...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 18 juli 2015

150718 – ZOZ140 – Van Zernike tot A Capella

Wie mee wil doen met (of luisteren bij de andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

Weer een paar gekke sprongen. Donderdag kwam ik, ik weet niet meer waarvoor, op Wikipedia om iets te gaan opzoeken.
De introductiepagina ging deze keer over de Nederlandse Nobelprijswinnaar professor Frits Zernike, een uitermate veelzijdige wetenschapper.
Zijn uitvinding van de fasecontrastmicroscoop had al 20 jaar eerder een heel belangrijke rol kunnen spelen in de medische wetenschap, maar de fabrikanten zagen niet in welke geniale uitvinding hij aanbood, en mogelijk was hij zelf te bescheiden om hard aan te dringen. (Deze week hoorde ik ook voor het eerst van het Dunning-Kruger effect, dat zou hier een rol gespeeld kunnen hebben1)...

Prof. Zernike is in maart 1966 overleden. Ik werkte van 1960 tot eind 1966 (eerst als manusje van alles, later als technisch assistent) bij het Natuurkundig Laboratorium van de Rijksuniversiteit Groningen, en ik heb prof. Zernike één keer in levende lijve gezien, zij het dat hij toen al in een rolstoel zat. Er was een feestje voor de instrumentmaker die prof. Zernike lang terzijde gestaan had, dhr, Oosterwijk, als ik me goed herinner kreeg die een Koninklijke onderscheiding.

In en rond Groningen is de naam Zernike verbonden aan meerdere complexen en instituten die met wetenschap en onderwijs te maken hebben, van academisch tot MBO-niveau.
Type voor de aardigheid de naam Zernike maar eens in op YouTube of Google.

Zo vond ik een clip van het Eindexamen Muziek 2015 van het Zernike College, met een uitvoering van Leonard Cohen's (nl) song Hallelujah (nl), A Capella gezongen door eindexamenkandidaten:


Nee, niet ter vergelijking, maar omdat het zo mooi is - de oude meester Leonard Cohen deed het zelf nog eens in oktober 2008 in Helsinki; klik hier voor de tekst.


1) Wie geïnteresseerd is in prof. Zernike kan meer lezen in een biografisch artikel van de hand van prof. Brinkman, in mijn tijd Hoogleraar-Directeur van het Natuurkundig Laboratorium van de Rijksuniversiteit Groningen, aan wie ik dankbare herinneringen heb.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Prachtig! Beide uitvoeringen heb ik enorm van genoten. Damkjewel, ook voor je verhaal over Zernike. Kende die naam omdat ik jaren in Leek woonde, en zodoende nogal vaak in Groningen kwam. Studeerde aan de Avond-HEAO, op het universiteitscomplex. (toen ik al ruim 40 was!!) Maar heb nooit de moeite genomen om uit te vinden waar die naam vandaan kwam. Nooit te oud om te leren dus.
Fijn weekend!

Anoniem zei

Weer zeer informatief en wat een mooie uitvoeringen van dit nummer. Dankjewel. Succes vandaag!

Trees zei

Wat een mooie info weer Gauke! Wat een werk stop jij daar toch in :-).
Ik had nog nooit gehoord van professor Zernike.
Prachtige nummers ook.. beide uitvoeringen op zichzelf staand maar mooi! Die stem van Leonard Cohen is toch wel uniek hè..
Fijne zwijmeldag!

Unknown zei

Allereerst maar 'petje af' voor jouw inzet elke week. Het blijft me verwonderen!

En ja als Groningse.. ken ik natuurlijk die naam en (zij het vaag) ook de bijbehorende geschiedenis.

Je muziek vond ik geweldig!

Fijn weekend.

Nietzomaarzooo zei

Zoonlief heeft voor zijn studie in Groningen gewoond en in Eelde, dus kwam regelmatig in die mooie stad en zag daar inderdaad die naam. Altijd afgevraagd waar die vandaan kwam en nu weet ik het.

Wat een mooie uitvoeringen van Hallelujah. Balsem voor de ziel.

Ria zei

Ik kende het voorheen niet, nu dus wel en vind het mooi, vooral de laatste van Cohen.

Mooi en interessant verslag.

Groetjes, Ria

Bibje zei

Mooi! beiden...

Joanne zei

Prachtige uitvoeringen, allebei. Ik ben toch wel fan van het nummer. Ik heb genoten. Dankjewel!

Liefs Frederique

natasja zei

Weer wat geleerd...
Helaas zal het omgekeerd niet zo zijn... dat als je altijd vreselijk onzeker bent over je prestaties, dat je dan juist over heel veel competenties beschikt.