...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

12 november 2016

161112 - ZOZ - Van politiek en muziek

Wie mee wil doen met (of luisteren bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de lijst en de links bij Marja.

Ook nog verbluft door de verrassende uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezing, die heel anders uitpakte dan peilingen voorspelden? De Nederlandse hoogleraar economie Arie Kapteyn van de universiteit van Zuid-Californië zat er veel dichter bij. In zijn onderzoek werden mensen die aangaven een kleine kans te zien dat ze zouden gaan stemmen, wel meegerekend, ook al hadden ze de vorige keer niet gestemd, bij de andere polls niet, zegt hij.


In elk geval was er in de aanloop van de campagne van Donald Trump in 2015 al een muzikale rel: hij gebruikte de song Rockin' in the Free World (nl) van Neil Young (nl) voor zijn entree op het podium.
Daar was Neil Young niet blij mee. Die had al eens aangegeven dat hij niet zong voor reclame's of politici, in de song This Note's for You (nl)!

Neil Young - This Note's For You:


"Rockin' in the Free World" is geen nieuwe song; voor het eerst live gespeeld op 21 februari 1989.
Een biograaf schreef, dat de song geschreven zou zijn naar aanleiding van beelden van het overlijden van Ayatollah Khomeini, maar die overleed pas op 3 juni 1989.
Andere bronnen vermelden een aannemelijker aanleiding: de toestand in het land kort na de machtsoverdracht na 8 jaar van de Republikeinse president Ronald Reagan aan zijn eveneens Republikeinse opvolger, George Bush Sr. op 20 januari 1989, die bij zijn inauguratie iets geroepen had over "thousand points of light".
Over de songtekst: "De tekst geeft een somber beeld over de staat van het land, met criminaliteit, drugsverslaving, kinderen die niet naar school gaan en dakloosheid in de steden. Ook de ontbinding van de ozonlaag komt aan de orde."
Neil Young heeft de song zowel in acoustische als elektrische versies gespeeld. Eerst een acoustische versie uit 1990, live en solo tijdens Farm Aid.

Neil Young - Keep on Rockin' in the Free World (Live at Farm Aid 1990):


Neil Young - Rockin' In The Free World

There's colors on the street
Red, white and blue
People shufflin' their feet
People sleepin' in their shoes
But there's a warnin' sign on the road ahead
There's a lot of people sayin' we'd be better off dead
Don't feel like Satan, but I am to them
So I try to forget it, any way I can.

Keep on rockin' in the free world (4x)

I see a woman in the night
With a baby in her hand
Under an old street light
Near a garbage can
Now she puts the kid away, and she's gone to get a hit
She hates her life, and what she's done to it
There's one more kid that will never go to school
Never get to fall in love, never get to be cool.

Keep on rockin' in the free world (4x)

We got a thousand points of light
For the homeless man
We got a kinder, gentler,
Machine gun hand
We got department stores and toilet paper
Got Styrofoam boxes for the ozone layer
Got a man of the people, says keep hope alive
Got fuel to burn, got roads to drive.

Keep on rockin' in the free world (4x)

Ondanks de meningsverschillen bleef Trump de song gebruiken in zijn campagne: hij had immers een licentie betaald?
Neil Young legde zich daarbij neer: Trump can use "Rockin' in the Free World" says Neil Young, maar Rocker Neil Young talks U.S. presidential politics, en maakt onverholen duidelijk wie hij de beste kandidaat vindt: "Canadian rocker Neil Young says he had nothing against Donald Trump using 'Rockin' in the Free World' at his presidential campaign launch, even though Bernie Sanders is his pick for president. Rough Cut (no reporter narration)."

En dan vinden we een videoclip waarin dat niet mis te verstaan is. Gebruik je je recht om mijn song te gebruiken? Dan gebruik ik het recht om mijn kandidaat te promoten, met een videoclip waarin hij zegt waar hij voor staat, en waarin ik hem steun in optredens "all over the world"!

Neil Young & Bernie Sanders - Rockin In The Free World:


Overigens is Trump niet de eerste Republikeinse presidentskandidaat die een song niet goed begrijpt, omdat hij alleen het refrein beluistert, en niet de feitelijke boodschap.
In een oudere ZOZ, 151121 - ZOZ - Van binnen- en buitenlandse misverstanden, haalde ik al het bekende voorbeeld aan van misverstaan door niet volledig beluisteren: "Born in the USA" van Bruce Springsteen. Door het spetterende refrein zien veel mensen het als een ode aan de "American Dream". Zo refereerde Ronald Reagan ooit aan de song in zijn verkiezingscampagne, omdat het een patriottische feel-good song lijkt, maar wie de volledige tekst beluistert, ontdekt een heel andere betekenis.

Overigens: vanaf Eisenhower zijn er 7 Republikeinse presidenten geweest en 5 Democratische. Eén democratische president is doodgeschoten (Kennedy) en die moord is nooit echt helemaal opgehelderd, en één Republikeinse president is afgezet wegens volstrekt ongeoorloofde politieke obstructie (Nixon)...

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Teksten worden maar al te vaak verkeerd uitgelegd. Hoe dan ook ... we zullen het met die griezel van een Trump moeten doen. Ik zie het somber in.

MelodyK zei

Nee ik was niet verbaasd of wat ook, heb vanaf dag 1 gezegd dat die griezel zou winnen en dat daarmee een kettingreactie van, nu nog, niet te overziene proporties aan ellende ontketend zou gaan worden... Ik probeer me maar aan allerlei doemdenken te onttrekken en het gelaten af te wachten omdat ik er toch niks aan kan veranderen maar ik vrees wel met grote vreze voor de toekomst van iedereen op deze planeet.
Wat ook de relatie is ... of nog gaat worden.... tussen hem en die idioot in Rusland en die andere zot in Turkije.... we gaan het er hoe dan ook niet beter op krijgen.

En ja teksten lezen en interpreteren is een kunst die veel mensen niet verstaan helaas.

Ria zei

We zullen over een jaar wel zien wat het presidentschap van Trump heeft gebracht.
Het hele voorspel was zo laag bij de gronds mogelijk van beide kanten. Dus....

Nietzomaarzooo zei

Zou er dan, bij deze man die consequent zijn belastingverplichtingen ontduikt, nog net binnen de mazen van de wet, ook een Nixontje mogelijk zijn?
Tekenend dat hij (of zijn team denk ik eerder) niet de hele tekst of context beziet, maar in catchphrases denkt.

Ik heb tegen diverse vrienden gezegd dat ik denk dat Trump gaat winnen, juist omdat iedereen hier zo op de redelijkheid en gezond verstand hamerde. Maar politiek is maar al te vaak geen zaak van gezond verstand maar onderbuik gevoelens. En die voelt Trump en consorten goed aan of althans, hij weet die dingen te zeggen die mensen doen geloven in een andere wereld.

En ja, ik voorzie hetzelfde hier in Europa gebeuren.

Weer genoten van je muziekkeuzes. Dank je.

Unknown zei

Time will tell wat deze keuze van het Amerikaanse volk voor ons gaat betekenen. Voor nu goede muziek van een fantastische artiest. Thanks!

Anoniem zei

Geweldig artikel waarin je de zaken allemaal eens op een rijtje hebt gezet. Poor world...

Iris Papilio zei

Nou de tijd zal het leren...
Ik heb geen verwachtingen, dan kan het alleen maar meevallen..
Mooie muziek! Dat had ik dan wel weer verwacht van jou Gauke!
:-)