Een onderzoekje bij een experimenteel "Consultatiebureau voor ouderen" leidde tot de conclusie dat ik te hoge bloeddruk had. De aanbeveling was om daar maar eens mee naar mijn huisarts te gaan. Dat is nu twee-en-een-half jaar geleden.
Mijn huisarts (een oude rot in het vak; een vriendin die zelf arts is: "de beste huisarts alhier") bevestigde de bevinding van de consultante. Hij schreef me een medicijn voor, laat ik het aanduiden met "M". Elke morgen één tablet, en na drie maanden controle.
Bij de controle-afspraak bleek "M"wel effect te hebben, maar niet genoeg. Ik kreeg er een tweede medicijn bij, ik noem het "E". Ook elke morgen één tablet. Dus één "M" en één "E". En na drie maanden terugkomen.
Op een verjaardag merkte iemand op, dat ik nogal veel hoestte: "Gebruik je misschien medicijnen voor bloeddruk?" Ja, inderdaad.
Maar wie legt nou verband tussen bloeddruk-medicijnen en kriebelhoest?
Tja, het staat inderdaad op de bijsluiter van "E" vermeld bij de bijwerkingen als "soms", maar soms betekent volgens de Apothekerswebsite dat de bijwerking optreedt bij 10 tot 30 van de 100 gebruikers van het medicijn.
Terug naar de dokter en een vragen of er een oplossing is. Ja, een ander medicijn, hier heet het "H". En controle over drie maanden.
Dat ging lang goed, tot een paar dagen na een lange fietstocht op een mooie, zonnige dag. Wel ingesmeerd met zonnebrandspul, factor 20. Toen kreeg ik pukkeltjes en plekjes op mijn huid. En jeuk!!!
Ik de bijsluiters van mijn beide medicijnen nog maar eens nagekeken, na het echec met "E".
"M" meld onder "zelden" (= 0,1% of minder, maar meer dan 0,01%): "huiduitslag met hevige jeuk en vorming van galbulten of urticaria, psoriasisachtige aandoeningen van de huid. In geïsoleerde gevallen: overgevoeligheid voor (zon)licht."
Bij "H"staat: "Soms (= 1 tot 10 op 1000) Huiduitslag met hevige jeuk en vorming van galbultten of urticaria. Zelden (= 1 tot 10 op 10.000) overgevoeligheid voor (zon-)licht."
Beide waren dus verdacht in verband met mijn jeuk. Maar het was toch al een poos goed gegaan?
Ik maakte een afspraak met mijn huisarts. Dat wil zeggen, een plaatsvervangende arts in de groepspraktijk. Geen probleem, als je daar als arts werkt, heb je het vertrouwen van mijn huisarts en zijn ervaren collega's. Dit was een jonge vent. Ik legde hem mijn theorie voor van de combinatie van beide medicijnen, en hij deed een logisch voorstel, nadat hij geconstateerd had dat mijn bloeddruk niet extreem te hoog was: laat het "nieuwste" medicijn ("H") maar even staan, kijk wat er gebeurt en kom over twee weken je bloeddruk laten meten bij de assistente. En ik kreeg een recept voor een zalfje voor mijn jeuk, noem het "HC".
Mijn bloeddruk werd gemeten, maar de jeuk was nog niet weg en mijn huid was verder aangetast. Ik maakte een nieuwe afspraak op het eerst mogelijke moment, nu weer bij mijn eigen huisarts die terug was van vakantie.
Toen hij zag hoe mijn huid er op dat moment uitzag, vond hij een doorverwijzing naar de dermatoloog noodzakelijk. Hij besloot zelf een afspraak te maken; het ziekenhuis zou contact met ons opnemen.
Dat gebeurde ook: we werden dezelfde dag nog gebeld dat ik er de volgende dag terecht kon.
Bij de dermatoloog werden me al vrij snel de vragen gesteld: Gebruik je "M"? Heb je een poos lekker in de tuin gewerkt? Het antwoord op de eerste vraag was: ja. Op de tweede vraag: nee, maar ik heb wel een prachtige fietstocht gemaakt. En daar ging het om: de combinatie van "M" en "buiten".
Er werd een biopt genomen uit een sterk aangetaste plek op mijn arm, en ik kreeg een zalf ("ELV") voorgeschreven, die de eerste week tweemaal daags moest worden aangebracht op alle aangetaste plekken. Vervolgens een week eenmaal daags, dan om de andere dag, en dan kijken wat er nog nodig is.
En over drie weken terugkomen.
De zalf werkte goed, en het onderzoek van de biopt had geen ernstige feiten opgeleverd. Medicijn "M" was de oorzaak, fotosynthese (overgevoeligheid voor licht) leek niet waarschijnlijk, maar was ook niet uitgesloten. Gauw weer gaan fietsen, maar wel goed insmeren met minstens factor 40, zei de dermatoloog.
Bij het eerstvolgende bezoek aan de huisarts ging het uiteraard over mijn huid en mijn bloeddruk. Dezelfde plaatsvervanger beschouwde het als een leermoment, dat van de twee medicijnen juist het "oudste" volgens de dermatoloog berucht was vanwege de huidproblemen. Maar mijn bloeddruk was binnen de normen.
De zalf had een goed resultaat gehad, maar de huidproblemen waren nog niet helemaal weg. Ik moest vooreerst maar stoppen met "M", en over een paar weken mij weer melden om het resultaat te bezien.
Die volgende afspraak had ik weer mijn eigen huisarts. Nog steeds plekjes op mijn huid, en mijn bloeddruk was toch aan de hoge kant. Medicijn "H" alleen was dus blijkbaar niet voldoende, dus nu kreeg ik medicijn "A" er bij.
Zoals gebruikelijk bij medicijnen die je voor het eerst krijgt, krijg je van de apotheek eerst voor een korte periode, bi,jvoorbeeld 10 dagen medicijnen mee, plus een herhalingsrecept. Om te kijken of je last krijgt van bijwerkingen.
Nu is dat systeem ook niet waterdicht, want de bijwerkingen van "M" openbaarden zich pas toen ik dat al meer dan een jaar gebruikte.
Toen de proefstrip "A" op was, merkte ik niets bijzonders, dus haalde ik de rest op. Maar gisteravond - ik ben nu met de tweede strip van 10 pilletjes "A" bijna aan het eind - zag ik dat mijn enkels opgezwollen waren. En als ik liep, voelde het alsof in mijn linker-enkel een klotsend zakje vocht zat.
Bijsluiter van "A" er bij gehaald: "Vaak (= 1 tot 10 van 100): Enkelzwelling."
En ik heb nog steeds vervelende en jeukende plekjes op mijn vel, maar de zalf "ELV" schijnt een paardemiddel te zijn - dus moet je daar ook niet te wild mee doen.
Vanmorgen gebeld, ik kan vanmiddag terecht bij mijn huisarts.
Je zou er gestresst van raken, en daar kun je weer hoge bloeddruk van krijgen.
6 opmerkingen:
O jee, wat een ellende allemaal! Veel is wel herkenbaar wat betreft de hoge bloeddruk van echtgenoot, maar niet alles natuurlijk. Ik geloof echt dat we tegenwoordig overgeleverd zijn aan de farmaceutisch industrie. Sterkte ermee en vooral beterschap!
Mijn moeder begon ook met een pilletje voor de hoge bloeddruk. Er kwamen er steeds meer bij, soms een pil om de negatieve effecten van de andere teniet te doen. Ik probeer die pillen te voorkomen door gezonde voeding en water te drinken. Die rotzooi moet ik maar liever niet.
Lidy
Alleen constante hoge onderdruk is fout. Sporters kunnen een gigantische hoge bovendruk halen, dwz bloedbanen kunnen echt veel hebben. Maar zo'n hoge druk moet wel snel afnemen in rust.
Hoge onderdruk is vooral fout als je rookt. Als dat niet zo is, dan maak ik me tot 90 mmHg geen zorgen. Hooguit minder zout eten, wat doorgaans ook andere goede effecten heeft. En zout zit natuurlijk ook in koek en chips. Croma en varkensvlees zijn ook flinke afraders. Zelf gebruik ik Wajang, simpel, plantaardig en zoutvrij. Roerbakken doe ik in olijfolie. Jus maak ik daardoor al jaren niet meer. Bij weinig dierlijke vetten moet je wel vaker vis als makreel eten.
Als mensen structureel een hoge bovendruk hebben, dan is hun conditie doorgaans erg slecht. Meer bewegen is dan de oplossing, maar dat moet zeker niet van de ene op de andere dag gebeuren.
Kortom ik doe er alles aan eer ik aan medicijnen begin. En die heb ik dan ook nog niet.
Meten is trouwens ook nog een hele kunst. Dat moet in rust gebeuren en vaak is dat bij de huisarts niet het geval. Je doet inspanning om er te komen, maakt je druk en hebt er zo 5 tot 10 mmHg hogere bloeddruk dan normaal. Zelf meten kan prima. Apparaatjes zijn uitstekend ook de goedkoopste als je het maar wel volgens de handleiding doet. Om de bovenarm is wel een stuk beter dan om de pols. Maar dat geld ook bij de arts.
Zelf heb ik op mijn 13de een arm gebroken waardoor er in mijn rechter elleboog een bloedbaanversmalling zit. Aan die kant gemeten is mijn bloeddruk dan ook 8 mmHg hoger. Links is normaal en ook bij mijn rechterpols is het weer normaal. Ik heb daardoor zeer wisselende uitslagen gehad bij reguliere onderzoeken op het werk, waarbij niet altijd aan dezelfde kant werd gemeten en ik nog niet met een eigen meting had vastgesteld dat alleen meten bij mijn rechterbovenarm afwijkt.
Al die medicijnen kunnen een mens tureluurs maken. Zodra je begint met medicijnen om de bijwerking van de ander te bestrijden is het eind zoek. Ik wens je heel veel sterkte in de strijd tegen overmedicatie.
Dit stuk doet me denken. Ik gebruik ook een middel tegen hogebloeddruk. Al jaren. Maar de laatste tijd heb ik enorme kriebelhoest en dode plekjes op mijn huid (dat laatste vind ik terug in de bijsluiter) terwijl de enkels de laatste tijd flink zijn opgezwollen. Toch maar eens naar de dokter. Verdorie, ik wil eigenlijk niet in die molen...
Jeetje wat een gedoe zeg. Mijn huisarts heeft mij geadviseerd een andere levensstijl aan te nemen. Brood laten staan en gaan leven op groente, fruit, zaden en noten. Daarnaast hou ik zelf mijn bloeddruk ook strak in de gaten met een hulpmiddel Misschien zijn dit tips waar je iets mee kan.
Een reactie posten