...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 17 februari 2018

180217 - ZOZ - Van jaren trainen en momenten

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Trees.
Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.


Ik weet dat veel mensen volstrekt allergisch zijn voor sport, vooral voor grote sportevenementen die de gemoederen bezig houden in de media. En dat ze balen van de mensen die daar enthousiast over zijn en "alles" willen zien en volgen.
Tja, iedereen heeft recht op z'n eigen afwijking… Niet dat ik zelf zo'n grote sporter (geweest) ben, en zeker geen wedstrijdsporter, maar ik kijk wel met trots terug op sommige sportieve prestaties: het fietsen van lange afstanden en tegen "bergen" op fietsen in Zuid-Limburg. Voor schaatsen had ik te zwakke enkels.
Ik heb me nu laten inspireren door de Nederlandse winnaars van Gouden Olympische medailles bij het schaatsen tot nu toe. Eén daarvan is zelfs een plaatsgenoot!


Na het publiceren van deze ZOZ zijn er nog een aantal wedstrijden te gaan, maar ik ga uit van de gouden medailles die tot nu toe door Nederlanders gewonnen zijn.
Niet alle sporters zijn ook actief in de muziek, dus ik kies voor namen gelijk aan die van onze sporters, of die daar veel op lijken. Als uitvoerende of als onderwerp.

za10-02-20183000 m vrCarlijn Achtereekte
zo11-02-20185000 m mSven Kramer
ma12-02-20181500 m vrIreen Wüst
di13-02-20181500 m mKjeld Nuis
wo14-02-20181000 m vrJorien ter Mors
vr16-02-20185000 m vrEsmée Visser

Bij Carlijn dacht ik meteen aan eeen song van Carlene Carter (nl), een telg uit de roemruchte Carter family, samen met Dave Edmunds, maar die had ik al twee keer geplaatst in ZOZ 131 en ZOZ 232: Carlene Carter and Dave Edmunds - Baby Ride Easy, maar omdat het bij zo'n race op alle kleine details aankomt, vind ik deze wel toepasselijk.

Carlene Carter - Every Little Thing:


Sven Kramer zal, door het mislukken van zijn 10 km, met gemengde gevoelens terugkijken op deze spelen, maar hij heeft wel goud op de 5 km! Daarom de Nederlandse band Sven Hammond, met een cover van de wereldberoemde Nederlandse top-DJ, Armin van Buuren (nl) met een passende titel: Armin van Buuren feat. Trevor Guthrie - This Is What It Feels Like.

Sven Hammond - This is what it feels like:


Voor Ireen Wüst dacht ik even aan de klassieker Goodnight Irene, waarvan de eerste opname is van Lead belly (nl): Lead Belly Sings "Goodnight Irene". Maar dat vond ik toch een tempootje te laag voor wervelwind Ireen.
Ik vond een passender geluid, maar geen relevante informatie over de band.

Neptune's Buffalo - Hurricane Irene:


Vanaf het begin heb ik me afgevraagd of Kjeld Nuis is vernoemd naar de helft van het Deense jongensduo Jan & Kjeld (de). De "oudere jongeren" onder ons kennen ze vast wel van hun hit van eind 50-er/begin 60-er jaren: Jan & Kjeld - Banjo Boy, maar ik kies voor een titel die ik beter vin passen bij de manier waarop "onze" Kjeld zich over het ijs beweegt. Degene die de clip op YouTube geplaatst heeft, heeft blijkbaar geen moeite gedaan om de (zeer beperkte) tekst op te zoeken...
Het is een nummer van een Amerikaans kwintet van blanke muzikanten die als eersten jazzmuziek opnamen in 1917, de Original Dixieland Jass Band (nl), maar daar speelde geen Kjeld in: Nick LaRocca and The Original Dixieland Jazz Band - Tiger Rag. Kjeld Nuis deed overigens langer over zijn 1500 meter (1:44:01) dan Jan & Kjeld over dit lied (1:11)!

Jan & Kjeld - Where's the tiger:


Jorien ter Mors zingt zelf een stukje mee op YouTube in een commercial voor een online drogisterij, maar ik raak meer aan het zwijmelen van haar schaatsen: Jan Wolters en schaatster Jorien ter Mors - Koopjesdrogisterijsong, daarom komt hier een Aziatisch klinkende versie van haar naam.
Jolene (nl) is geschreven door Dolly Parton (nl) en is een van haar grootste hits. In deze versie zingt ze het samen met de a-capellagroep Pentatonix (nl).

Pentatonix & Dolly Parton - Jolene:


De vrijdag bracht een grote verrassing: de jonge Olympische debutant Esmée Visser versloeg de absolute favoriet op de 5 km voor vrouwen, de sympathieke tweevoudig Olympisch kampioen Martina Sáblíková!
"Ik heb hier geen woorden voor" en "Ik heb lekker geschaatst!", zei Esmée...

De winnende finaliste van The Voice Kids van 2016 is dus ook jong, heet ook Esmée (Schreurs) en houdt ook van sport.
Ze won met een titel die ik er hier helemaal bij vind passen: A Moment Like This, die was geschreven als eerste single voor de winnaar van het eerste seizoen van American Idol: dat werd Kelly Clarkson (nl).

Esmée – A Moment Like This | The Voice Kids 2016:


Nou ja, wie weet welke medailles er nog bij komen voor Nederland, de Olympische Winterspelen 2018 zijn nog niet afgelopen...

9 opmerkingen:

Melody zei

haha ik ben er 1 van .....behalve dan dat ik het 'balen' oversla omdat dat toch niet helpt en ik daar dan meer last van heb enzo.... en ach andere tvzenders zat toch, en niet te vergeten de uit-knop. Ik prijs me gelukkig met een 3-tallige achterban die het net zo veel interesseert als dat het mij interesseert ;-)

Je hebt er wel mooie muziek aangekoppeld, dat dan weer wel.

fijn weekend.

Anoniem zei

Je hebt het heel origineel aangepakt. Zo hebben we weer een mooi scala aan zwijmels dankzij de link met sporters. Dank je wel.

Ria zei

Je bent echt een genie in het samenstellen van muziek en verslagen.
Prachtig .Ik kom hier vanavond even terug.
Fijn weekend

Elisabeth zei

Je hebt er weer veel werk van gemaakt .Maar ik moet bekennen dat ik zelf niets met schaatsen kijken heb .Wel heb ik genoten van je muziek keuzes .
Gr Elisabeth

Nietzomaarzooo zei

Dat zouden deze schaatsers eens moeten weten (en misschien ook nog wel enorm leuk vinden ook). Wat vindingrijk en wat passend ook.
Dacht ook aan die vrouw die net een aantal miliseconden tekort kwam voor Brons en vierde werd; dus geen medaille.

Vind het heel erg leuk om naar te kijken deze Spelen, zou willen dat ik kon schaatsen of skeletonnen :)

Iris Papilio zei

Wat een prachtig stuk info Gauke! En wat een verschillende muzieksoorten en artiesten.
Wij hebben genoten van het schaatsen.. echt elke dag feest, behalve de 10 voor Sven.. Helaas.. zo ontzettend sneu.
Nog een hele week te gaan dus genieten van Hollanders tussendoor!
Mooi zwijmelweekend!

AnneMarie Winter zei

De olympische spelen en zeker schaatsen wordt door ons altijd bekeken. Langlaufen bobsleeën alles komt hier voorbij.
De, ik doe het ff rustig aan muziek van Sven en de jonge Esmee vind ik zeer toepasselijk en het leukst om te horen. Maar alles bij elkaar is het weer een prachtige zwijmel geworden.

Joanne zei

Ik heb de wedstrijden gezien en genoten. Wat een verrassing, hè? Esmée Schippers en Carlijn Achtereekte. Kanjers.
Zelf ben je er ook één. Wat betreft je bijdrage elke week. Zo uitgebreid. En wat origineel.
Echt geweldig!

Liefs Joanne

natasja zei

Het schaatsen is mij met de paplepel ingegoten, en dat is het enige dat ik volg, en waar ik van geniet.
Mooie invulling weer!