...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 24 maart 2018

180324 - ZOZ - Van verkiezingen en "helden"

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Trees.
Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.


Zo, de Gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest, al zijn er her en der nog hertellingen aangevraagd. Bij het referendum over de Sleepwet-die-anders-heet heeft het "tegen"-kamp een heroverweging afgedwongen.
In Emmen trokken twee items de aandacht.
Ten eerste het meedoen van de PVV, als enige Drentse gemeente. Vooraf had dat al beroering teweeggebracht, omdat de foto van de beoogde lijsttrekker nogal deed denken aan ene Adolf H. Voor het enige lid van die "partij", Wilders, was het aanleiding om Emmen te bezoeken tijdens de Vrijdagmarkt. Paspoppen van winkeliers werden gecontroleerd, en bewoners konden hun afval niet kwijt, omdat de vuilniscontainers waren afgesloten. Een jongedame blijkt een ei richting het watersofperoxyde-kapsel gegooid te hebben, maar miste. Wilders' "eigen" (door u en mij betaalde) kleerkasten voerden hem onmiddellijk weg, en daar omheen vormde zich meteen een cordon van politiemensen. Zoveel, dat ik even dacht dat de hele Noordelijke politiemacht was opgetrommeld. Een beveiliger ontvouwde een kogelvrij scherm, om het witte kapsel te beschermen.


En wat heeft de PVV alhier toe te voegen? Het zwem-uurtje voor vrouwen moet worden afgeschaft, "want het is bedoeld voor Islamitische vrouwen" en "ze moeten zich maar aanpassen aan ons". Dat alle vrouwen (en kinderen) welkom zijn, en dat de meeste bezoeksters geen moslima zijn, is de lokale afdeling blijkbaar ontgaan. Tja...


Na de exit-polls riep de lijsttrekker dat de kiezer hen het vertrouwen had gegeven, want ze hadden 4 zetels. Het bleken er na de definitieve uitslag 3 te zijn.Maar misschien had hij toch wel een beetje gelijk.

De PvdA was aan het flyeren in de Noorderstraat, in de omgeving van het Brownies en Downies-restaurant, om aan te geven dat iedereen er volgens hen bijhoort.
Eén van de PvdA-kandidaten werd uitgescholden met vocabulair dat me niet vreemd voorkomt bij PVV-aanhang: "zwarte aap", "rot op naar Afrika", en "kopvoddenmongool". Dat laatste was misschien een "creatieve" combinatie van die plaats bij Brownies en Downies, en de hoofddoek van die kleurrijke dame. Dubbele hufterigheid. Het zal weinigen ontgaan zijn dat dit voorval zelfs de landelijke pers haalde.

Inmiddels weten we dat deze "helden" met hun achterlijke scheldpartijen een averechts effect hebben bereikt. De dame in kwestie is met voorkeurstemmen in de Gemeenteraad gekozen, terwijl ze op plaats 12 stond en er 7 plaatsen zijn voor de PvdA. De enige die, behalve PvdA wethouder / locoburgemeester Arends, meer dan 1000 voorkeurstemmen kreeg. De overigen met meer stemmen waren lijsttrekkers, die gewoonlijk de meeste stemmen krijgen.

Ik had in de media en op facebook het verhaal gevolgd, en las dat Ugbaad Kilincci in Somalië geboren is, en op 1-jarige leeftijd naar Nederland kwam. Ze spreekt waarschijnlijk beter Nederlands dan die scheldende, ogenschijnlijk mensachtige types en zet zich op meerdere manieren in voor de samenleving. Zo is ze voorzitter van de Stichting Maandeeq, die allerlei activiteiten organiseert om mensen met elkaar in contact te brengen en nieuwkomers te integreren. Maandeeq was in 2017 genomineerd als Consul van het Paleis van de verdraagzaamheid.
In een discussie bij een Facebook-vriend zag ik een reactie op de opmerking: "… ze is goed bezig in de samenleving. En wat hebben die klojo's bijgedragen…?"
Reactie: "Veelal niets, Ugbaad doet ontzettend veel positieve dingen in onze wijk. Ze is een wijs en sociaal mens, daar kunnen heel veel mensen wat van leren. Ik had weken geleden al bepaald dat mijn stem naar haar ging, Emmen heeft een mens als haar nodig in de Gemeenteraad." Iemand uit dezelfde wijk dus, en ik deel FB-vrienden met hem.
Hij blijkt muziek te maken onder de naam Troubadour Edgar Smit, en heeft een aantal mooie videoclips op zijn website staan. Ik kies een toepasselijke titel van hem, op YouTube: The Town I Loved So Well (tekst) van de Ierse zanger Phil Coulter (nl).

Troubadour Edgar Smit - The town i loved So well (Phil Coulter cover):


Op zoek naar Somalische muziek kwam ik er niet goed uit met authentiek werk, maar ik vond de Somalisch/Canadese zanger K'naan (nl), die van zijn nieuwe album Troubadour in de radiostudio een acoustische versie brengt van Wavin Flag (tekst).

K'naan - Wavin Flag:


En ik vond Maryam Mursal, een "rising star" in haar geboorteland Somalië, totdat ze door de burgeroorlog moest vluchten en in Denemarken terechtkwam. Nu woont ze in Engeland, maar ze beschrijft zichzelf als: "I'm black Danish", maar ze heeft ook Somalië niet vergeten.

Maryam Mursal - "Lei Lei [I Feel Alone]" :


Daarmee zijn we ook weer terug bij Ugbaad Kilincci, want die is hier betrokken bij de integratie van vluchtelingen. En, je kon er op wachten, er zijn natuurlijk wijsneuzen die in twijfel trekken of die scheldpartijen wel echt gebeurd zijn, want "er zijn geen getuigen". Tja, als de getuigen mededaders zijn, en als die "helden" nou eens gewoon bleven staan, of zichzelf melden, dan had het misschien zin om aangifte te doen...

6 opmerkingen:

natasja zei

Manman, wat een stuitende poster.
Te triest voor woorden.
Wat wordt er toch een hoop geroeptoeterd in de wereld.
En mooi dat die dame zoveel voorkeursstemmen kreeg!

Melody zei

Politiek.... laat ik me daar maar stil over houden ;-) Man man breek me de jeweetwel niet open.

Je muziek is oke hoor, daar niet van maar de rest laat ik voorbij gaan.


Fijn weekend.

Anoniem zei

Ik heb helemaal niets met politiek en probeer het nieuws zo veel mogelijk te mijden. De muziek is wel aardig. Maar ik kruip weer terug onder mijn steen.
Fijn weekend.

Nietzomaarzooo zei

Heb met belangstelling de uitslag van Emmen gevolgd. Het is allemaal nog veel dommer en echter dan je schrijft.
Vorige week nog een gesprek met mijn (koffiekleurige) zoon hierover. Dat als hij in zijn uniform loopt hij geheel anders wordt benaderd dan als hij op een vrije dag even in zijn joggingbroek bij de buurtsuper een komkommer koopt. Dezelfde man. Of dat als een koffiekleurige man in een - voor de vooroordelen - iets te duur type auto rijdt, hij altijd staande wordt gehouden. En dat wij dat normaal vinden. Nou ja...als je het niet hebt meegemaakt, kan je de domheid van sommige landgenoten je niet voorstellen.

Iris Papilio zei

Ook ik sla het politieke gedeelte over!
Je hebt je best weer gedaan met de muziekstukken! Knap!

Joanne zei

Hubbie is in Nederlands-Indië geboren en heeft een kleurtje. Daar werd hij vroeger erg op afgerekend. Geweigerd bij verschillende instellingen en bij de discotheek kwam je er ook vaak niet in. In die tijd speelde het gijzelingsdrama bij Beilen. Of hij daar zelf verantwoordelijk voor was. Zoveel scheldpartijen naar zijn hoofd gekregen. En dat waren de Molukkers. Hubbie heeft gewoon een Nederlands paspoort. Maar veel mensen geloven dat niet. Te triest voor woorden.

Liefs Joanne