...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

11 april 2015

150411 - ZOZ - Van oude kranten en een superzwijmel

Wie mee wil doen met (of luisteren bij de andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

Omdat ik komende week jarig ben, trakteer ik op een superzwijmel. Ik heb een oud tijdschrift uit de kast gehaald. Geen muziekblad, maar een braaf protestants-christelijk familieblad, dat als tegenhanger was bedoeld voor de o zo wereldse, en dus voor ons volksdeel ongeschikte bladen als Revue en Panorama: De Spiegel, de aflevering van 27 april 1963.
Mijn grootouders, waar ik toen als 17/18/19-jarige in de kost was tijdens mijn eerste baan, waren trouwe lezers. Ik was vooral geïnteresseerd in de jongerenrubriek, "De Reageerbuis". Die presenteerde zich met de leus: "VRIJ SPEL voor jonge mensen van 13-23 jaar die van hun hart geen moordkuil maken". Dat klonk voor sommige abonnees al behoorlijk recalcitrant...

Deze oude Spiegel heb ik bewaard, omdat er een artikel in stond waaraan ik heb meegewerkt: een platenbespreking. Vier jonge lezers uit Friesland en Groningen waren uitgenodigd voor een bijeenkomst met de redactie, Ingrid en Marcel, in Leeuwarden. De datum van de bijeenkomst weet ik niet meer, maar de productie van zo'n tijdschrift was dacht ik minimaal 6 weken, dus het zal eind 1962 / begin 1963 geweest zijn. Kort voor publicatie was ik jarig geweest.


Dat het een leuke dag was, is een van de weinige dingen die me nog voor de geest staan, benevens een fotosessie bij het standbeeld ter ere van de Friese stamboekkoe, Us Mem.
Dat beeld stond destijds in een plantsoentje aan het Zuiderplein, dicht bij het station, het is inmiddels verplaatst. Tijdens de fotosessie die we deden bij dat beeld, leerde ik een nieuwe uitdrukking. De fotograaf riep op een gegeven moment: "Oei, ik heb geluk aan mijn schoen!" Dat was zijn manier om aan te geven dat hij in hondenpoep had getrapt...
Ondanks de hondenpoep had de fotograaf inspiratie gevonden om wat te "photoshoppen-avant-la-lettre" met Us Mem, geïnspireerd op de populariteit van het TV-programma Top of Flop van de VARA, gepresenteerd door Herman Stok, feitelijk de eerste Nederlandse DJ op TV.
Ik denk dat het een minutieus prutswerk is geweest met meerdere afdrukken, een fijn schaartje en retoucheerverf!


Het artikel nam anderhalve pagina in beslag, de andere halve pagina toonde een advertentie voor nylonkousen. Draagt iemand die nu nog, met jarretelles, of zijn er alleen nog panty's te koop?
Bij de redactie waren blijkbaar veel singles (vinyl uiteraard, 45 toeren) bezorgd ter promotie. Daarvan mochten wij vieren voorspellen wat er van terecht zou komen, en dat werd in een tabel in dat artikel verwerkt.


Ik was nieuwsgierig wat er van deze artiesten en muziek nu, na zo'n 52 jaar, nog via internet terug te vinden zou zijn, en ziehier...!
Daarbij valt op te merken dat in die tijd de Bossa Nova (nl) erg "in" was, dus die term kom je nogal eens tegen.

Van de originele Downtown Jazz Band, van eigen bodem, vond ik geen clip van When The Saints Go Bossa Nova In, maar wel een foto van de hoes. Er schijnt nog steeds enige activiteit te zijn, met een zeer veelzijdig mens als centrale figuur: Roefie Hueting.
Van Jerry Williams and the Violents werd in de tabel geen song genoemd, maar "Mr. Dynamite" was toen actueel, eidoch niet te vinden.
In de tabel stond "Tippy and the Glovers", maar dat moet ongetwijfeld zijn: "Tippie and the Clovers (met Roosevelt "Tippie" Hubbard.) Waarschijnlijk met de song: Bossa Nova Baby.
Het plaatje van Johnny Tillotson had blijkbaar twee A-kanten.
En van de Bossa Nova-single van Willy Schobben met "Me Voy Pa'l Pueblo" vond ik ook alleen de hoes...

Artiest / InfoMuziek
Down Town Jazz Band, leider Roefie_Hueting;
Interview Roefie Hueting in Oud Hagenaar (PDF, blz 10/11)
Ray Connif Singers (nl)Ray Conniff - Zip A Dee Doo Dah
Eydie Gormé (nl); Blame It On The Bossa NovaEydie Gormé - Blame It On The Bossa Nova(1963)
The Black Albinos (actuele site); The Black Albinos (info)Black Albinos - On the sunny side of the street (1962)
Jerry Williams and the ViolentsGeen clip
Steve Lawrence; Go Away Little Girl"Go Away, Little Girl" Steve Lawrence
Lou MontePepino The Italian Mouse
Ray Bryant; Madison danceIt's Madison Time Part 1 & 2 Ray Bryant Combo '60
Tippy and the CloversBossa Nova Baby - Tippie and The Clovers (1962)
The Shadows (nl); Dance On!The Shadows - Dance On
Willy and his GiantsAjoen, Ajoen
Vince EverettVince Everett - I Ain't Gonna Be Your Low Down Dog No More 1962
Dion (nl); Ruby BabyDion - Ruby Baby [TV Apperance 1963]
Barbra Streisand (nl); My Colouring BookMy Colouring Book
Cliff Richard (nl) and The Shadows (nl); Bachelor BoyCliff Richard and the Shadows - Bachelor Boy
The Violents (en) (Violents, Wikipedia ZweedsThe Violents - Boa Constrictor
Johnny Tillotson (nl)I'm so lonesome; I Can't Help It
Lloyd Price; Under Your Spell AgainUnder Your Spell Again
Willy Schobben


Zo werd ik in het artikel geportretteerd, (jeetje, toen had ik een bril!) met de tekst: Gauke Zijlstra: in z'n element...
Met de andere deelnemers heb ik nooit weer contact gehad, ook niet gezocht, behalve nu; het bleek onbegonnen werk.
Ik was met mijn 19 jaren de oudste, de anderen waren 18, 17 en 16, nu dus allen rond de 70.
Rest mij nog te vermelden dat onze, en mijn, voorspellingen niet erg accuraat gebleken zijn, als ik zo oppervlakkig mijn ogen even langs die "Top of Flop"-tabel laat glijden.
Na afloop werden de singles verdeeld. Ik denk dat mijn "buit" was: Black Albinos, Shadows - Dance On, Willy and his Giants, Vince Everett, en The Violents - Boa Constrictor.
Maar al mijn singles zijn verloren gegaan bij een verhuizing...

16 opmerkingen:

Anoniem zei

Wij hadden de Spiegel ook. Wat leuk om aan dat artikel mee te werken. Er zitten zalige zwijmels tussen. Alvast proficiat met je verjaardag.

Anoniem zei

Allereerst, mijn feleicitaties! Wat grappig dat je in zo'n forum zat. Idd niet erg goed de voorspellingen. Maar het was tenminste wat, in die tijd was er nog geen Hitweek ofzo.
Ruby Baby is mijn favoriet uit deze lijst. Dion, heerlijk!

Bibje zei

Wat leuk zeg!
alvast gefeliciteerd....en wat een leeftijd alweer!

Anoniem zei

De Spiegel: nostalgie. Wat leuk dat je zo'n tijdschrift bewaard hebt. En wat een verhaal over die jury!
Ik kan me dit lied niet herinneren. Tussendoor laat je ons ook nog rekenen hoe oud je toen was. Leuk! Ik was toen (in 1963) 22 jaar en ging 17 juli trouwen. Helemaal gelukkig dus. Misschien is dit lied me daarom ontkomen?
Fijn weekend gewenst.

Nietzomaarzooo zei

Wat een leuk kijkje in het verleden. En met die bril zou je nu weer geheel hip zijn!

Ken dit tijdschrift niet; maar dat zal wel aan mijn leeftijd liggen. Of aan mijn ouders die het niet hadden.

matroos zei

Alvast gefeliciteerd!!Goh de spiegel die las mijn vader ook.

Trees zei

Wat leuk zeg die oude Spiegel, ja als je zelf aan iets hebt meegewerkt is het leuk om te bewaren.
Je hebt er trouwens wel weer een hele zoektocht van gemaakt! De Bossa Nova vond ik echt prachtig, leuk om weer te horen.
Klopt die tekst wel met When the saints go bossa nova in? Bedoel je de voor- en achterkant tegelijk soms ;-)? Misschien lees ik het verkeerd.
En ja hoor er worden nog steeds nylonkousen gedragen, zelfs wel met jarretelles, maar niet meer zoals vroeger gebruikelijk was, vóór de pantytijd. "Gewone" vrouwen dragen meestal panty's zakmaarzeggen ;-)
Fijne zwijmeldag!

Ria zei

When the saints go Bossa Bova in is volgens mij niet goed. Het eerste wat ik op electronisch orgel leerde was Oh when de saints go marching in.
Bossa Nova Boy dat heb ik veel gezongen.
Heette het blad nier Der Spiegel?

Alvast gefeliciteerd en een fijne verjaardag,
Groetjes, Ria

Unknown zei

Man man man wat maak je er elke week weer een werk van. Heb diep bewondering voor je !

En natuurlijk wens ik je alvast een fantastische verjaardag toe met nog ontelbare te komen in alle Liefde, Geluk & Gezondheid.

Dwarsbongel zei

When the saints...
Tja, natuurlijk is de "echte" titel "When the saints go marching in", maar dit is klaarblijkelijk een dichterlijke vrijheid. Er staan op deze hoes 4 titels:
1 - When The Saints...
2 - The Tiger Bossa Nova
3 - Jazz Parade
4 - Alexander's Bossa Nova Band
Nr. 2 is ongetwijfeld een Bossa Nova bewerking van The Tiger Rag, en nr. 4 van Alexander's Ragtime Band, ook "klassiekers" in een Bossa Nova versie...
Ik neem aan dat de redactie in dit geval de titel overgenomen heeft van het plaatje zelf, dat heel goed een single geweest kan zijn, terwijl deze hoes van een EP is...

Dwarsbongel zei

En dank allemaal voor jullie goede wensen en felicitaties en complimenten.
Maar deze uitzoekerij heb ik niet in één middag gedaan hooer, dat heb ik over een aantal weken uitgesmeerd, ben ik zo af en toe tussendoor mee bezig geweest...
Vooral uit nieuwsgierigheid!

Joanne zei

Wat heb je er weer een fantastische zwijmel van gemaakt. Super!
Alvast van harte met je verjaardag. Een fijne dag.

Liefs Frederique

Ferrara zei

Van Harte Gefeliciteerd. Wat een weer een jeugdsentiment. Bij mijn gereformeerde vrienden en vriendinnen lazen ze de Spiegel en Eva, bij ons thuis was het Panorama en Libelle.

platoonline zei

Leuk stuk, vooral dat rijtje top en flops. Had ik niet eerder gezien. Verbazing: wat deed Willy Schobben daar tussen dat oude beatgeweld. Dat was toch een trompetspeler? Maar ja, 't kan natuurlijk.

platoonline zei

En nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag Gauke.

natasja zei

Wat een leuk artikel weer :-).
met plezier gelezen en gekeken.
Ik hoop dat je een mooie verjaardag hebt (gehad).