...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

30 oktober 2016

161029 - ZOZ - Van Tantes en Hoeden

Wie mee wil doen met (of luisteren bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de lijst bij Marja.

Ik ben al even bezig met de familiedag van deze zaterdag. Er is mij gevraagd om iets te vertellen over mensen uit vorige generaties, omdat ik in het centrum van de familie, bij opa en oma gewoond heb. Vooral over oma en haar familie. Met oma bedoel ik de moeder van mijn moeder, haar zus en hun ouders, voor mij dus overgrootouders.

Internet is tegenwoordig godsgruwelijk vervuild met allerlei complottheorieën en andere dwaasheden, soms ook geinige zaken. Over hoeden bijvoorbeeld: een "Tin Foil Hat" is een complottheorie gebaseerd op een SF-verhaal, waarin iemand ontdekt dat hij zich kan beschermen tegen telepathie door aluminiumfolie rond zijn schedel te wikkelen.
En ik denk dat inmiddels iedereen al wel een foto heeft gezien van iemand met een vergiet op zijn hoofd, een aanhanger van het Vliegend Spaghettimonster, ofwel het Pastafarianisme, een satirische reactie op het verplichten van onderwijs in Creationisme en Intelligent Design, naast de Evolutietheorie.


Internet is ook een bron van serieuze informatie. Zo zijn allerlei oude akten uit de Bevolkingsregisters online te raadplegen. En hoe primitief, in onze ogen, die oude documenten ook zijn, ze zijn naar eer en geweten ingevuld - en nu veelal gescand beschikbaar!
Zodoende werd ik gewaar dat die overgrootvader Rijkscommies was, een middelbare rang in de ambtenarij. Vooral in het begin van zijn loopbaan verhuisde hij nogal eens, met zijn gezin. Hij is geboren in Solwerd, nu deel van Appingedam. Uiteindelijk, in 1911, vond hij op 60-jarige leeftijd een vaste plaats, weer in Appingedam. Met zijn vrouw en zijn jongste dochter, die nog thuis woonde. Die dochter begon daar een modezaak in dameshoeden. Dezer dagen ontving ik van Oud Appingedam (FB) een foto van die winkel, met hoeden in de etalage.
Het zou best eens een goede boterham hebben kunnen opbrengen, want destijds gingen dames toch altijd ter kerke met een hoed op?


Op internet vond ik ook, dat mijn oudtante in 1937 dat winkelpand verkocht heeft. Ik weet zeker dat ik in Appingedam bij haar thuis geweest ben met mijn moeder, maar dat kan dus niet dáár geweest zijn: ik was "nog lang niet" geboren. Ik heb nog vage beelden bij me, en een belangrijk element daarin is water; dat moet zoiets geweest zijn als zo'n beroemde hangende keuken. Waarschijnlijk ben ik even geschrokken, omdat ik water zag waar ik het niet verwachtte.

Is er muziek over hoeden? Jazeker! De toonaangevende jazz-musicus Charles Mingus (nl) componeerde iets over een hoed, de Pork Pie Hat, die zo heet omdat de vorm lijkt op een traditionele Britse Pork pie, een taartje met koud vlees er in.

Charles Mingus - Goodbye Pork Pie Hat:


Een bekende song over een hoed is bekender, denk ik, in de uitvoering van Joe Cocker - You Can Leave Your Hat On dan van de auteur, maar die geef ik hier voorrang: Randy Newman (nl). Het wordt omschreven als: "een geestig, moedwillig beetje pervers stukje erotische absurditeit".

Randy Newman - You Can Leave Your Hat On:


Dan nog eentje uit de oude doos: deze hoorde ik in 1961 via Radio Luxemburg als ik 's avonds op mijn kamertje, na mijn werk bezig was met mijn schriftelijke cursus. Del Shannon (nl) was één van de sterren van die tijd.
Het is een teken van beleefdheid om, als heer, je hoed voor iemand af te nemen. Ik weet niet zo zeker of dat hier ook zo is... Dit is een zeldzame stereo-uitvoering.

Del Shannon - Hats Off To Larry:


Ach, mijn oudtante is nog een beetje aanwezig in mijn leven. Mijn moeder erfde een passpiegel met sierlijst van haar, en die spiegel hangt nu in de gang bij mijn dochter. Ik fantaseer hoeveel dames hun nieuwe hoed er mee gekeurd hebben. Ik heb 'm nu zelf even geselfieficeerd, ook al had ik mijn hoed niet bij me. Ik heb tante laten toekijken: volgens mij was ze wel geamuseerd.


6 opmerkingen:

Anoniem zei

Heerlijke herinneringen en leuke nummers over hoeden. Ik hoop dat je vandaag geniet.

Iris Papilio zei

Leuke info weer.. ja dat internet, raar idee dat er toch nog steeds mensen zijn die er niks van willen weten.
Mijn voorkeur... Hats of to Larry van Del Shannon.
Ik zit hier te swingen op mijn stoel en heb zin om te gaan dansen. Nostalgische gedachten (kan niet zonder tranen) gaan door mijn hoofd, heerlijke muziek! Genoten Gauke!
Fijne zwijmeldag!

Ria zei

Wat fijn om hier weer te kunnen genieten van jou altijd leuke info,s.
Vorige week ben ik alles misgelopen door plotselinge uitval van mijn lijf, wat zich nu weer langzaam herstelt.
Ik wens jou een mooi weekend

Nietzomaarzooo zei

Och ja, hoeden.
Mijn Oma van vaders kant had altijd een hoed op naar de kerk. Het stond haar ook nog eens heel goed. Een echt hoedenhoofd. En dan droeg ze geen bescheiden hoedjes maar hoeden waardoor degene die achter haar zat, geen zicht op de dominee had. Opa zat in de Kerkenraad, dus dat moest zij uitstralen. En dat Opa een zeer goede baan in het Haagse had.
Opa had altijd een gleufhoed op. Ook door de weeks en heel soms een alpinopet (nooit naar de kerk uiteraard).

Mijn ouders droegen nooit hoeden. Mijn vader in de winter wel een Russisch uitziende hoed/muts, was in de jaren 60/70 mode kennelijk. Wij (de kinderen) vonden het maar stom eruit zien.

Nu is een hoed alleen nog maar iets voor hoogtijdagen of Prinsjesdag. Ik hou er wel van.
Net als je muziekkeus.

Tante heeft een twinkel in haar ogen zo te zien.

MelodyK zei

ja internet kan veel veroorzaken.... alle kanten op.... de wereld kan niet meer zonder

Mooi verhaal weer en in dit geval is internet erg handig voor jou.... het zoeken en vinden en het met ons delen....

heel fijne dag met veel mooie oude en nieuwe herinneringen.

Anoniem zei

Wroeten in het verleden van familie is erg leuk. Ik zoek nog vaak in het gedigitaliseerde krantenarchief vanaf 1850 van de (destijds) drie plaatselijke dagbladen (nu is er nog een van over.