...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

woensdag 19 maart 2014

Gemeenteraadsverkiezingen: Lokaal nieuws en lokale partijen

De hoofdredacteur van één van de plaatselijke weekbladen heeft als hobby het (laat ik een modewoord gebruiken) "bashen" van plaatselijke politici, vooral van de PvdA, in deze gemeente de grootste partij. Dat is elke week raak, in de hoofdredactionele column.
Hij noemt dat waarschijnlijk badinerend, maar de toon waarop hij dat doet, doet sterk denken aan een stamtafel in een kroeg, maar dan op een vergevorderd uur: genuanceerde meningen worden afgeserveerd met een stemvolume dat exponentieel toeneemt met de hoeveelheid geconsumeerd spraakwater. Het inwendige peilglas bevat helemaal geen zuurstof meer.

De laatste editie van dit weekblad vóór de huidige Gemeenteraadsverkiezingen bevatte een forse bijlage van een vrij nieuwe lokale partij. Die partij is voortgekomen uit een scheuring in een andere lokale partij, maar deze nieuwe deed het bij de vorige verkiezingen vrij goed.
Hun politieke standpunten spreken me niet aan, en naar mijn idee maken ze meer lawaai dan dat ze problemen oplossen. Ook blunders hebben ze niet kunnen voorkomen, maar dat komt bij de meeste partijen voor.
Wat mij wel hindert is, dat ook deze partij meer lijkt te zoeken naar snelle scoringskansen in de publieke opinie dan te denken aan beleid op de lange termijn.
Zo kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat men een groot project, dat al halverwege de uitvoering is, wil stopzetten omdat het te duur zou zijn. Dit nadat er vanuit dezelfde hoek een hetze gevoerd is tegen dit project, dat volgens de geldende democratische regels tot stand gekomen is.
Deze partij vraagt zich blijkbaar niet af wat het gaat kosten om dat project nú te stoppen, terwijl het centrum van de stad één grote bouwput is, en hoe het dan verder moet...

Die dikke bijlage bij dat weekblad kwam voor mij wel in een heel ander licht te staan toen ik de kandidatenlijst voor de Gemeenteraadsverkiezingen onder ogen kreeg.
Ik heb gecontroleerd of ik me niet vergiste: op de lijst van die partij staat een broer van die hoofdredacteur op een prominente plaats. En dat PvdA-bashen is dan ook meteen opgehelderd: die partij moet het hebben van kiezers die traditioneel in de visvijver van de PvdA zwemmen!

Gelukkig hebben we tegenwoordig toiletpapier, en is er de constatering dat de redactionele column gedrukt wordt op de achterkant van advertenties.

Dat modewoord "bashen" leidt overigens ook nog tot een glimlach. Het is afgeleid van een Engels woord dat de betekenis heeft: in elkaar rammen, onderuit halen.
In het Amerikaans heeft het de informele bijbetekenis: mondeling aanvallen, afzeiken. Maar ik denk dat de Britse informele bijbetekenis er in dit geval het best bij past: masturberen...

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Oei...
In de liefde en in de politiek is alles veroorloofd om tot je doel te komen. Of???

Mirjam Kakelbont zei

Er zitten misselijke lieden tussen de politici. Maar laten we niet dezelfde fout maken als die verschrikkelijke man met zijn gebleekte haar en iedereen over één kam scheren. Dat wil uiteraard niet zeggen dat ik het met je oneens ben ;-)