...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 11 februari 2017

170211 - ZOZ – Van blokhoofden en persoonsverwisseling

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Marja.

Soms ontmoeten vage herinneringen elkaar in een donker hoekje van je grijze massa. Dan duurt het even voordat er wat schemerlicht ontstaat, en je ontdekt dat het twee verschillende herinneringen zijn. Zo ook deze week, waarin ik veel tijd moest spenderen aan het voor de tweede keer in korte tijd reanimeren van mijn laptop. Nu mag ik even een andere lenen.

Een naam en een titel - een zin uit een song -, die niet bij elkaar hoorden, en ook bij verschillende muziekgenre’s hoorden. "Hit Me with Your Rhythm Stick" was de zin, en "The Sensational Alex Harvey Band" was de naam.
Weliswaar worden beide omschreven als rock and roll, maar de titel wordt ingedeeld bij onderafdeling punk, en de naam hoort in de rubriek glam rock.

Bij de titel hoort de naam: Ian Dury (nl) and The Blockheads.
Ian Dury was gehandicapt door polio, als kind besmet via een zwembad tijdens een polio-epidemie. Hij kwam op een school voor gehandicapte kinderen, waar hij een harde opvoeding kreeg. Ook een volgende school bekwam hem niet goed: voor kleine vergrijpen werd hij mishandeld of moest lange gedichten uit het hoofd leren. Dat alles is in zijn muziek terug te vinden.

Dury had al een muzikaal verleden voor hij met The Blockheads begon. Het succes kwam toen het jonge label Stiff Records (nl) hun muziek uitbracht.
Hit Me With Your Rhythm Stick, Live at the Old Grey Whistle Test - 24 December 1980. En let op Wilko Johnson, die op ca. 1:50 laat merken hoe zo'n lange adem hij heeft, en op 2:10 twee saxofoons tegelijk bespeelt!

Ian Dury and the Blockheads - Hit Me With Your Rhythm Stick:


Een ander succesnummer van hen was Sex & Drugs & Rock 'n Roll, hier een link naar een opname uit TOPPOP: Ian Dury & The Blockheads - Sex & Drugs & Rock 'n' Roll.

De song Spasticus Autisticus is in 1981 geschreven door Dury, als protest tegen het door de VN uitgeroepen "International Year of Disabled Persons". Dat vond hij betuttelend.
Door zijn polio-handicap werd hij zó vaak gevraagd voor liefdadigheidsactiviteiten, dat hij daar spuugzat van was. Hij schreef een "anti liefdadigheids-lied".

N.B.: Mensen die zo goed weten dat vaccinaties hééél slecht zijn, moeten dat maar eens gaan uitleggen aan die honderdduizenden kinderen die wereldwijd getroffen zijn door de polio-epidemie, die nu vrijwel overwonnen is door vaccinaties…!!!

De songtext was tegelijk een strijdkreet en een oproep tot begrip:

Hello to you out there in Normal Land
You may not comprehend my tale or understand
As I crawl past your window give me lucky looks
You can be my body but you'll never read my books

en:

So place your hard-earned peanuts in my tin
And thank the Creator you're not in the state I'm in
So long have I been languished on the shelf
I must give all proceedings to myself

De tekst was met opzet provocerend, en het woord spasticus was taboe geworden in de UK vanwege het gebruik als denigrerende term. De BBC kwalificeerde de tekst als beledigend en draaide de plaat niet, daarin gevolgd door andere zenders. In Nederland was hij blijkbaar wel op de radio, anders had ik 'm niet in mijn geheugen gehad.

De inzichten zijn blijkbaar veranderd, want tijdens de openingsceremonie van de London 2012 Paralympic Games werd de song wereldwijd live op TV vertoond, uitgevoerd door Orbital en leden van de Graeae Theatre Company.

Ian Dury & The Blockheads - Spasticus Autisticus:


Toen ging ik zoeken naar Alex Harvey. Ik vond de Schotse muzikant Alex Harvey (nl) op Wikipedia, behorend tot de categorie Glam rock (nl).

Ik vond een song op Youtube die ik kende: "To Make My Life Beautiful", maar die viel volkomen uit de toon bij de rest van het repertoire onder de naam Alex Harvey...
We hebben via de Nederlandse Wikipedia ontdekt dat To Make My Life Beautiful was uitgebracht door de Amerikaanse singer-songwriter Alex Harvey:
"To Make My Life Beautiful" is een single van Alex Harvey. Het is een countrynummer en het was de grootste en in Nederland de enige hit van Harvey. Het nummer is uitgegeven in 1972.
Het nummer gaf aanleiding tot veel verwarring. Velen waren in de veronderstelling dat dit een vroege opname was van de Schotse rockmuzikant Alex Harvey.
Nou ja, daar was ik dus ook ingetuind...
Dat komt ook doordat over deze Alex Harvey veel moeilijker informatie te vinden is.

Op de site Allmusic vond ik een korte biografie:
A sometimes recording artist, songwriter Alex Harvey is responsible for penning such songs as "Delta Dawn" (by Tanya Tucker), "Reuben James" (by Kenny Rogers), and "Rings" (a country hit by the Glaser Brothers and a pop hit by Cymarron). The songs he has written have sold in excess of 50 million copies as recorded by other artists.
Onder de andere tabs op die pagina staan allerlei overzichten. Raar dat over iemand met zo'n staat van dienst zó moeizaam informatie te vinden is!
Hier nog een discografie die vermeldt dat hij op 10 maart 1947 geboren is.

Alex Harvey – To Make My Life Beautiful:


Het wordt "country" genoemd, maar het is toch ook helemaal pop…!?

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Interessante informatie heb je weer verzameld, Gauke. Dank voor al je inspanningen op de geleende laptop. De eerste nummers heb ik heel zacht afgespeeld, maar nummer 3 mocht weer voluit. ;-)

Nietzomaarzooo zei

Ken beide songs maar vind de achtergrond informatie razend interessant. Dank daarvoor.

MelodyK zei

Je info is weer fenomenaal, evenals je inzet voor de post natuurlijk ;-)

en ja hoe men tegen een 'andersgevormde' gezondheidssituatie aankijkt en wat daarvan de gevolgen zijn... is afschuwwekkend helaas.

Fijn weekend

Ria zei

Dank voor alle informatie.
De derde vind ik echt super

Elisabeth zei

Je hebt er weer veel tijd aan besteed.Nog altijd krijg ik kippenvel bij het nummer van Alex Harvey en dit blijft mijn favoriete nummer .Ik heb ook weleens gezocht naar info over hem maar niets gevonden
Groetjes Elisabeth

Iris Papilio zei

Lekkere muziekjes Gauke!!! Wat een info weer!

Joanne zei

Het derde nummer brengt vele herinneringen naar boven. Zeventien en verliefd op de verkeerde. Aan/uit..... aan/uit. Drama. Uiteindelijk na vele tranen de ware gevonden. Ik hoorde het nummer en moest daar gelijk aan denken.
Maar het is een fantastische zwijmel.

Liefs Frederique