...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 13 februari 2016

160213 - ZOZ - Van boom en Veen

Wie mee wil doen met (of luisteren bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Marja.

Deze keer weer regionaal muzikaal. Gerrie van der Veen (Facebook) leerde ik kennen als medewerker van Bibliotheek Emmen, toen ik daar deelnam aan de voorronden van de "Taalronde", een wedstrijd in het schrijven van verhalen en/of gedichten, waarvan de finale plaatsvond tijdens de jaarlijkse "Taaltheaternacht" in het Emmer theater "de Muzeval". Er werden heel wat bomen opgezet over de kwaliteit van de verhalen en gedichten die waren genomineerd.
In 1997 werd ik met mijn gedichten verkozen tot winnaar van de Taalronde. Ik vond zelf de bijdrage van degene met de tweede plaats poëtischer...

De Taaltheaternacht (eigenlijk een avond) is al lang niet meer, de Muzeval staat op het punt vervangen te worden door het nieuwe Atlas Theater dat gekoppeld is aan de nieuwe, verpretparkiseerde versie van het Noorder Dierenpark, genaamd Wildlands Adventure Zoo. Probeer maar eens deze kretologie vlot en vlekkeloos je strot uit te krijgen! Pure gobbledygook! Afijn, gobbledygook is afgeleid van het geluid van een kalkoen, toch een dier dus.
Ach, zo hebben oude knarren zoals ik altijd wat te morren over hetgeen verloren gaat van datgene waaraan je gehecht bent, aan wat men "vooruitgang" wenst te noemen...

De Bibliotheek is er nog, in grote mate geautomatiseerd. Sinds ik het gezicht was van de organisatie van de eerste en tweede Gedichtendag in Emmen (waarbij de Bibliotheek een belangrijke rol speelde, Marijke kwam namens de Bieb in de jury van de gedichtenwedstrijd), in januari 2001 en 2002, is er veel veranderd, geautomatiseerd.
Gerrie was er toen al wel, deed de geluidstechniek, en al kom ik er niet vaak meer, Gerrie werkt er geloof ik nog steeds.

Naast dat werk is Gerrie intensief bezig met de geschiedenis van Emmen en omgeving. Voordat de gemeentelijke herindelingen zaligmakend werden om de gemeentelijke overheden verder van de burgers te verwijderen, was Emmen één van de grootste gemeenten qua oppervlak, ik weet niet hoe dat nu is. Maar ik geloof niet dat Gerrie zich daar zoveel aan gelegen liet liggen.
In plaatselijke weekbladen zijn zijn bijdragen geliefd en een bron van herinneringen, maar ook wordt daardoor de nieuwsgierigheid naar het verleden gewekt. De website Historisch Emmen presenteert veel van zijn materiaal.

Naast zijn historische en archeologische "hobby" heeft Gerrie een andere passie: muziek! Marijke herinnert zich dat Gerrie dirigent was van het Biebkoor, en we zien in een lokaal weekblad, De Zuidoosthoeker artikelen over hoe hij deze twee passies combineert.

Gerrie van der Veen heeft samen met Trijntje van der Scheer (geen familie) uit Oosterhesselen al veel mooie muziek gemaakt en optredens verzorgd. Via hun website kun je daarvan de CD "Gewoon dichtbij" bestellen, waarvan je alvast fragmenten kunt beluisteren.

Nu heeft Gerrie een "solo-mini-CD" uitgebracht met de titel Tiedelijk, waarvan ik de omschrijving maar even kopiëer:
"Tiedelijk" met daarop 4 nummers, twee over de geschiedenis van Emmen en één over zijn huidige woonplaats Klazienaveen. Een vierde nummer gaat over ‘Gladde jongens met strakke pakken en mooie babbels’.
In één van de liedjes over Emmen bezingt hij hoe de oude kastanjeboom aan de Noorderstraat Emmen zag veranderen van dorp in een stad. Het andere nummer over Emmen is getiteld: ‘Balletje Bos’. Het beschrijft het uitgaansleven van de Emmense jeugd in de jaren zestig/zeventig. Over o.a. Funny-Castle, Play-Time, Wipkar en Grimme. Voor het naar huis gaan gingen velen even langs de automatiek van Bos, in de volksmond ‘Balletje Bos’.In het lied over Klazienaveen komt het ontstaan van het dorp aan de orde, genoemd worden verder de Dordsebrug, Hotel van Dijk en andere namen die veel Klazienaveners bekend in de oren zullen klinken.

(De CD-single kost €4,95 en is hier te bestellen.)
Het zijn niet de minste muzikanten die meewerkten aan de cd:
  • Bernard Gepken (banjo, o.a. bij Daniel Lohues)
  • Nico Outhuijse (drums, speelt bij De Kast)
  • Arno Schlijper (toetsen, o.a. bij Marco Borsato)

Gerrie bezingt zijn woonplaats Klazienaveen (gemeente Emmen) prachtig. Het statische beeld in de clip is "Het Schip", een winkelcentrum op de plaats waar vroeger het dominerende Van Echtenskanaal door het centrum van Klazienaveen liep.
Zijn tekst gaat over de ontwikkeling van veengebied (moeras) tot modern dorp. De (Drentse) tekst staat in beeld, en ik denk dat samen met de goede articulatie van Gerrie's zang weinig mensen moeite zullen hebben de bedoeling van zijn lied te volgen.

Gerrie van der Veen - Klazienaveen:


En dan komt hij uit bij een oude kastanjeboom in Emmen, nabij de Bibliotheek, op zijn dagelijkse route naar de Bieb. Die laat hij vertellen over de veranderingen die die boom heeft zien gebeuren - een groot deel daarvan herken ik uit eigen waarneming en herinnering. We zien op de hoesafbeelding Gerrie zitten op een bankje aan de voet van die kastanje, en op de achtergrond de Bieb.

Gerrie van der Veen - Aole boom:


En ja, ik heb iets met bomen, en met de stijlfiguur om een verhaal te laten vertellen door een "statisch object"...

Ik neem nog even een aantal benamingen uit het lied onder de loep:
  • Triboard - de eerste voorloper in Emmen van de moderne bouwmarkt.
  • Gouden Pijl - jaarlijkse wielerronde in Emmen
  • De speeltuin van Grimme - vroeger lag tegenover het NS-station hotel Grimme, dat een behoorlijk grote speeltuin had, ook toegankelijk voor niet-hotelgasten.
  • De eerste tram en trein - ik heb de stoomlocs op het station nog op mijn netvlies, naast de toren voor waterinname. Evenzo de tramrails in de Hoofdstraat, en het bus/tramstation van de EDS.
  • Jan van Peer - bestaat nog steeds, een Winkel van Sinkel of warenhuis avant la lettre.
  • Vermeer - Lange tijd de belangrijkste boekhandel van Emmen, nu misschien nog de enige, maar nu verkocht en gaat verder als Read Shop XL, met ook tabak etc. in het assortiment...
  • Burgemeester Gaarlandt - ik zie hem nog voor me, met zijn ooglap, gevolg van een bombardement, waarbij zijn dochter gehandicapt raakte. Zij werd bekend als gehandicapte zwemster. Zij was denk ik de eerste die ik in een rolstoel zag. Hij is in WOII opgepakt wegens verzetsdaden: het redden van Joden.
  • De AKU - naar Emmen gehaald door burgemeester Gaarlandt. Is momenteel nog actief in Emmen (als Japans bedrijf) onder de naam Teijin_Aramid
  • Zegering Hadders - Roelof_Zegering_Hadders was een markante politicus in en uit Emmen. Wethouder, waarnemend burgemeester, lid van Provinciale Staten, Eerste en Tweede Kamer. VVD-er en filantroop...

Voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Emmen, de site Historisch Emmen met een schat aan informatie, lijkt gered. De oorspronkelijke maker heeft steun gevonden om zijn werk voort te zetten!

8 opmerkingen:

MelodyK zei

Wat weer een indrukwekkend log ! Neem echt mijn petje voor je af wat je elke week doet om je blog vorm te geven voor deze uitdaging.

De muzikant in kwestie ken ik niet... maar het verhaal rondom het nieuwe dierenpark incl theater volg ik uiteraard op de voet, ik kan niet wachten dat het 25 maart is...
De vervanging van de Muzeval naar Atals, kijk ik ook halsreikend toe... de Muzeval, hoe knus het ook is, is niet meer goed genoeg voor de meeste producties van tegenwoordig.

Ik snap evengoed jouw 'argwaan' (al is dat misschien niet het juiste woord) wel hoor, ergens heb ik dat gevoel ook wel, want vernieuwing is niet altijd verbetering, toch hoop ik er het beste van.

Fijn weekend

Albert y Mara zei

Je weet dat streekdialect, op Ede Staal na, niet onze favoriet is. Bedankt voor je uitleg van een aantal benamingen uit het lied. Zegering Hadders een pracht figuur. De ruzie met boer Koekoek kan ik me nog goed herinneren. Leuk dat er nu nog een trein rijdt met zijn naam, een Spurt trein van Arriva op de Vechtdallijnen.
Fijn weekend Gauke. Vanuit Los Boliches, Spoorse RENFE groeten Albert

Anoniem zei

Heerlijke nummers. Ik heb er met plezier naar geluisterd. Ook bedankt voor alle interessante weetjes.

Ferrara zei

Huul mooie teksten en de muzikanten zijn ook niet de minsten. Genoten.

Nietzomaarzooo zei

Er zit zoveel meer achter een simpele naam van een plaats in Nederland dan ik weet. Dank je voor deze interessante informatie en heerlijke muziek.

Trees zei

Een interessant logje weer! Leuk die weetjes! Ik vind dat dialect juist heel leuk.
En wat een heerlijke muziek, is gewoon een soort geschiedenisles van Gerrie van der Veen. Mooi!
Ik houd er wel van. Joh, wat heb ik vroeger veel streekromans gelezen en ik waande me dan zelf vaak een van de hoofdpersonen uit zo'n boek.
Kan me niet herinneren dat ik ooit in Klazienaveen ben geweest.
Als we het over Emmen hebben...
De Gouden Pijl.. ja daar ben ik sinds 1980 vaak bij geweest, was een spektakel altijd.
En pas nog naar de Muzeval geweest hè..
Mijn broer heeft er nog een blauwe maandag een kroeg gerund. Ben er nooit geweest in die tijd.
Was weer een erg leuke ZoZ Gauke, bedankt!

Ria zei

Dat fluiten hoor je niet meer zo vaak .Terwijl vroeger de mannen vaak fluitend naar het werk fietsten, post en kranten bezorgden.Prachtig dat zo'n,voor mij,onbekend lied zoveel herinneringen naar boeven brengt.

groetjes, Ria









Appelvrouw zei

Heel lang geleden al dat je dit schreef maar ik vond het nu pas.
Leuk om over Gerrie te lezen. Ik heb hem gekend, hij was een heel erg goede buurman van mijn goede vriend HteD. Gerrie heb ik regelmatig mogen ontmoeten bij HteD, of gewoon als hij in de tuin daar werkte.
Heb hem life horen zingen op het feest van HteD, en een rondleiding in de Bunker gehad.
Hij was heel begaan toen HteD ziek werd.
Gerrie is een waardevol mens.