...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 20 februari 2016

160220 - ZOZ - Van liggen en opstaan

Wie mee wil doen met (of luisteren bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Marja.

Vanmorgen onder de douche dacht ik er aan hoe ik gedurende mijn 40-jarige loopbaan meer dan eens gedacht heb: ik heb geen zin om op te staan. Nu was ik al opgestaan, en hoewel mijn loopbaan al ten einde is, ben ik nog niet van alle werkzaamheden vrij. Wel zijn nu de meeste daarvan vrijwillig, ofschoon deels noodzakelijk, zoals afwassen en het wekelijkse "corvee", waarbij de "natte" werkzaamheden, zoals het reinigen van het sanitair mij ten deel vallen, omdat Marijke niet met haar handen met sop, bleekwater of andere agressieve stoffen in aanraking dient te komen.
Daarmee had ik ook een suggestie voor mijn volgende ZOZ gevonden. Weliswaar had Vlasje het al eens in ZOZ 40 (17-8-'13), maar daar is de clip weg.

De destijds aandachttrekkende Popart-groep "Het" maakte in één klap furore met het thema waarmee iedereen weleens te maken heeft, maar liefst niet hardop naar de buitenwereld communiceert: Ik heb geen zin om op te staan.
Het was een nieuwe activiteit van Bob Bouber, (ps. Van Boris Blom) na de door hem begonnen beatband ZZ en de Maskers. ZZ en de Maskers wordt beschouwd als een pionier in de Nederlandse popcultuur. Overigens waren de instrumentalisten van "de Maskers" geen volstrekte beginnelingen.
Op de instrumentale nummers (die geloof ik steeds belangrijker werden omdat het nooit goed boterde tussen Boris/Bob en de rest; geldkwestie las ik ooit ergens) was Jan de Hont sologitarist, zoals op het fameuze La Comparsa, dat, zo lang ik er naar luisterde, vrijwel nooit ontbrak in de Arbeidsvitaminen!
Ik koos voor de reünie van de Maskers t.g.v. hun 40-jarig jubileum, omdat ik dit nog steeds een prachtig nummer vind. De virtuositeit ligt voor mij hier in de melodieuze compleetheid, die me een vergelijkbaar gevoel geeft als de nostalgie van veel muziek met "Indische" achtergrond.

De Maskers in Carré - La comparsa:


Overigens speelde in HET niet Jan de Hont, maar een van zijn broers, Adri de Hont. Dit fraaie lied is geschreven door Bob Bouber, maar staat op naam van T. (Tineke, Tinka) Bouber, zijn vrouw.

HET - Ik heb geen zin om op te staan:


Er is ook een Duitse versie (1966) van The Blizzards (niet die van Cuby!)
The Blizzards - Hab keine Lust heut aufzustehn:


Ik vond ook een versie met de (door mij) onvermoede samenwerking tussen Henk Westbroek en Daniël Lohues in zijn Skik-periode.
Henk Westbroek en Skik - Ik heb geen zin om op te staan


Dan een beetje slordige opname van een sexy optreden van Ellen ten Damme in Metropool Hengelo, wederom hetzelfde lied...
Ellen ten Damme - Ik heb geen zin om op te staan:


Ellen doet overigens ook promotie voor haar geboorteprovincie, dit is een deel uit een langer lied: Drenthe tv commercial met Ellen ten Damme: Ellen als kind.

We zijn nu beland bij een bruggetje naar Neerlands Hoop In Bange Dagen, ook wel Neerlands Hoop, want die hebben dit nummer ook op de plaat gezet. Verbindende factor met de eerste clip in deze ZOZ is Jan de Hont, die na een poos los-vaste samenwerking, zich vast aansloot bij Neerlands Hoop. Dit komt van de LP "Hoezo Jeugdsentiment?".

Neerlands Hoop - Ik Heb Geen Zin Om Op Te Staan (1976):


De bezetting bij de opname van deze muziek wordt hier en daar anders gepresenteerd, maar ik kies voor de meest uitgebreide - al denk ik dat die voor het hele album is:
 • Freek De Jonge (Zang)
 • Bram Vermeulen (Zang/Piano/Gitaar/Clavinet)
 • Jan De Hont (Gitaar)
 • Jons Pistoor (Synthesizer/Piano/Orgel)
 • Wim Essed (Bas)
 • Jos Hermeler (Drums)
 • Tom Barlage (Saxofoon)
 • Frank Noya (Bas)
 • The Cats (Koorzang)
 • Patricia En Haar Zusje Paay(Koorzang)
 • Bastina Arnold(Koorzang)
Best een indrukwekkende lijst namen uit de Nederlandse Popgeschiedenis, toch?!

6 opmerkingen:

Melody zei

Tja...al zegt de tekst inderdaad wel veel over hoe ik het soms ook ervaar... de muziek van geen ervan kan me echt boeien...

wel weer een mooi stukje bijeen gevoegd met veel info en dat waardeer ik altijd zeer.

Fijn weeeknd

Marja zei

Goh, ik heb nooit geweten dat er zo veel uitvoeringen bestaan van dit nummer. Leuke verzameling. Al ga ik natuurlijk helemaal voor La Comparsa. Dank, Gauke.

Nietzomaarzooo zei

Wat een leuke verzameling rondom jouw thema. Ik vind die Duitse uitvoering heel grappig - stuur 'm door naar een Duitse vriendin van me als ze weer gaat werken deze week.

Trees zei

Indrukwekkende lijst!
Het nummer is en blijft leuk, de Duitse nog nooit gehoord.
Fijne zwijmeldag!

Anoniem zei

Grappig al die uitvoeringen maar ik vind de eerste de beste! En meestal is dat zo. Ten Damme kan veel beter; dit is ronduit slecht.

Joanne zei

Wat leuk, al die uitvoeringen! Ik heb genoten. Maar het eerste nummer vond ik toch wel echt geweldig.

Liefs Frederique