...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zondag 5 februari 2012

Ambitieus bleekgezicht spreekt met rappe tong

Vanmorgen Eva Jinek gezien, met de Amsterdamse korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg, Monique van de Ven en Alexander Pechtold?
Ik vond nogal opvallen, dat Eva haar gasten steeds in de rede valt als ze niet het antwoord geven waar ze overduidelijk op aanstuurt. Vooral bij beide mannen.
Bij Alexander Pechtold kreeg ze op een gegeven moment zelfs een rooie kop (driftig?), omdat ze dacht hem in de hoek gedreven te hebben door hem anders geformuleerde woorden in de mond te leggen als "citaat", dan hij zelf zorgvuldig gekozen had.
En bij zo'n bleekgezicht valt een rooie kop extra op, ondanks de schmink...

6 opmerkingen:

fulps zei

prachtige typering, het is een griezeltje.

J@n. zei

De slechtste onder de presentatoren en dat vind ik al langer!

Bart zei

Een griezeltje, net als Sacha de Boer, die onbeschoft een geïnterviewde ook niet uit laat praten, en er onophoudelijk doorheen tettert. Vrijdagavond was weer een voorbeeld daarvan, in het Nos-journaal...

plato zei

Daar trapt iemand als Pechtold niet in. Het niet laten uitpraten van geïnterviewden is kennelijk een Nederlands trekje. Zie ook Pauw en Witteman en DWDD. Op de Vlaamse TV heb ik andere ervaringen; respectvollere.

tagrijn zei

Het onderdanige van menig ondervrager heeft zij gelukkig niet. Hoe ze afrekende met de arrogantie van Smeets was ijzersterk. Nee, ze zit alleen bij de verkeerde omroep.

Dwarsbongel zei

@Tagrijn: met alle respect, ik heb sterk de indruk dat er geen "onderdanige" interviewers meer zijn, behalve Ivo Niehe - maar die speelt de onderdanigheid, en dat heet in de volksmond "slijmen".
Eva Jinek vind ik een extreme exponent van het huidige slag interviewers, die er zitten om te laten zien hoe geweldig zij zelf zijn, en daarbij geen boodschap hebben aan de gasten die ze voor hun programma hebben uitgenodigd, behalve dat die de vooraf vastgestelde antwoorden moeten worden ontlokt.
Menigmaal heb ik haar (en andere interviewers) gasten in de rede zien vallen op het moment dat die interessante antwoorden begonnen te geven, die de kern moesten weergaven van hun ideeën. Maar nee, dat paste niet in de opzet.

Gasten respectvol behandelen is iets heel anders dan onderdanigheid - ik vermoed dat je doelt op vroeger tijden, waarin een interviewer een minister keurig aansprak met excellentie en een diepe buiging maakte voor en na het interview. Nee, naar die tijd wil ik niet terug. Kritische vragen - oké, maar geef de gevraagde wel de kans om te antwoorden.
Als iemand (zoals Verhagen, die dat spel uitstekend beheerst) er wazig omheen blijft lullen, ook al val je hem 100 keer in de rede en ook al ga je door tot het gaatje, dan weet je dat je geen zinvol antwoord krijgt...

Wat Smeets betreft: ik vind dat Mart een punt had met zijn verhaal over de autocue - Jinek weet niet eens waar het over gaat, ze heeft nog nooit zonder autocue gewerkt. Vroeger moesten alle nieuwslezers het zonder stellen, en die gaven met af en toe een blik op het papier volledig correct de cijfers weer. Uit die tijd komt Mart Smeets ook voort.

Ik ben wel iets met je eens: Eva zit bij de verkeerde omroep. Maar ja, ik heb ook zo mijn gedachten over andere keuzes van haar...