...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

17 februari 2014

Leuteren

Sommige mensen staan bekend als zeer zwijgzaam. Dat wil niet zeggen dat ze geen innerlijk leven hebben, of geen hersenactiviteit: vaak integendeel - ze wachten tot ze vinden dat de gedachte voldoende is doordacht.

Er zijn mensen die voortdurend in zichzelf lopen te praten, of er nou anderen in de buurt zijn of niet. Vaak beseffen ze het zelf niet. Dat komt het meest voor bij mensen die veel alleen zijn.

Er zijn ook mensen, die beginnen te praten zodra er iemand anders in de buurt is. Die denken vanaf dat moment werkelijk alles hardop; of dat nou voor de ander van belang of interessant is of niet. En of het nou een samenhangende reeks gedachten is of gewoon een reeks scharrelgedachten die over elkaar struikelen.
De meesten van ons weten maar al te goed hoeveel gedachten er per seconde door je hoofd kunnen spoelen.

In sommige beroepen wordt behoorlijk veel hersenwerk gevraagd. Mijn beroep was het ontwerpen van elektronische schakelingen en installaties. Daarbij kwam het vaak voor, dat ik een ontwerp in mijn eentje had gemaakt, uiteraard nadat lang en breed gediscussieerd was over de gewenste eigenschappen.

Hoe gecompliceerder het ontwerp, hoe groter de kans dat het niet in één keer helemaal goed werkt. Het vinden waar het probleem zit, vraagt dan een nauwkeurige analyse wat er gebeurt als gevolg van testen. Dat vereist geconcentreerd denkwerk, omdat je alle verbanden moet overzien. Je kunt het misschien enigszins vergelijken met het denkwerk van een schaker.

Soms kwamen collega's me helpen zo'n probleem op te lossen. Voor het doorbreken van vicieuze denkpatronen kan een enkele "domme" opmerking wonderen doen. Iemand die stromen "scharreldeskundigheid" uitstort is dan echter een ramp.
Ooit vroeg ik zo'n collega of hij wou weggaan, omdat ik mijn hersens moest gebruiken voor mijn werk en niet voor hem...

PlatoOnline's WE-300 schrijfuitdaging: schrijf een verhaal van exact 300 woorden, waarin het thema-woord niet voorkomt! Themawoord voor februari = Leuteren


12 opmerkingen:

Nico van Hoorn zei

Mooi en herkenbaar.

Anoniem zei

Inderdaad is hulp niet altijd gewenst of komt het op het verkeerde moment. Heel herkenbaar.

Ria zei

Mooi woord :scharreldeskundige.
Een vriendelijke uitdrukking voor beterweter.

Groetjes, Ria

platoonline zei

Goed stuk Dwarsbongel. het doet denken. Heel begrijpelijk dat je iemand wegstuurt als je je moet concentreren.

Ik ken iemand die voldoet aan jouw beschrijving.
Een aardige vrouw, alleenstaand en bewust ongehuwde moeder. Maar dat ratelt de hele dag aan een stuk door en is zo chaotische dat iedereen er bekaf van wordt. Vreemd is echter dat zodra ze haar werk doet (ze is cum laude afgestudeerd als koordirigente) ze alles in de hand heeft, de lijnen kort en effectief houdt en goede successen met haar koren boekt.
Je ziet dus op gezette tijden twee totaal verschillende persoonlijkheden.

Snap jij zoiets?

Thérèse zei

En dan de juiste middenweg proberen te bewandelen.

Anoniem zei

Ik herken dat, als ik mijn stukken schrijf voor de krant kan ik geen achtergrond geluiden hebben. Anders klets ik vaak en ook in mezelf maar inderdaad dat zal wel komen omdat ik alleen woon en veel alleen ben, dan ga je dat gewoon doen.

Corline zei

Scharrelgedachten, wat een mooi woord! Een goede WE!

Anoniem zei

Prachtige scharrelwoorden. Die betweters met ongevraagd advies zijn &€)/! Mooie beschouwing

Anoniem zei

Erg goeie WE; scharreldeskundige, hoe verzin je het. Maar herkenbaar is het wel; er wordt inderdaad vanaf de zijlijn veel geleuter op deskundigen afgevuurd.

Anoniem zei

Een heel goede invulling van het thema. Het barst van de overbodige en onzinnige leuteraars.

Mrs. T. zei

Mooi geschreven. Ik houd wel van mensen die goed nadenken en niet zomaar alles eruit gooien.

♫ M e l ☺ d y ♫ zei

Prachtig verhaal!

En ja het klopt wel..... alhoewel een 'domme' opmerking vaak niet eens zo dom is als dat hij op het eerste oog lijkt.