Ik stuitte onlangs op artikelen over een Amerikaanse mevrouw, die ten strijde is getrokken tegen de voedingsindustrie. Ze noemt zich The Food Babe, en heeft inmiddels een behoorlijke aanhang opgebouwd en boeken uitgegeven, die goed verkocht worden. Kortom, ondanks dat ze haar baan heeft opgezegd, boert ze goed!
Een favoriete uitspraak van haar: Je moet geen dingen eten waarvan je de naam niet kunt uitspreken.
Het loopt eigenlijk parallel aan de angst die hier groeit over "E-nummers" in voedingsproducten. Ik zag op de markt alhier onlangs bijvoorbeeld een broodkraam, met het opschrift: GEEN E-NUMMERS!
Goed, dus geen voeding eten die als volgt is samengesteld - dat moet wel een dodelijke cocktail zijn:
Ingrediënten: Water (75%), Suikers (12%) (Glucose (48%), Fructose (40%), Sacharose (2%), Maltose (<1%))‚ Zetmeel (5%)‚ Cellulose E460 (3%)‚ Aminozuren (<1%) (Glutaminezuur (19%) Asparaginezuur (16%), Histidine (11%), Leucine (7%), Lysine (5%)‚ Fenylalanine (4%)‚ Arginine (4%)‚ Valine (4%)‚ Alanine (4%)‚ Serine (4%)‚ Glycine (3%)‚ Threonine (3%)‚ Isoleucine (3%)‚ Proline (3%)‚ Tryptofaan (1%), Cystine (1%), Tyrosine (1%), Methionine (1%))‚ Vetzuren (<1%) (Palmitinezuur (3%), Omega-6 Vetzuur: Linolzuur (14%). 0mega-3 Vetzuren: Linoleenzuur (8%) Oliezuur (7%), Palmitinezuur (3%)‚ Stearinezuur (2%)‚ Laurinezuur (1%), Myristinezuur (1%), Caprinezuur (<1%))‚ Ash (<1%)‚ Fytosterolen, E515, Oxaalzuur, E300, E306 (Tocopherol), Phylloquinone‚ Thiamine, Kleurstoffen (Geel-Oranje E101 (Riboflavine), Geel-Bruin E160a), Smaakstoffen (3-Methylbutyl Ethanoaat, 2-Methylpropaan-1-Ol. 3-Methylbutyl-1-Ol, 2-Hydroxy-3-Methylethyl Butanoaat, 3-Methylbutanal‚ Ethyl Hexanoaat, Ethyl-Butanoaat, Pentylacetaat), Natuurlijk Rijpingsmiddel (Etheengas).
Ik hoop dat ik dit recept correct heb overgenomen van het Engelse origineel en de vertaling (die niet helemaal klopte), maar het zal er zeker dichtbij zitten. Ik denk, dat in dit recept nog wel meer stoffen gekoppeld zijn aan een E-nummer, dan hier vermeld. Bovenstaand recept beschrijft echter niets meer of minder dan de samenstelling van... een geheel natuurlijke banaan!
Daarom nu maar het Bananen Lied van André van Duin
Ik ben helemaal onder de indruk, en dat heeft natuurlijk te maken met mijn gebrek aan kennis omtrent ingrediënten van voedingsmiddelen en van chemie in het algemeen.
Dat is ook het terrein waarop "Food Babe" zich beweegt. Ze heeft met haar campagnes voorelkaar gekregen dat fabrikanten traditionele hulpstoffen voor brood en bier niet meer gebruiken.
Niet omdat de ingrediënten ineens niet goed meer zijn, maar omdat de bedrijven schade lijden door het bewerken van de publieke opinie (onder gewone mensen, die net als ik weinig tot niets van chemie weten) door Food Babe. Dat is moeilijk, tot niet, te corrigeren: we zijn toch al bang dat in de processen die we niet zelf onder controle hebben, enge dingen gebeuren. Maar wie bakt er nog zijn eigen brood...?
In Nederland koken de meeste gezinnen nog hun eigen warme maaltijd, liefst met verse, traditionele ingrediënten: Drs. P - Knolraap en Lof, Schorseneren en Prei:
Zo deed Food Babe voorkomen alsof materiaal, waar kunststof vloermatten voor atletiek van worden gemaakt, ook in brood van een keten broodjeswinkels werd verwerkt. De werkelijkheid is, dat in het productieproces van beide, dezelfde hulpstof wordt gebruikt. Na het productieproces is de hulpstof niet meer aanwezig, noch in de mat, noch in het brood, en er zit al helemaal geen mattenmateriaal in het brood.
Iemand stelde voor dat Food Babe in de campagne tegen die broodjesketen ook maar moest eisen om geen dihydrogeenmonoxide (DHMO) meer te gebruiken bij het bakproces, want dat is een oplosmiddel (kleurloos, geurloos, smaakloos!), dat in massale hoeveelheden wordt uitgestoten door industrie en voertuigen, en waaraan jaarlijks duizenden mensen doodgaan, vooral door inhaleren.
Het goedje met deze akelige chemische naam heet in het dagelijks leven: water, puur water...
Een ander voorbeeld is bier, waar volgens Food Babe antivries in zou zitten. Sommige soorten antivries bevatten inderdaad, zoals zij beweert, Propyleen glycol. Maar dat zit ook in cosmetica, en mag zelfs worden gebruikt in voeding en geneesmiddelen (E1520).
Wat bij het brouwen van dat bier gebruikt wordt, is echter (volgens een chemicus) een stof, waarvan alleen de naam overeenkomst vertoont: Propyleen glycol alginaat (E405). Ik zou ook denken dat het (bijna) hetzelfde is, maar dit laatste wordt gewonnen uit zeewier, dus volgens de standaarden van Food Babe nogal "natuurlijk"...
Ach, laten we maar een eenvoudig broodje ei nemen met Jaap Fisher:
Nou wil het geval dat Food Babe wel een vak heeft geleerd, maar dat heeft niets met voedsel te maken. Dat is computertechniek ofwel informatica. Je zou denken dat ze dan toch geleerd heeft hoe je tegenwoordig van alles kunt opzoeken op internet, en dat ze logisch heeft leren denken.
Nou, dat eerste lijkt ze te kunnen, aan het tweede twijfel ik - de informatie op internet is zo betrouwbaar als degene die het er op heeft gezet, en om dat te filteren is een kwestie van logica...
Bij de broodkraam alhier op de markt "zonder E-nummers", vroeg ik me af wat voor ongecontroleerde ingrediënten ze er dan instoppen, want E-nummers zijn de garantie dat de eigenschappen van die stof zorgvuldig zijn onderzocht! Op internet zijn de lijsten met E-nummers en hun indeling in categoriën gemakkelijk terug te vinden, en daar is ook terug te vinden welke stoffen voorkeur verdienen en welke afgeraden worden voor welke toepassing.
Oud-Nederlandse pot werd overigens klaargemaakt zonder kennis van E-nummers!
Sjef van Oekel: Zuurkool met vette jus:
Ik krijg wel eens de indruk dat voor sommige mensen de term "wetenschappelijk" blijkbaar een synoniem is van "hekserij", omdat het zo ver van ze af staat. Nou, ik begrijp het ook niet allemaal, maar ik heb er wel enig vertrouwen in. Ook omdat ik in mijn eerste baan als loopjongen en technisch assistent, 6 jaar lang helemaal tussen de wetenschappers zat. Een interesante en leerzame tijd, tussen harde werkers en soms geniale mafkezen.
Ach, laten we over onze grenzen kijken; ook daar is best veel muziek over voeding en eten.
Zo is er een meeslepend lied over een recept met één naam en meerdere varianten: Jambalaya (EN). Het is een rijstschotel die ontstaan is in de Creoolse en Cajun keuken in Louisiana (VS), met vermoedelijk Europese invloeden.
De song: Jambalaya (On the Bayou) is oorspronkelijk van Hank Williams (live with Drifting Cowboys 1951 - remastered).
Er zijn veel andere uitvoeringen van onder andere Creedence Clearwater Revival, Conjunto San Antonio, Fats Domino (vinyl single met krassen en ruis, zoals vroeger in de jukebox), Emmylou Harris (1980, from French TV), Sonny & Cher, en zelfs in de show van Hank Williams Jr. een toen 4-jarige Hunter Hayes!
Maar ik plaats Jambalaya hier als clip van The Carpenters, omdat de tekst in beeld meeloopt.
Karen Carpenter bezweek uiteindelijk aan anorexia nervosa; ze had dus ook een probleem met voedsel, terwijl ze er zo prachtig over kon zingen:
N.B.: Ik maakte gebruik van de volgende links over "Food Babe":
1) Is The Food Babe A Fearmonger? Scientists Are Speaking Out
2) Vani Hari, a.k.a. “The Food Babe,” finally responds to critics
Sites met (links naar) muziek over voeding:
a) Zingen over eten: onze favorieten!
b) Liedjes over eten
c) Foodie Songs
Op internet veel verschillende recepten voor Jambalay; hier een paar links:
W) Met chorizo en kip (AH)
X) Creoolse Jambalaya (Koffietijd)
Y) Jambalaya met vis (24kitchen.nl)
Z) En tenslotte Smulweb met een reeks Jambalaya-recepten.
Ik zou zeggen: "Enjoy your Food, Babe!" Oftewel: geniet van je eten, en laat je niet afleiden...
14 opmerkingen:
Helaas wederom, je link bij Marja werkt niet zoals het zou moeten zijn.
Blijkbaar is hij nu wel goed; ik begrijp het nog niet helemaal waarom het fout ging...
Uit de kunst nu. We gaan morgen smakelijk luisteren en dan lees je de reactie wel.
Wow wat leuk en lekker allemaal! Ik hou ook zo van Creedence Clearwater en dihydrogeenmonoxide!
Je hebt er weer een prachtig geheel van gemaakt, Dwarsbongel. Ik heb hier zitten genieten.
Sommige mensen draven in die (zo noem ik het ) waanzin helemaal door.
Neemt niet weg hoor dat ik jouw verhaal weer met plezier gelezen heb want daar ben ik dan wel weer nieuwsgierig genoeg voor ;-)
Een week of 3 geleden was er 's nachts een programma op tv waarin 2 ernstig zieke mensen gevolgd werd, 1 had MS en 1 had EDS.
Beiden waren al afgeschreven.
Zij gingen op onderzoek uit in de alternatieve wereld en toen ontdekten ze dat er een hele wereld is die ervan overtuigd is dat onze voeding zogenaamd zo gezond is maar juist ziek maakt.
Zij kregen bepaalde soorten bacteriën en wormen in hun lichaam geplaatst (in hun darmsysteem) en knapten zienderogen op.
En zij waren niet de enigen, talloze mensen zijn ondertussen bezig met dat soort therapieën.
Waarmee de vraag waarom men 'vroeger' veel gezonder was dan wij tegenwoordig, gelijk ook beantwoord werd.
Al dat zogenaamde 'gezonde' voedsel is verre van dat...sommige zelfs ziekmakend.
Fijn weekend.
Het eten van vroeger is ook niet te vergelijken met het eten van nu in de schappen. Eigenlijk moet je in de winkel de middenpaden niet eens gebruiken, maar alleen de groenten/fruit/brood/zuivel/kruiden en vlees afdeling bezoeken. Al het andere is troep. En etiketjes lezen. Het is schrikbarend wat je naar binnenschuift onder het mom van voedsel.
de Cartpenters vind ik een gezellig nummer.
Fijn weekend!
Kostelijk!!
Al je nummer heb ik met plezier geluisterd en bekeken.
Ook je verhaal kan ik me helemaal in vinden. Opeens is iedereen voedselspecialist.
Ik hou me maar een beetje aan wat Maarten van 't Hart ooit schreef: Ik mag overal in bijten, als ik er maar flink van ga schijten.
Fijn weekend
Je hebt het goed bij elkaar gezocht en ik heb genoten
groetjes, Ria
Dat was een heel verhaal weer je bent er maar druk mee geweest.Ik vraag me wel eens af wat ik allemaal binnen krijg maar lees geen etiketten meer,als ik dat allemaal uit moet zoeken !!Ik heb Smakelijk gelachen om de liedjes die je erbij gevonden hebt !
@Marijke: Je bedoelt: Creedence Clear-dihydrogeenmonoxide? ;)
@Marja: Dank je!
@Melody: Dank je, blij dat het je plezier verschaft heeft.
Over de alternatieve geneeswereld heb ik mijn eigen gedachten, gevoed door eigen ervaring.
Als kind heb ik een ernstige ziekte gehad, en de kinderarts in het ziekenhuis kon geen juiste diagnose vinden.
Mijn moeder heeft toen "de alternatieven" ingeschakeld - een iriscopist heeft (n.a.v. de door mijn moeder genoemde symptomen, denk ik nu) "ongeveer precies" aangegeven waar het probleem zat, en homeopatische middelen voorgeschreven (mijn grootmoeder had een dik boek over homeopathie).
Toch kwam het probleem terug, en kwam ik weer in het ziekenhuis bij dezelfde kinderarts. Mijn moeder heeft er toen op aangedrongen dat ik naar het AZG (nu UMCG) werd doorgestuurd. Er was toen nog geen aparte afdeling Oncologie, maar dank zij de voortvarende prof aldaar leef ik nog steeds, met een groot litteken op mijn buik: er was nog geen scanapparatuur zoals nu.
Over verhalen over het succes van zowel alternatieve als nieuwe reguliere behandelingen las ik pas een artikel dat bij mij heel logisch overkomt, vergelijkend met artikelen over de werking van de menselijke geest: http://quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/altbelief.html
Maar wie denkt baat te hebben bij "de alternatieven", moet zich door mij niet laten weerhouden.
Die verhalen over wormen en bacteriën die in je lichaam geplaatst worden, doen mij denken aan de lintworm die ik ooit gehad schijn te hebben en die met "gif" uit mijn ingewanden is verjaagd, en aan van die vieze bloedzuigers die obscure types vroeger op je loslieten...
Of voedsel van vroeger veel beter was? Ik herinner me nog dat je veel spek moest eten om "sterk te worden".
Of men vroeger "veel gezonder was" dan nu? Als je de statistieken bekijkt van de gemiddelde levensverwachting, dan zie je dat die heden ten dage veel hoger ligt! Uit het hoofd, uit een cursus Maatschappelijke Oriëntatie van de jaren 70 à 80: een "arbeider" van pakweg 150 jaar geleden had een levensverwachting van ca. 45 jaar, en nu wordt de pensioenleeftijd steeds verder verhoogd...!
@Bibje: Ik vind de Carpenters dit lied ook zo mooi zingen, en zo tragisch dat juist Karen stierf door anorexia.
Het belangrijkst is, dat je gevariëerd eet, en dat bepaal je zelf. Wat je eet bepaal je o.a. door etiketten te lezen, en je er in te verdiepen wat er staat. We leven niet in China waar puur vergif door babymelk wordt gehusseld, en er ligt hier echt geen gif in de schappen van de supermarkt, tenzij het als zodanig verkocht wordt ter bestrijding van ongedierte...
@Nietzomaarzo: Prachtig: "Opeens is iedereen voedselspecialist", en de (ironische?) vereenvoudiging van Maarten 't Hart!
@Ria: Dank je!
@Elisabeth: Geen etiketten lezen is ook een manier om de waan van de dag buiten de deur te houden, als je voldoende gevariëerd eet. Blijft het probleem van allergiën, zoals een kleinzoon die pinda-allergie heeft. Dan kunnen pinda's of afgeleide producten dodelijk zijn, maar hij is daar nu zelf ook al alert op.
P.S.: We spraken vanmiddag iemand, die dacht dat E-nummers een aanduiding waren dat een ingrediënt giftig of minstens ongewenst was. Dat is volkomen onterecht, E-nummers geven aan dat de bijbehorende stof juist veelvuldig geanalyseerd is op de eigenschappen, en is op grond daarvan ingedeeld in een bepaalde categorie. Veelal zijn het volkomen natuurlijke ingrediënten, die een naam hebben gekregen.
Besef ook, dat ook veel puur natuurlijke stoffen giftig zijn!
Leerzaam logje weer. En genoten van de Carpenters. Ik scan zelf alle producten op E621 (smaakversterkers). Kleine hoeveelheden trek ik. Maar menig chineesje of BBQ (marinades) eindigde in een enorme rommel.
@Natasja: Dank je! Inderdaad zijn er mensen die bepaalde allergiën hebben (ik reageerde bij Elisabeth al over onze kleinzoon met pinda-allergie), en niet alles verdragen wat in de lijst met toegestane ingrediënten staat. Dat kun je niet voor zijn, omdat b.v. zelfs een "standaard" voedingsmiddel als koemelk sterke reacties oproept bij sommige mensen. Dezelfde kleinzoon had dat in het begin ook, maar is er overheen gegroeid, gelukkig...
Mensen denken dat ze gezond leven en eten, maar dat is niet altijd zo. Mijn zwager leefde erg gezond, maar overleed toch op 64 jarige leeftijd. Waar de één 100 wordt, wordt de ander vijftig. Je moet ook wel een beetje geluk hebben. Een leerzaam en heel leuk logje. Ik heb genoten van de nummers.
Liefs Frederique
Een reactie posten