...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

donderdag 24 december 2015

151226 - ZOZ - Van Kerst en Oorlog

In verband met het onderwerp: Kerst, plaats ik dit op de dag dat de "zaterdagkrant" deze keer wordt bezorgd: op donderdag. Eigenlijk ZMK dus: Zwijmelen Met Kerst.
Wie mee wil doen met (of luisteren bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.


De song die mij deze keer heeft opgezocht om opgenomen te worden in de kerstsfeer rond Zwijmelen op Zaterdag, bleek al drie keer voor te komen in de statistieken: in 2012, 2013 en 2014 bij Albert en Mara. Niet plaatsen dus? Ik heb even gezocht, maar ze zijn verdwenen bij hen, en via de links in de ZOZ-rubrieken van Marja zie ik, dat die drie pagina's niet meer bestaan.
Ik vind dit lied bijzonder genoeg om het toch te plaatsen, juist nu.

Het gaat om Jona Lewie (nl) met Stop The Cavalry (nl). Hoe dit een kersthit is geworden, is een bijzonder verhaal, en ik kan niet meer controleren of Albert en Mara dat al verteld hebben.

Oorspronkelijk was het niet meer of minder dan een klassiek anti-oorlogs lied, en de videoclip is een enscenering van de loopgraven in de Eerste Wereldoorlog.
In de tekst is sprake van de Cavalerie en Churchill, die toen een hoge officier was. Verderop in de tekst wordt indirect gerefereerd aan fallout oftewel radioactieve neerslag, en daarmee wordt het beeld verruimd naar alle oorlogen van alle tijden. De spanning tussen "oost" en "west" liep in de tijd dat deze song uitkwam hoog op, door het plaatsen van Amerikaanse kruisraketten in Europa.

Het thema is nog steeds actueel, en in elke roerige periode lijkt het voor de mensen van dat moment erger dan het ooit geweest is. Kerst is dan soms een moment dat even tot ontspanning en bezinning kan leiden.

Toen Jona Lewie vernam, dat de single in november uit zou komen, heeft hij de enige zin toegevoegd die aan Kerst refereert: "Wish I was at home for Christmas", en de Brass Band geeft er ook een passende sfeer aan mee; het doet mij denken aan straatoptredens van het Leger des Heils.

Stop The Cavalry
Tekst en muziek: Jona Lewie

Hey, Mr. Churchill comes over here
To say we're doing splendidly
But it's very cold out here in the snow,
Marching to win from the enemy
Oh I say it's tough, I have had enough
Can you stop the cavalry?

I have had to fight, almost every night
Down throughout these centuries
That is when I say, oh yes yet again
Can you stop the cavalry?
Mary Bradley waits at home
In the nuclear fall-out zone
Wish I could be dancing now
In the arms of the girl I love

(Dub a dub a dumb dumb)
(Dub a dub dubadum dubadum dub a dub dubadum)

Wish I was at home for Christmas

Bang! That's another bomb on another town
While Luzar and Jim have tea
If I get home, live to tell the tale
I'll run for all presidencies
If I get elected I'll stop, I will stop the cavalry

(Dub a dub a dumb dumb)
(Dub a dub dubadum dubadum dub a dub dubadum)

Wish I was at home for Christmas

Wish I could be dancing now
In the arms of the girl I love
Mary Bradley waits at home
She has been waiting two years long
Wish I was at home for Christmas

Jona Lewie - Stop The Cavalry:


Jona Lewie brak pas door toen hij een contract kreeg bij Stiff Records (nl), een vernieuwend label, dat veel nieuwe artiesten een kans gaf, en bijvoorbeeld LP's uitbracht die niet zwart waren, maar allerlei vrolijke kleuren hadden. Ik had geloof ik van Jona Lewie een gele LP: "On the other hand there is a fist".

Voor liefhebbers van (mannen-)koorzang en brass-bands vond ik nog een andere versie, helaas zonder bewegend beeld. Deze versie is vooral in de VS populair.
Gwalia Singers en Cory Band - Stop The Cavalry:


"Onze eigen" Rob de Nijs heeft een Nederlandse versie (tekst) opgenomen.
Rob de Nijs - Stop de cavalerie:


7 opmerkingen:

Bibje zei

Zo raar dat ik dit liedje altijd in de tijd plaats dat ik nog op de lagere school zat. Zat ik al lang en breed in de 2e van de middelbare. Het was wel het laatste jaar dat ik onbezorgd kind was, daarna kickte de pubertijd in ;)

Jona Lewis staat ook op mijn kerst-list. Mag hem graag horen. Ik vind zijn uitvoering het beste hoor.
Fijne rest van de kerst!

Anoniem zei

Dank voor deze kerstzwijmel. Heel vreemd dat de 3 linkjes naar Albert en Mara niet meer werken. Natuurlijk kun jij het nu alsnog plaatsen. Ik wens je nog een heerlijke familiedag. Hier valt vanmiddag ook een bundel nazaten binnen. Fijne jaarwisseling.

Unknown zei

Wat een leuke muziekkeuze !!!

Al vind ik de 1e het mooist.... de 2e raakt mij op een andere wijze het meest... ik hoor nl mijn instrument dat ik vele jaren bespeelde voordat mijn lijf het me niet meer toestond.... soort van dubbele emoties dus, mooie herinneringen en heimwee.

Nietzomaarzooo zei

Bijzonder Kerstlied inderdaad, wat het eigenlijk niet is en ook weer wel. Door ons verlangen naar vrede, rust en balans. Wat van alle tijden is.

Fijne Kerstdagen nog.

Albert y Mara fotoblog zei

Dankzij jou kwamen we er achter dat verschillende ZoZ's verwijderd waren. Ze zijn opnieuw gepubliceerd, dus ook Jona Lewie met Stop the Cavalry. Zonder dat we het wisten stond ie bij ons weer op het Kerstprogramma. Fijne Tweede Kerstdag nog toegewenst.

Ria zei

Het was weer mooi

Ik wens je nog een mooie avond,

groetjes, Ria

matroos zei

Gek hé hoe sommige liedjes onbedoeld een kerstlied worden.Wens je een goed 2016.