...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

02 juni 2017

170603 - ZOZ - Van speeldozen en vensters

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Marja.

Mijn oude laptop werkte met Windows Vista, en dat is uit de tijd. Er komen geen updates meer, en dat is geen veilig gevoel, met alle rommel die men ons probeert aan te smeren. Die computer heeft ook zijn beste tijd gehad en veel nieuwere programma’s eisen ook meer van de machine.
Daarom heb ik mijn AOW-vakantiegeld opgemaakt aan een nieuwe laptop met Windows 10; een nieuwe "speeldoos" dus.
Na een week uitzoeken hoe het werkt en alles overzetten, met een paar tegenslagen, kan ik nu weer aan de gang, al is nog niet alles naar wens ingesteld.


In de loop der tijd zijn er heel wat speeldozen bedacht en gemaakt om muziek mee te maken. Een flink aantal voorbeelden zijn bijeengebracht in het Museum Speelklok (tot zomer 2010 Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement). Even een heerlijk nostalgisch inkijkje.

Nationaal Museum Van Speeldoos tot Pierement te Utrecht - Presentatie 1958:


We blijven nog even in nostalgische sferen. In 1963 werd Annie Palmen voor Nederland afgevaardigd naar het Eurovisie Songfestival met het liedje Een Speeldoos. Helaas eindigde ze op de laatste plaats, evenals Finland, Noorwegen en Zweden, maar daarmee was ze niet de eerste Nederlandse inzending met dat lot. Ook niet de laatste.
Later zong ze bij de Boertjes van Buuten, ik noemde het in mijn ZOZ 213.

Annie Palmen - Een Speeldoos:


Computers waren er in die tijd nog nauwelijks. Voor de functionaliteit die nu in een moderne smartphone zit, zou je toen een ruimte nodig gehad hebben ter grootte van het Rijksmuseum, schat ik zo. Nu zit het in een paar "chips".
De computers van die tijd moest je heel primitief programmeren, door schakelaartjes in de juiste stand te zetten. Wel iets anders dan het bedienen via een besturingssysteem zoals Windows - Vensters op een beeldscherm, in plaats van een rij lampjes waar alleen een deskundige iets uit opmaken kon...

Een deskundige die iets gemaakt heeft dat Vensters heet, is Meestergitarist Harry Sacksioni. Het is te vinden op zijn album "65". Hier live gespeeld in Cultuurcentrum de Oosterpoort in Groningen. Het komt zacht op gang, ik vind het prachtig en het duurt bijna 20 minuten.

Harry Sacksioni - Vensters:


Voor wie dat te lang duurt heb ik een Nederpop-klassieker, die ik tot mijn grote verbazing niet in de ZOZ-statistieken vond: Window of my eyes van Cuby & the Blizzards (en), met Herman Brood (en) op piano!

Cuby & The Blizzards - Window of my eyes:


Dat is dan bij dezen rechtgezet...

9 opmerkingen:

Albert y Mara fotoblog zei

FELICIDADES met je nieuwe laptop. Voor de komende jaren kan jij weer mee. De muziekkeus van Cuby & The Blizzards is meer dan uit de kunst. Een mooie hit uit 1968 toen studenten demonstreerden in Parijs en het vaak uit de hand liep. Studeerde jij toen nog in dat jaar? Fijn weekend met deze Drentse groep op het Drentse platteland.

MelodyK zei

ohjeeeee een nieuwe speeldoos voor jou.....wat een feest joh, ben blij voor je!
De overgang is wel ff wennen maar eenmaal gewend wil je niet meer terug, en zo te zien heb je qua merk een keuze gemaakt ;-)

Leuke toepasselijke muziek erbij en het plaatje is compleet. Aan de ene kant wel jammer dat het je je vakantiegeld gekost heeft maar aan de andere kant mag je jezelf ook best wel eens kietelen met iets erg leuks!!

Veel plezier gewenst en natuurlijk een heel fijn weekend.

Anoniem zei

Ik hoop dat je nog jaren plezier hebt met je nieuwe flappie. Prachtige speeldozen in dat filmpje. Magisch bijna. De rest past er allemaal perfect bij. Je bent een kunstenaar! Bedankt.

Nietzomaarzooo zei

Heerlijk gevoel he, dat je laptop het gewoon weer doet en lekker snel ook.

Die techniek is zo razendsnel gegaan. Kan me inderdaad nog de computerruimte van een groot bedrijf herinneren. Een zaal!! Gekoeld en al. Nu zit al die techniek in een telefoon.

Die muziek van Cuby is nog steeds goed. Die langere versie luister ik later.

Fijne Pinksterdagen.

Happy Hulk zei

Van de kennis van je muziek verhalen geniet ik.
Cuby ooit zien spelen in Velsen Noord.
Vergeet nooit dat een gitarist filtersigaret peuken in zijn oren stopte als gehoorbescherming.

Iris Papilio zei

Veel plezier met je nieuwe laptop! Mel heeft gelijk, eenmaal gewend is Windows 10 een fijn programma. Windows Viste had ik ook op mijn D ell laptop. Die kocht ik in 2007.
Mijn S amsung is nu een paar jaar oud en daar staat sinds vorig jaar ook W10 op. Erg prettig.
De muziek is enig, de muziek uit mijn tienertijd is altijd goed!
Mooi weekend Gauke en Marijke!

rias-weblog zei

Terwijl iedereen weg is van je lappie zit ik hier heerlijk te zwijmelen bij jou mooie muziek.
Ik wens je een paar fijne Pinksterdagen.

Liesbethblogt zei

Dat museum ken ik nog wel, kwam er vaak als kind. Windows 10 zou niets voor mij zijn maar ik wens je alsnog veel plezier met je nieuwe laptop.

Joanne zei

Heerlijk een nieuwe laptop die doet wat ie doen moet.
Prachtige zwijmels, ik heb genoten.

Liefs Frederique