Vandaag fietste ik mijn tweede rondje van dit jaar. Het werden 43 kilometers in 2 uur. Een rondje voor mijn plezier en conditie, op mijn antieke racefiets dus, 23 jaar oud. Aangezien ik nog antieker ben dan die fiets, vond ik het nodig om mij goed te kleden op de nog niet echt lenteachtige temperatuur. Ook daarin ben ik nog goed voorzien, uit de begintijd dat ik deze fiets had, mijn eerste echte racefiets.
Zo'n rit is een uitgelezen gelegenheid om te mijmeren en te filosoferen, terwijl de tegenwind je het gevoel geeft dat je echt lichamelijk bezig bent.
Zo herinnerde ik me, dat we vroeger op zondag niet mochten fietsen, want het was de Dag des Heeren. Autorijden was helemaal uit den boze, behalve voor de dominee, en om slecht ter been zijnden naar de kerk te vervoeren.
Nu waren er in die tijd ook niet zoveel auto's. Zou het een lesje in bescheidenheid hebben moeten zijn voor de beter gesitueerden? Kuddegeest: als je er bij wilt horen mag je geen capsones hebben?
Sanctie: je wordt zondig verklaard als je de regels overtreedt en komt niet in de Hemel...
Met het toenemen van het autobezit is blijkbaar recht evenredig het zondige van het gebruik op zondag afgenomen. Zou het dan toch voornamelijk conservatisme zijn geweest? Alles wat te nieuw is moet gewantrouwd als wereldse of zelfs duivelse verleiding?
Toevallig stuitte ik vanavond op een oud bericht over het aantreden van Joseph Ratzinger als paus Benedictus XVI. Het conservatisme kwam daarin met bakken uit de hemel.
7 opmerkingen:
Het is echter wel zo, dat de katholieken op het punt vaqn conservatisme nog een hoop in te halen hebben op de protestanten. Wat waren (en zijn sommigen) die erg!
Toch waren wij als kind blij dat we katholiek waren; we mochten veel meer dan de protestanten christelijken en andere buurkinderen.
Op zondag naar het zwembad, strand, fietsen, bijvoorbeeld.
De roomsen werden door veel andersdenkenden als 'te los' gezien.
@J@n, @Bertie: Zowel bij de Roomsen als bij de Protestanten had/heb je (nog steeds) een breed spectrum, van uiterst conservatief (soms noemt men dat orthodox, misschien omdat het minder erg klinkt) tot vrijzinnig.
In mijn jeugd woonde er een Rooms gezin bij ons in de straat, die liepen elke morgen heel vroeg met z'n allen naar de vroegmis, 's zondags drie keer, en ze fietsten op zondag ook niet. De man was veearts maar gebruikte zijn auto 's zondags alleen in noodgevallen.
Nu zijn er nog steeds "zwartkousige" protestanten (b.v. SGP en ), maar het merendeel gaat er tegenwoordig 's zondags lekker op uit.
In het RK-spectrum heb je nu b.v. nog de ultraconservatieve Priesterbroederschap Pius X, met o.a. de Holocaust-ontkennende bisschop bisschop Richard Williamson.
En dat was dan in 2005.Bijna gisteren. Ik vreesd dat het met de nieuwe paus nog niet veel vooruitstrevender zal zijn.
Inderdaad verschilde het van mens tot mens en van groep tot groep, nu nog.
Wij zagen daar niets van, zelfs de nonnen gingen met hun tijd mee. Ze moesten wel omdat ze de RK meisjesschool, vglo en huishoudschool beheerden. Openbare concurrentie lag op de loer.
Tja, ik vrees dat Tagrijn gelijk heeft. Maar het lijkt me wel aardig eigenlijk: een fietsende paus die al schakelend en kromgebogen over zijn stuur even een encycliekje verzint.
Tja, hoe sterk is de eenzame fietser die tegen de stroom van conservatisme oproeit...
Een reactie posten