...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

vrijdag 17 mei 2013

Koopmanschap, toiletpapier en zorg, klein en groot gesjoemel

Supermarkten beweren allemaal dat ze de beste kwaliteit leveren tegen de laagste prijs.
We deden onze boodschappen in opeenvolgende weken bij twee verschillende supers: er waren nauwelijks prijsverschillen voor ruwweg dezelfde inkopen.
Over boodschappen gesproken: op het toilet viel mij iets op. De "nieuwe" toiletrollen op de pleeboy hadden een kleinere diameter dan de vorige, uit de andere winkel, terwijl het in beide gevallen "3-laags" papier was.

Ik ontdekte, dat de velletjes op zo'n nieuwe rol 1 cm korter zijn dan op de oude. Ook is het papier dunner - ik snuit er mijn neus wel eens mee, nu blies ik er dwarsdoorheen.
Als standaardwaarde dacht ik dat een closetrol "ca. 200 vel" is. Op de verpakking van de nieuwe stond eerlijk vermeld: "ca. 180 vel"...
Tja, dan heb je al flink wat materiaal bespaard om "goedkoper" te kunnen zijn...

Veel harder aantikkend zijn de "de pan uit rijzende zorgkosten", die in een recent verleden stelselmatig door de politiek werden toegeschreven aan "de vergrijzing". Als oudere durf je bijna niet verder te leven, en nu wil een artsenorganisatie ook nog dementerenden in leven houden, die bij hun volle verstand een schriftelijke euthanasieverklaring hebben getekend dat ze niet zo afgetakeld willen eindigen.

In publicaties van de laatste tijd lees ik, dat ziekenhuizen ligdagen en behandelingen declareren die helemaal niet gepleegd zijn, wat jaarlijks miljoenen kost. Verder werd gemeld dat vele cosmetische ingrepen onterecht werden gedeclareerd als medisch noodzakelijk: weer een forse aanslag op de collectieve portemonnee. Voeg daarbij sjoemelende bureau's voor thuiszorg, in het vacuüm ontstaan door het afschuiven van taken door het Rijk naar Gemeenten, maar dan zonder voldoende geld.
Al met al een zeer triest beeld, dat lijkt te zijn gevoed door de veelgeroemde "Marktwerking in de zorg"...

Er wordt nu soms voorzichtig gerept van fraude, maar hebben we daar geen andere benaming voor als het in het buitenland gebeurt: corruptie?

4 opmerkingen:

J@n. zei

Ik loop al langer rond met het idee om er maar een einde aan te maken, want ik zou Rutten zo graag een plezier willen doen, zo'n leuke jongen! Maar niet echt!

Gelkinghe zei

Zo'n artsenclub, die bestaat gewoon uit sadisten.

Therese zei

Ik vind jouw bevindingen in de WC wel erg vindingrijk. Nooit zou ik op het idee komen om dat te onderzoeken. De diameter en het aantal velletjes...goed speurwerk, Dwarsbongel.
En die zorg, ja, ik durf het niet te zeggen, maar ik doe het toch. Ik ben nu 68 geworden en vrees met grote vreze dat er misschien straks wel -op papier- gewoon een streepje door mijn naam komt door een of andere arts, die dat weer doet om een cebtje bij te verdienen door aldus op de zorg te besparen.
Maar nu serieus: je hebt groot gelijk dat je hier eens over schrijft. Waar gaat het heen??
Groeten aan Marijke!

Mirjam Kakelbont zei

De zorg...als je nog geen zorgen hebt, krijg je het er wel van. Dat kabinet maakt er ook een potje van!
Ik zou zeggen: om je k*nt mee af te vegen ;-)