...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 21 januari 2017

170121 - ZOZ - Van Dirk en uien

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Marja.

Ik werd gebeld door een oud-collega, of ik wist of het waar was dat een andere oud-collega, Dirk, was overleden. Hij dacht dat ik er misschien iets van wist omdat Dirk en ik nog wel eens bij elkaar reageerden op Facebook. Nee, ik wist niets.
Toen kreeg ik een notificatie dat er een nieuw bericht was in de besloten groep op FB, die in 2014 was opgezet naar aanleiding van een reünie van ons inmiddels opgeheven bedrijf.
Inderdaad, Dirk is overleden. Een schok. Hij was 4 jaar jonger dan ik.

De laatste keer dat ik hem sprak was op de markt, alweer een tijdje geleden. Joviaal, levendig en vrolijk als altijd. We stonden te kletsen en herinneringen op te halen tot we de indruk kregen dat onze vrouwen verder wilden...

Ondanks dat hij geen directe collega van me was, had ik toch een klik met hem. We zaten een tijd samen in de OR, en op meerdaagse externe cursussen trokken we naar elkaar toe. Ons gevoel voor humor had beslist raakvlakken.
Maar wat ik nooit zal vergeten was dat een collega met Indische roots namens de personeelsvereniging in het bedrijfsrestaurant een les gaf in Indisch koken.

Wat Dirk met koken had, weet ik niet meer. Ik was weer vrijgezel en had eigenlijk nog maar pas voor mezelf leren koken. In elk geval waren we er allebei.
We kregen aan het eind van de avond de recepten die er bereid waren, uitgeprint mee naar huis. Het waren geloof ik drie A4-tjes. Ik heb nog even intensief gezocht, ik wist zeker dat ze er nog moesten zijn. Maar òf ze zijn foetsie, òf ik heb verkeerd gezocht.

Het is leuk om zo'n gezelschap te splitsen in kleinere groepen die elk een recept ter hand nemen, en als het klaar is elkaars maaksel te proeven.
Dirk en ik zaten in de groep met een recept waarvoor een flinke portie uien moest worden gepeld en gesneden. Er werd wat getreuzeld, want uien en tranen, daar had men slechte ervaringen mee. Behalve Dirk en ik, dus wij hebben de benodigde portie uien tot de gewenste snippers verwerkt. Zo kunnen uien een band smeden.

Daarom heb ik ter ere van Dirk gezocht op uien - YouTube: zoek op onions! Het resultaat? Meer dan een miljoen "hits", maar die gaan bijna allemaal over hoeveel kwalen wel kunnen worden genezen door uien, en hoe je uien moet snijden.
En ik zocht muziek...

De eerste muziek die ik vond was de instrumentale hit Green Onions van Booker T. and the M.G.'s (nl) uit 1962. Ik zie me nog bij mijn uitgeklede buizenradio luisteren naar Radio Luxemburg, terwijl deze muziek uit de luidspreker (mono, wie kent het nog?) komt!

Het was een toevalstreffer. Booker T. and the M.G.'s was de de studioband van Stax records. De band moest op een artiest wachten en jamde wat. Het nummer werd - zonder hun medeweten - opgenomen. Nadat er nog wat aan gesleuteld was werd het uitgebracht.
De bekendste bandleden waren Booker T. Jones (nl) en Steve Cropper (nl).

Ik kies hier voor een quasi-live TV-optreden uit de tijd dat Dirk en ik jong waren en elkaar nog niet kenden, bij Hollywood a Go Go, geïntroduceerd door Sam Riddle.

Booker T. and the M.G.'s - Green Onions (on Hollywood a Go Go):


Er zijn veel andere versies en covers, wie wil kan kiezen uit veel gerenommeerde artiesten:

In 1969 verscheen een parodie op Yellow Submarine van The Beatles, ook met uien.
TheRutles - Cheese And Onions:


Shrek legt iets uit over de overeenkomst van zijn soort met uien.
Shrek - Ogres are like Onions:


Ik vond een Duits nagesynchroniseerde song, Die Muppet-Show - Der Zwiebel-Song, waarvan ik toch maar het origineel heb opgezocht.
"Ik heb geen ui ooit kwaad gedaan, waarom maken ze me dan altijd aan het huilen?"
The Muppet Show: Rowlf - I Never Harmed An Onion:


Dirk en ik hebben wèl uien geslacht, en ze hebben ons toen geen tranen ontlokt.

Vaarwel Dirk...

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Een prachtig eerbetoon aan jullie uiige samenwerking. Nogmaals gecondoleerd.
Ik heb met plezier naar je zwijmels gekeken en geluisterd.

Iris Papilio zei

Origineel om zo in die kookcursus te duiken.
Gecondoleerd.. toch raar ja, als iemand jonger is hè..
Lekkere muziek hoor!

Nietzomaarzooo zei

Mooie ode aan je kookvriend. En fijne muziek.

Ria zei

Wat een prachtige samenwerking hadden met de uien.
Fantastisch leuke muziek

Melody zei

Heel mooi hoe jij die associatie invult en tegelijkertijd hem een prachtig eerbetoon biedt.

Gecondoleerd en veel sterkte voor de betrokkenen!


En ja.... leeftijd zegt niets, zodra het de tijd is is het zover.

Janneke zei

❤️❤️❤️

Joanne zei

Gecondoleerd.
En wat een mooi eerbetoon. Heel veel sterkte.

Liefs Frederique

Anoniem zei

Leuk al die verschillende versies van Green Onions. En wat een ongebruikelijke muziek voor The Count.

natasja zei

Een mooi eerbetoon... De herinneringen leveren een mooie zwijmel op.

Anoniem zei

Toevallig zag ik vandaag een filmpje van Booker T die een paar jaar geleden solo Green Onions speelde en vertelde over zijn pianolessen en het Hammond orgel dat daar stond: https://www.youtube.com/watch?v=rh9KDzNkpSI