...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 31 december 2016

161231 - ZOZ - Van vuurwerk en stilte

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de lijst en de links bij Marja.

Ik had al een paar ideeën voor deze speciale ZOZ op Oudjaarsdag, o.a. "muzikaal vuurwerk" maar ik begin heel ergens anders.
Eergisteren begon de reguliere verkoop van oudjaarsvuurwerk, en dat is te merken. De tijd dat het mag worden afgestoken is beperkt, maar wie zal, en hoe kun je dat handhaven, als ieder die daar zin in heeft, alom verspreid over stad en land, het tóch doet?

Op een site van een vuurwerk-webwinkel ("We verzenden in neutrale verpakking via PostNL"... eh...: vuurwerk verzenden per post is toch verboden?!) lees ik in een zure tekst:
Vanaf hoe laat mag je vuurwerk afsteken?
Sinds 2014 zijn de afsteektijden waarin je vuurwerk mag afsteken veranderd. Voorheen mocht je altijd vanaf 10 uur ’s ochtends tot 2 uur ’s nachts ongehinderd stoken. De regering heeft dit echter gewijzigd vanwege de vele klachten van zeurende mensen die overal iets op aan te merken hebben. Vanaf vorig jaar mag je pas om zes uur ’s avonds je vuurwerk gaan afsteken.
De officiële tijden waarop je vuurwerk mag afsteken in Nederland in 2016 zijn dus van: Oudejaarsdag 18.00 uur tot Nieuwjaarsnacht 02.00 uur.

Tja, handel vóór alles, nietwaar? Mensen die zich dagenlang steeds de pleuris schrikken door bijna Aleppo-achtige knallen, dieren die onder de kalmeringsmiddelen zitten, allemaal gezeur, toch? En geen woord over het knallen alom vanaf het moment (29 december 's ochtends) dat het eerste bommetje over de toonbank is gegaan...

Even blozen. Tja, ik heb als puber zelf ook mijn aandeel geleverd... Wie boter op zijn hoofd heeft, krijgt vet haar. Als hij haar heeft...

Dus leek me het thema "Stilte" voor deze aflevering gepast. En door te zoeken op een bekend stuk dat ik associeerde met dat thema, leerde ik direct iets bij. Ik dacht namelijk aan John Cage (nl), en zijn bekendste compositie 4'33" (nl) uit 1952.


Ik werd meteen terechtgewezen: de inhoud van het stuk is niet: "4 minuten en 33 seconden stilte", zoals ik (en velen met mij) veronderstelden, doch de "spontane" omgevingsgeluiden, zonder het uitvoeren van vooropgezette klankpatronen.
Zijn filosofie was om geluiden "van buitenaf" niet slechts te tolereren, maar zelfs als wezenlijke muzikale elementen in zijn composities op te nemen.

Ik koos voor deze uitvoering:

Sinfónica Conservatorio Nacional Quito-Ecuador - 4' 33'' (John Cage):


John Cage kwam voort uit een streng christelijke familie. Hij hield zich eerst niet veel bezig met muziek en dacht schrijver te willen worden. In zijn bekroonde eindscriptie van de High School stelde hij het idee voor van een "dag van stilte". Hij raakte geboeid door Indiase filosofie. Na een zeer gevarieerde studietijd in Amerika (hij begon met theologie) en Europa was hij begonnen te componeren, en onder de indruk geraakt van gelijktijdige visuele en akoestieke belevenissen, waarin hij kansen voor theater zag.
Ik zou de hele Wikipedia-hoofdstukken over deze boeiende man kunnen overschrijven, maar wie geïnteresseerd is kan het daar zelf wel lezen.

Een mooie woordspeling vind ik wel, dat John Cage (cage = kooi) in feite een grote omwenteling heeft bewerkstelligd in het denken over (klassieke) muziek.

"Onze eigen", in de moderne klassieke muziek niet te missen Reinbert de Leeuw (en) kon het mooi uitleggen, dat 4'33" geen grap was, en hoe John Cage gefascineerd was door leegte, stilte, het minimale. Hoe hij zich in een geluiddichte kamer liet opsluiten, en in die "absolute stilte" luisterde naar zijn hartslag en bloedsomloop. Marijke vind via het literaire blog Hanta dit fragment uit DWDD met Reinbert de Leeuw, waar hij in het meest dynamische programma dit werk heeft uitgevoerd. Als ik het goed begrijp is dit aan de orde geweest in "zijn" aflevering van Zomergasten.

Tot mijn blijde verrassing vond ik een uitvoering van John Cage's compositie uit misschien wat onverwachte hoek. Een Oostenrijkse Metalband met de Mitglieder Matthias Bieregger - Gesang, Robin Grabenberger - Gitarre, Michael Renzl - Gitarre, Markus Itzenberger - Bass, und Christoph Brandstötter - Schlagzeug. Ze noemen zich: Dead Territory. Druk de stopwatch maar in als ze klaar zijn met hun korte intro.

Dead Territory - John Cage : 4' 33'' (Death Metal Cover):


Als je nou denkt: het was helemaal niet stil, ik kuchte, snoof, of mijn partner, of ik hoorde de ventilator van de computer, dat hoort ook, zoals John Cage het bedoeld heeft, bij de omgevingsgeluiden bij het beluisteren...

Prettige jaarwisseling en alle goeds gewenst voor 2017!

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Lekker rustig, hoor. Ik kan er wel aan wennen al zou ik er niet de deur voor uit willen gaan. Hier is het ook zo lekker stil.
Ik wens jullie alle goeds in 2017 en een rustige jaarwisseling.

MelodyK zei

Ahhh ik ben dus ook 1 van die zeurende mensen.....
En de politie, ach hou op schei uit, breek me de jeweetwel niet open.... dat clubje dat hier in de stad zit doet niets tegen welke idioot dan ook. Die hebben t veel te druk om van cafetaria naar kantoor te scheuren om te voorkomen dat hun frikandelletjes koud worden. Bij kruispunten doen ze lichten en sirenes aan en eenmaal het kruispunt over gaat dat spul weer uit. Kan er een boek over schrijven inmiddels. Wij zitten hier al ruim een week met een extreem gestreste hond die niet weet waar hij het zoeken moeten Door heel de woonkamer heen heeft hij al dekens versleept en bij iedere nieuwe knal duikt hij er weer onder. Maar ja ach, het stelt allemaal niks voor, ik ben immers gewoon een zeur die overal iets op aan te merken heeft ....

Jouw muziek bevalt me vele malen beter, dat is tenminste niet gehoorbeschadigingen opleverend..

Ik hoop dat jullie een aangename jaarwisseling zullen hebben en in 2017 slechts alle geluk, liefde en gezondheid en natuurlijk dat er nog vele, goed gevulde en informatieve, blogposts zullen verschijnen waarbij ik dan elke week zal denken ' kwou dat zijn geheugen aanstekelijk was en ik me kon laten infecteren' ;-)

CorryR zei

Heerlijk rustige "muziek" Prachtig verhaal weet je er weer bij te vertellen. Vanmorgen werd er hier (bij ouderenappartement!!) al heftig met carbid geschoten. Je schrikt je wezenloos, hoe moet dat dan wel niet met die hond van Melody?

Anoniem zei

Ik vind het niks, die vernieuwende muziek. Ik luister liever naar iets moois, maar ja, ik ben dan ook sinds gisteren officieel ' bejaard' , want 65 geworden. Wel weer een mooi verhaal eromheen.

Ria zei

Het knalt hier al vanaf vanmorgen 10.00 uur. De hondjes durven niet meer naar buiten zelfs niet om te plassen. Het zal een lange avond worden tot diep in de nacht.
Ik leg wel oude kranten bij de voor-en achterdeur. De brievenbus is afgeplakt.

Voor jou en je dierbaren wens ik een gezellige jaarwisseling en een gezond en mooi 2017

Nietzomaarzooo zei

Het is muziek die je tot rust brengt. En ongemak brengt. Want stilte is er nog maar weinig in het leven.

Wens je een mooi 2017 in stilte en met muziek.

natasja zei

Ohhhh.... wat een zuur stukje van die vuurwerksite!
Brrr...
Leuk blog weer!
Ik wens je alle goeds toe in 2017.