zien:
Kleinzoon toonde opa een bericht van een andere kleinzoon: "ik ga 1st ma is ff na me ma ik hep me opstel nedelans goet me leraa hep geseg dat ik geen taalagtustant hep het bulangreikste is dat het goet begreipuluk nedelans is een 10 met un grivvel!
Tja, mijn opa en belangrijke gedeeltelijk opvoeder was gepensioneerd, na een loopbaan van 1907 tot 1940 als hoofd ener School met den Bijbel. Opgegroeid dus met de Tale Kanaäns... ;)
Hij was gelukkig niet van de zwartste categorie!
O, wat een heerlijk blog weer!
BeantwoordenVerwijderenIk hou zo van de muziek van Gerard van Maasakkers én van Pink Floyd.
En ja... ik zie het nog steeds gebeuren op de lagere school.
Ze stoppen er bij de kinderen vanalles in, en het moet er als éénheidsworst uitkomen.
Zo gauw dat niet het geval is (althans, zo merkte ik het bij mijn zoon) dan is er een probleem.
Ik vind het echt een hartverscheurend liedje, dat nummer van Gerard.
Maar wat ik echt superleuk vindt... een paar weken geleden hoorde ik bij mijn zoon vanuit zijn kamer ineens muziek van Pink Floyd voorbij komen. Wij draaien thuis de albums regelmatig maar er was vanuit de kinderen weinig bealngstelling voor. Tot een paar weken terug dus. Hij was helemaal blij toen hij ontdekte dat we bijna alle albums in de kast hebben staan. Ik heb het al vaker gezegd, maar ik vind het zo leuk om muziek met mijn zoon te kunnen delen.
Qua taalvaardigheid lopen ze inderdaad enorm achter. Ik stoor me daar ook aan. Vaak blunderen de docenten zelf al met hun Nederlands. Een groot gemis.
BeantwoordenVerwijderenGelukkig is dat starre denken in het onderwijs grotendeels achter de rug. Doe mij maar een kleurrijke fantasie. Heerlijk.
Bedankt weer.
Fijn dat je ondanks alle afleiding dan toch nog een log hebt geplaatst, weer een heel mooie en complete.
BeantwoordenVerwijderenHet onderwijs..tja... zal altijd wel een heet hangijzer blijven, wat ze ook doen het is nooit goed in iedereens beleving ... Waar ik me aan stoorde aan de tijd dat mijn kinderen naar school gingen was dat ze de leerkrachten bij hun voornaam aanspraken... ze zijn nu volwassen en het gebeurt nog steeds en ik kan me daar gevoelsmatig niet mee verenigen....
En ja ik ben wel de laatste persoon op deze wereld die geschikt zou zijn om voor de klas te staan
FIjn weekend
Natuurlijk ken ik dit liedje als echte Brabantse van afkomst.
BeantwoordenVerwijderenIk zit er van te genieten
Groetje, Ria
Wat een wijs lied over die Rode bloemen. En heerlijk met Chevy Chase. Altijd fijn om hem weer even te zien. Mijn eigen eyecandy, zelfs met 1 oog dicht.
BeantwoordenVerwijderenBen al een tijdje uit de Onderwijstijd qua kinderen, maar zie bij neefjes en nichtjes vooral labels geplakt worden. En nog vroeger al moeten weten wat je later wil worden. Dus al snel in een richting worden geduwd.
Behalve de richting van tevreden worden.
Alweer een mooi logje!
Dat digitaal Nederlands is ook 'n brick in the wall. Heerlijke keuze van je, Dwarsbongel !
BeantwoordenVerwijderenDat Neederlans, ja, breekt mij de bek niet open.
BeantwoordenVerwijderenBedankt weer voor je tjaatje!
Knappe liedtekst van deze mij totaal onbekende singersongwriter.
Weer heerlijk genieten van de muziek en je uitgebreide blog.
BeantwoordenVerwijderenLiefs Frederique
Leuke blog van een mij onbekende zanger. Dat van die taal spreekt me aan. Mijn zoon heeft jarenlang op internet kromme teksten geproduceerd die me witheet maakte en die ik tot nu toe nog steeds niet kan nadoen. Ik zei er eens wat van en kreeg toen in een paar volzinnen antwoord. Er stond geen één taalfout in. Hij kon het dus wel. Maja, ut moes er popi uitsien.
BeantwoordenVerwijderenDwarsbongel, er is weer een nieuwe WE-300. Dus al je zin en tijd hebt.... :-)
BeantwoordenVerwijderenEn zo niet, dan Niklas misschien?