...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

woensdag 13 maart 2013

Zwarte rook, zo'n kans...

Gisteren had ik een journaal gemist en zapte naar Journaal24. Tot mijn verbazing: langdurig stilstaand beeld zonder geluid, van een schoorsteentje dat met kabels was getuid, op een hoog, oud pannendak.
Blijkbaar zou het anders omver donderen, met gevaar voor passanten.
Bij nader inzien bleek het te gaan om de Sixtijnse kapel, waar men, al vóór daar een gerede kans op was, continu dat pijpje in beeld bracht, om te zien of er witte rook uit het conclaaf kwam.
Terwijl alle nieuwsmedia al voortdurend non-nieuws uitbraken over dat conclaaf en de poppekast er omheen.

Ik hoor steeds gepraat over "het imago van De Kerk herstellen", na alle schandalen die de laatste tijd aan het licht gekomen zijn.
Vergeten we nog maar even, naast de sexuele misstanden die toen nog effectief onder de mijter gehouden konden worden, de kwalijke verrijking door de kerk gedurende voorgaande eeuwen, met inquisitie, aflaten en kerkelijke belastingen, waardoor de hogere roomse hiërarchie zich nog steeds kan hullen in met edelstenen en goud behangen gewaden. Ik kan op geen enkele manier begrijpen wat dat met het christelijk geloof te maken heeft.
De macht van de kerk is heel lang heel groot geweest, ook door de verwevenheid tussen geestelijken en vorstenhuizen, daar had de gewone burger, laat staan een individu, niets tegen in te brengen.
Hij of zij werd niet geloofd, ook al stond de geestelijke met zijn broek op de enkels... o nee, daarom heeft hij een jurk aan.

Nu zitten in dat conclaaf de hogepriesters van de Roomse kerk, waarvan er een aantal, willens en wetens, gruwelijke misstanden hebben laten voorbestaan door onder andere misbruikers van vrouwen en kinderen gewoon te laten doorgaan met hun godsgeklaagde praktijken.
En misschien zit er ook wel een holocaust-ontkenner bij, nadat de nu aftredende Benedictus de Pius X beweging weer heeft binnengehaald.

Het roept bij mij antiperistaltische neigingen op, als ik via een nieuwskanaal van de Publieke Omroep zo'n stilstaand beeld zie, dat niets relevants bevat.
Behalve voor de volgelingen van dat Roomse syndicaat dan, maar laat dat dan maar mooi bij de bijbehorende omroepzuil, het is alleen hun nieuws. De conservatieve standpunten van de clerus, en de desastreuze gevolgen daarvan, zijn algemeen bekend.

Ik stel voor om een passender maatregel te nemen: sluit het Vaticaan hermetisch af van de buitenwereld, nu alle kardinalen aanwezig zijn, en verberg dat geheel onder een dik zwart rookgordijn. Zo'n kans krijgen we niet zo vaak...

Update 20:30 uur: Blijkbaar hebben de kardinalen van mijn idee gehoord, en willen ze nu als de bliksem weer naar huis, om ons voor te zijn...

5 opmerkingen:

J@n. zei

Zoals je zelf ook wel weet was en is dat misbruik niet persé geloofsgebonden.

Dwarsbongel zei

@J@n: Nee, maar het lijkt nog maar het topje van de ijsberg wat we te zien gekregen hebben. Kardinalen die het imago van de kerk belangrijker vinden dan het lot van kinderen, en daarom misbruikers de hand boven het hoofd houden, is iets dat vooral in de roomse kerk gebleken is: dat zou zelf ook strafbaar en niet verjaarbaar gesteld moeten worden. Juist bij hotemetoten die zulke hoge ethische principes opleggen aan hun volgelingen.
Vergis je niet in de psychologische macht die de clerus heeft over de gelovigen: kinderen, die zelfs niet met het misbruik bij hun ouders terechtkunnen, omdat die meer geloven in de heiligheid van de daders dan in de oprechtheid van hun kinderen...
En tegelijkertijd zijn de "heilige" geestelijken onderworpen aan dat perverse celibaat.
Jaja, "laat de kinderen tot mij komen..."

Anoniem zei

Ik heb hier niets aan toe te voegen en heb er ook geen commentaar op. Heel goed!

Plato zei

Dwarsbongel, wat ben je toch weer kritisch. Die kardinalen doen toch hun best? En mooi dat op dat pijpje we een half uur lang de heilige geest zat in het lijfje van een meeuw. Ga me niet vertellen dat jij hier niet in gelooft he. Zeg het maar eerlijk.

Je zult wel blij zijn met de nieuwe paus. Hij predikt soberheid. Dat is toch wat jij wil?

Enfin, als je meer wilt weten van een insider (ik dus): ik ben net terug van het conclaaf waar ik me incognito tussen scola en scherer heb begeven. Het was de moeit waard. Ik had het nog met ze over jou. We zullen voor hem bidden, riepen ze in koor.

Kijk, dat zijn toch leuke dingen. Geef nou gewoon toe.

Nico van Hoorn zei

Een langdurig stilstaand beeld zonder geluid past toch prima bij een organisatie die niet wil veranderen.