...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 20 augustus 2016

160820 - ZOZ - Van Krantenpapier tot Ripstop nylon

Wie mee wil doen met (of luisteren bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

Vrijdagavond is het jaarlijkse Vliegerfeest Emmen van start gegaan.
In 1989 was de eerste keer, naar aanleiding van het 850-jarig bestaan van Emmen. Ik ben er jarenlang actief bij betrokken geweest, als hulpje van de organisatie, van helpen dranghekken opzetten tot schoon opleveren van het terrein.

Uiteraard is zo'n vliegerfeest afhankelijk van de weersomstandigheden. We hebben een keer een aflevering gehad, toen het tegen sluitingstijd enorm begon te hozen, en ook een windstille aflevering, maar toen was er op het veld nog wel iets te doen met boemerangs en diabolo's. En elkaars vliegers bekijken en bespreken. Nee, vliegers worden niet meer gemaakt van krantenpapier en bamboestokken, maar van moderne, lichte materialen. Het feest begint nu op vrijdagavond en loopt door tot en met zondagmiddag. Voor het volledige programma zie de website.

Het gezellige vliegerveld ligt aan de Grote Rietplas, zodat ook Kite-surfen mogelijk is.

Deze keer dus vliegermuziek. Nee, niet Hazes, die heb ik al een keer gehad! Laten we beginnen met de veelzijdige Vlaamse kunstenaar Walter de Buck, die furore maakte met folkloristische liederen, waarvan 't Vliegerke het bekendst werd. Wikipedia: "Het lied is uitgegroeid tot een traditional die onder meer door Gentse studentenclubs wordt gezongen op cantussen en door de supporters van AA Gent voor en tijdens de wedstrijd. [...] Aan de oppervlakte is het een loflied op het vliegeren, maar het is niet mis te verstaan als een metafoor voor ontluikende seksualiteit."

Walter de Buck - 't Vliegerke / Origineel 1971:


Vliegeren en rock 'n roll gaan goed samen, blijkt uit het nummer "Kite" van U2 (nl), dat op hun album All That You Can't Leave Behind (nl) staat (tekst).

U2 - Kite:


Van een heel andere orde is een muziekstuk waarin een vlieger wordt gebruikt als (onderdeel van een) instrument. In 1995 werd in een vliegertijdschift een CD genoemd met muziek van drie moderne Nederlandse componisten. Voor vliegeraars was vooral één nummer interessant: "Kitewinds", dat is opgenomen tijdens een multimedia-evenement bij een vliegerfeest in De Bosch. Ik citeer mezelf uit ons clubblad van destijds:
Het is volgens componist Manuel Cooymans een ode aan de kracht en de schoonheid van de natuur. De geluiden worden ter plaatse gemaakt, en hebben bijna allemaal direct te maken met een van de vier elementen: aarde, wind, vuur of water. Bijvoorbeeld een aardewerk koffiekopje, zachte regen, een over de grond schrapende voet en een laaiend vreugdevuur.
Het geluid van de wind is de hele tijd aanwezig. Daarvoor werd een "vliegerfoon" gebruikt die aan de lijn van een opgelaten vlieger is bevestigd. Die is gemaakt van zo'n ouderwetse grammofoon met een hoorn, door Duke Burgerhof van het Bosch' Vliegergenootschap.
Wat op het eerste gehoor een toevallige reeks geluiden lijkt, is hier met wiskundige precisie samengesteld.
Wie allergisch is voor elke vorm van experimentele muziek zal dit niet begrijpen, maar wie wel eens het zingen van zijn eigen vliegertouw bij stevige wind heeft ervaren, zal hier iets in herkennen!
De beelden zijn van Theo Potjes.

Manuel Cooymans & Bosch' Vliegergenootschap - Kitewinds:


Er kan van alles vliegen: spoken, walvissen, of een "trein" van meer dan 1000 vliegers

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Ook al woon ik in België, ik versta niet veel van het Gents. De tweede kende ik nog vaag en nummer 3 heb ik maar even zonder geluid bewonderd. Wind en ik zijn namelijk geen dikke vrienden. ;-)

Happy Hulk zei

You too
U2
Altijd zinvolle nummers
Mooie muziek
En een voor mij zeer emotionele zangstem.
Grote fan van.

Ria zei

U2 Kite en de wind, die zich hier nu ook luid laat horen. Heerlijk

groetje, Ria

Melody zei

Leuke muziek weer..... .jeetje 850 jaar al, daarom was het zo druk vanmiddag ;-) Heel het plein voor de ingang van dierenpark/theater was overladen vol met mensen... is ook wel reden tot een feestje natuurlijk.

Fijn weekend.

Dwarsbongel zei

@Melody: Het EERSTE vliegerfeest was in 1989 t.g.v. het 850-jarig bestaan, dit was de 28e keer... ;)

Nietzomaarzooo zei

Mooi thema. Een frisse wind doet wonderen. Dat 3e nummer kan je bijna op mediteren.

tagrijn zei

Nooit bedacht dat een vlieger muzikanten zo kon inspireren.

Ariadnesdraad zei

Wat heerlijk, die walter de buck ! Dankjewel !