Bij het zoeken naar een videoclip werd ik in de rechtermarge geattendeerd op een zangeres die ik erg waardeerde, maar helaas te jong is overleden, slechts drie weken nadat bij haar kanker werd vastgesteld: Mariska Veres.
Ze was vooral bekend bij het grote publiek als zangeres van Shocking Blue, de eerste Nederlandse band die in Amerika op Nr. 1 kwam met Shocking Blue - Venus (Official Video, 1969), evenals in veel andere landen.
Mariska kwam over als een charmante, charismatische jonge vrouw, die wist wat ze wou. En bovenal had ze "een stem die klonk als een klok"!
Uiteraard had ze een voorgeschiedenis. Als 15-jarige reageerde ze op een advertentie, waarin de studentengroep Les Mystères een zangeres zocht. In 1963 organiseerde het muziekblad Tuney Tunes in samenwerking met een platenmaatschappij een talentenjacht. Met begeleiding van Les Mystères zong Mariska o.a. "Summertime", en won de eerste prijs. Dit was haar eerste plaatje, ze was toen 16. Het had een beperkte oplage, is teruggevonden en heruitgebracht.
Mariska Veres & Les Mystères - Summertime (1964):
Mariska's vader was Lajos Veres, de leider van een Hongaars orkest dat de destijds populaire "zigeunermuziek" speelde. Het repertoire bestond uit Hongaarse, Roemeense en Russische muziek.
Lajos moest op zijn veertiende het orkest van zijn vader gaan leiden, omdat die ziek was, en dat werd door de orkestleden geaccepteerd nadat hij zijn kunnen had laten horen!
Later had hij zijn eigen orkest en trad op in Nederland. Het beviel hem hier zo goed dat hij bleef en in Nederland trouwde en drie dochters kreeg - Mariska was de middelste. Het was een muzikaal gezin.
Van Lajos Veres' orkest vond ik als korte clip op YouTube alleen Megnyitó (= openingsceremonie)
Veres Lajos and his orchestra - Megnyitó:
Verder vond ik een 25:40 durende video: Veres Lajos and his Hungarian Orchestra - Gypsy Souvenirs, "a selection of Hungarian, Roumanian and Russian Gypsy Melodies".
Bij het beluisteren van deze video herinnerde ik me het gevoel uit mijn jeugd, toen ik deze muziek mondjesmaat hoorde: melancholisch en tegelijk ontzettend levenslustig!
Een ander bekend zigeunerorkest was dat van Gregor Serban, dat een Roemeense achtergrond had. Nog een naam uit deze sfeer die ik me herinner is Tata Mirando.
Zigeunermuziek bracht nog veel meer moois voort, denk aan Gipsy Jazz met namen als gitarist Django Reinhardt (die zichzelf, na een brand, met de linker pink en ringvinger verlamd en misvormd, opnieuw leerde gitaarspelen, en werd een der grootsten), en violist Stéphane Grappelli, samen o.a. bekend van de Hot Club de France.
Quintette du Hot Club de France - CHARLESTON:
Dat zigeunermuziek nog volop leeft, blijkt b.v. uit het bestaan van het quintet ‘Frysk Csárdás’.
Terug naar "Venus". Dat nummer werd succesvol gecovered door meerdere artiesten, het stond zelfs in drie versies in de Amerikaanse hitlijsten, en naar verluid kan de maker van de song, Robbie van Leeuwen, nog steeds leven van de royalties.
Net nadat ik het zelf ontdekt had, vond ik een video uit DWDD waarin Leo Blokhuis Venus van Shocking Blue vergelijkt met The Banjo Song van The Big Three. De overeenkomst tussen belangrijke delen van beide songs is frappant!
In The Big Three zong Cass Elliot, later bekend als Mama Cass van The Mama's and the Papa's.
"The Banjo Song" zou geschreven zijn door Tim Rose, van The Big Three, maar de tekst lijkt letterlijk hetzelfde te zijn als het uitermate populaire Oh! Susanna, dat voor het eerst werd gepubliceerd in 1948 door Stephen Foster, maar daarna zeker 21 keer door anderen werd ingeschreven als auteur. Foster schreef meer dan 200 songs waaronder heel bekende, ook al werd hij slechts 37 jaar...
Op zijn beurt zou Foster voor "Oh! Susanna" inspiratie hebben geput uit de song Rose of Alabama, hier gespeeld door de "Second South Carolina String Band".
Terug naar Mariska Veres. Na Shocking Blue heeft ze, na diverse activiteiten, haar muzikale vleugels uitgeslagen en een eigen groep, Veres opgericht, die eigen hardrocknummers speelde.
Nog weer later trok ze aandacht als jazz-zangeres met haar groep The Shocking Jazz Quintet.
Mariska Veres Shocking Jazz Quintet - Lot Of Living To Do:
Daarnaast mocht ze, en bleef ze, omdat daar veel vraag naar was, optreden onder de naam Shocking Blue met een nieuwe versie van de groep.
Toch is Mariska haar zigeuner-roots trouw gebleven, en hoe! Ze maakte een cd met Andrei Serban getiteld: "Gipsy Heart" (2003). Ik heb niet eenduidig kunnen vinden of Andrei een zoon is van eerder genoemde Gregor Serban.
Andrei Serban en Mariska Veres - Hazamegyek Budapestre:
Waarschijnlijk de laatste audio-opname van Mariska Veres werd gepresenteerd bij Catherine Keyl. Het is een nieuwe, jazzy versie van Mariska Veres - Venus, met Dolf de Vries, die de opname ook produceerde, aan de piano.
Als laatste TV-optreden wordt 1 januari 2006 genoemd, met Mathijs van Nieuwkerk als presentator, met twee songs die ik hier waarschijnlijk in omgekeerde volgorde plaats. Eerst een song die we kennen van (Ike en) Tina Turner. Ik huldig de kwaliteiten van Tina, maar wil benadrukken dat Mariska van wereldklasse was!
Mariska Veres - River deep mountain high:
Waar kan ik anders mee afsluiten dan haar laatste TV-optreden met Venus? Kijk hoe het enthousiaste publiek Mariska's 'aaaaaahhhhhhh' overneemt!
Mariska Veres - Venus (2006):
9 opmerkingen:
Super. Ik heb genoten van jouw ode aan Veres. De exacte titels hoop ik nog van je te ontvangen. Je bent weer overijverig bezig geweest. Bedankt.
Ik ken eigenlijk maar 1 nummer van hen... wie niet, zou ik bijna willen zeggen...
Je bent weer zeer onderzoekend bezig geweest om een mooie compilatie te maken. Ik kon 'vroeger' al niet zeggen of ik haar nou goed of slecht vond en ik merk dat ik dat nu nog steeds niet kan.
Neemt niet weg dat je weer mooie muziekjes bij elkaar hebt gezet die het beluisteren dan wel waard zijn.
Fijn weekend.
@Melody: Mighty Joe, Send me postcard, Never marry a railroad man, ...?
Fijn om Mariska te eren. Ik had haar muziek lang niet meer gehoord. Het laatste nummer herinner ik me nog heel goed.
Groetje, Ria
Super om ook eens wat anders van haar te horen. Wat een stem zeg…
Heb haar altijd al een powervrouw gevonden en wist dat ze ook Jazz dingen deed. Wat een heerlijke collectie. Dank je!
Toevallig vroeg ik me laatst af waar Veres toch was gebleven. Moet nu hier opeens lezen dat ze is overleden. Venus was een van de weinige nummers uit het Nederlandse popgebeuren die het tot een wereldhit hebben gebracht. Ik geloof dat Olé Guapa van Malando de eerste was.
Ik had hoor nooit Summertime horen zingen. De moeite ! Dankjewel !
Leuk nostalgisch blog.
Vrolijke groet,
Een reactie posten