...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

07 januari 2017

170107 - ZOZ - Van Moeders en conflicten

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Marja.

Gistermorgen bracht me weer een videoclip waarvan ik nog nooit gehoord had maar toch meteen wist dat dat mijn ZOZ van vandaag zou zijn. Het kwam weer via de verbinding van Marijke met haar vriendin Fenneke.
We hebben een jaar met rare verrassingen achter ons (en toch gaat het ook weer beter met ons land, al merkt niet iedereen dat direct, en zijn er politici die proberen te profiteren van het aanwakkeren van onvrede), een goede reden om dit nieuwe jaar te beginnen met een idealistisch, positief geluid.

Eén van de ogenschijnlijk meest onoplosbare conflictgebieden is het midden-oosten, waarin de Israëlisch-Palestijnse confrontatie waarschijnlijk gevoelsmatig het dichtst bij "ons" staat.
Ik herinner me harde confrontaties met familieleden, die geen enkele kritische noot dulden over de houding van de staat Israël tegenover Palestijnen: de Joden hadden immers zó zwaar geleden onder Hitler? Dat Nederland voorheen bepaald geen frisse geur verspreide omtrent antisemitisme, kreeg geen poot aan de grond, evenmin als gedachten dat de staat Israël zich onfrisse ideeën veroorloofde tegenover Palestijnen. Nuance schijnt hier beperkt te zijn tot zwart/wit - grijstonen zijn uit den boze.

Soms zijn er geluiden die de hoop blijven in stand houden dat er een betere uitweg is. Zoals vaker, zijn er vrouwen die in kwalijke situaties initiatieven nemen in een, mijns inziens, hoopvolle richting. "You may say / I'm a dreamer / but I'm not the only one", zong John Lennon. En uit menige goede droom is iets moois voortgekomen.

Het lied "Gebed van de Moeders", ontstond uit de samenwerking van singer-songwriter Yael Deckelbaum met een groep moedige vrouwen, die de beweging “Women Wage Peace” leiden. De beweging ontstond in de zomer 2014 tijdens de escalatie van het geweld tussen Israël en de Palestijnen door een militaire operatie.

Op 4 oktober 2016, begonnen Joodse en Arabische vrouwen met het gezamenlijke 'March of Hope "-project. Duizenden vrouwen marcheerden uit het noorden van Israël naar Jeruzalem, in een oproep tot vrede: de helft van hen Palestijns, de helft Israëlisch.
Diezelfde avond protesteerden 15.000 vrouwen voor het huis van de premier in Jeruzalem.

Aan de marsen werd o.a. deelgenomen door de Nobelprijs voor de Vrede winnaar Leymah Gbowee, die meehielp aan het einde van de Tweede Liberiaanse Burgeroorlog in 2003, door de gezamenlijke kracht van vrouwen.
In het lied, samplede Yael een opname van Leymah uit een video waarin ze haar steun betuigde aan de beweging.
Al met al een indrukwekkend muzikaal verzoek om vrede, aangezien elkaar om de oren blijven slaan tot niets leidt, behalve meer ellende voor alle partijen...

Yael Deckelbaum - Prayer of the Mothers:


En volg de links als je meer wilt weten!

UPDATE: Toen ik de clip bekeek, was er een Engelstalige ondertiteling. Die blijkt niet automatisch meegekomen te zijn.
Start de video en ga met de muis op de video staan. In het balkje onderaan zie je iets dat lijkt op een creditcard, als je daarop klikt schakel je de ondertiteling aan of uit. Door op het "tandwieltje" daar naast te klikken kun je kiezen voor een paar talen, o.a. Engels en Duits.
Via DEZE LINK kom je op een webpagina van Yael Deckelbaum, waar de Hebreeuwse, Arabische teksten en Engelse vertaling staan, plus de akkoorden. Je kunt er ook het bestand prayer of the mothers, chords, phonetic and translation.pdf downloaden, waar de talen in verschillende kleuren zijn weergegeven.

13 opmerkingen:

Anoniem zei

Prachtig en ontroerend. Wat zou het toch mooi zijn als er aan alle conflicten een einde kwam.
Dank voor je bijzondere bijdrage, Gauke.

Nico van Hoorn zei

goed verhaal

Iris Papilio zei

Goh wat een inzet van die vrouwen!
Mooi nummer ook!

CorryR zei

Fijn dat je dit stuk geschiedenis hier vermeldt. Had hier nooit van gehoord. Mooie muziek, jammer dat ik de taal niet versta. Wil altijd graag weten waar ik naar luister. Goed weekend!

Yolande zei

Prachtig verwoord Gauke. Goed dat je aandacht aan zulke positieve gebeurtenissen besteedt.
Lieve groeten, Yolande.
(gedeeld op mijn tijdlijn Facebook)

Nietzomaarzooo zei

Herkenbaar, die vanuit schaamte, sympathie voor Zionisme vanuit de kerk. Dan is zo'n initiatief vanuit de moeders echt en oprecht. Het ontroert me en geeft hoop.
Fijn weekend.

Ria zei

Ontroerend mooi en roerend mee eens

Unknown zei

Oh Gauke wat heb je dat weer prachtig verwoord!We hopen zo dat al die conflicten nu eens eindigen en dat er geluisterd wordt naar de stemmen van deze vrouwen.hoop voor de toekomst ,hoop voor de kinderen!

MelodyK zei

Hoe beangstigend de wereld ondertussen ook is op ontelbaar veel plaatsen.... de hoop die veel mensen gaande houdt is essentieel en ik hoop met jou en alle anderen mee dat die hoop ooit omgezet mag gaan worden in realiteit.

Fijn weekend.

Anoniem zei

Dank voor de tips over de vertaling.

Yolande zei

Helemaal met je eens Fenneke!

Joanne zei

Mooie bijdrage. Dank voor de tip over de ondertiteling.
Ontroerend mooi.

Liefs Frederique

Anoniem zei

In deze zaak is nuance meestal ver te zoeken. Een kind blijft niet levenslang zielig als hij één keer is geslagen. En het mag zich er zeker ook nooit op beroepen.