...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

01 september 2018

180901 - ZOZ - Van Faeröer en Eivør

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Trees.
Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.


Zomaar een mooie vrouwenstem vinden die een bekende song van een grootmeester durft te coveren, en dat alleszins acceptabel doet, de sfeer weet te pakken, dat overkomt je niet elke dag.
Ik had nog nooit van haar gehoord, maar ze komt dan ook uit een afgelegen plaats op aarde: de Faeröer eilanden (en). Dat is een zelfstandige natie binnen het Deense koninkrijk. Niet te verwarren met het Zweedse eiland Fårö in de Oostzee, de stad Faro in Portugal of met Fair Isle dat boven Schotland ligt, tussen de Orkney- en Shetland eilanden.

Sneeuw op de Faeröer? Eilanden omringd door heel veel zee...

De song is Famous Blue Raincoat van Leonard Cohen (nl). De tekst bevat verwijzingen naar de song "Lili Marlene", naar Scientology, en naar Clinton Street in Manhattan, waar Cohen in de jaren 1970 woonde, toen het een levendige Latino-wijk was. De jas was Cohen's eigendom.
De zangeres is Eivør Pálsdóttir (nl). Ze is geboren in het dorp Syðrugøta, met die opvallende letter: ð.

Eivør - Famous Blue Raincoat (Leonard Cohen):


De verleiding is groot om er een clip van de grote meester zelf onder te ztten, maar ik geef alleen twee links. De eerste toont een jongere Leonard Cohen, live in een Duitse TV-uitzending. De tekst staat zowel in de video als onder "meer weergeven": Leonard Cohen - Famous Blue Raincoat. De tweede lijkt me veel recenter: Leonard Cohen - Famous Blue Raincoat (Live in Dublin).

Eivør is een oude Noordse vrouwennaam. Ze had op haar 13e haar eerste TV-optreden. De Faeröer waren het laatste gebied in Europa dat een eigen publiek televisiekanaal kreeg. Dat heet nu: Kringvarp Føroya. Ze begon met klassieke Faeröerse ballades, maar heeft haar repertoire enorm uitgebreid in allerlei genres, inclusief jazz, rock en klassiek. Ze zingt in het Faeröers, IJslands, Engels, Noors en Zweeds.
Van haar Faeröerse album Slør koos ik dit lied waarvan de tekst voor mij onbegrijpelijk is, ware het niet dat iemand zo vriendelijk is geweest om op YouTube in de reacties onder de clip een vertaling te geven; daartoe 2x klikken op "meer weergeven".

Eivør - Verð Mín (Lyric Video):


Wie graag meer wil horen raad ik aan eens rond te snuffelen op Eivør's YouTube-kanaal.

Via Eivør's Faeröerse platenlabel TUTL records stuitte ik op nog een andere zangeres die me raakte, Lea Kampmann. Ik kopieer gewoon even wat TUTL over haar schrijft: "A new, talented singer-songwriter emerges. Lea Kampmann grew up in Copenhagen, where she was raised with classical music from early childhood. In her teenage years, her love for song-writing started growing, and when she moved back to her homeland, the Faroe Islands, at the age of 18, she got inspired to write songs for the EP, Common Blue. Lea Kampmann has since then played a lot of concerts in different venues in the Faroe Islands." Oordeel zelf.

Lea Kampmann - Moonsick:Update: Naar aanleiding van een uitdrukking in Famous Blue Raincoat, "to go clear", vond ik dit artikel: Going Clear: Leonard Cohen & Scientology, dat veel breder is dan de titel doet vermoeden, op een site waar nog veel meer te vinden is.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een ontdekking. Ze heeft een heel bijzondere stem. Soms ontroerend en soms irritant. Ik moet er nog aan wennen.

Nico van Hoorn zei

prachtig

MelodyK zei

Het heeft inderdaad wel iets...al ben ik er nog niet uit of ik het nou mooi of niet vind... en ja af toe loop je tegen pareltjes aan.... dat is mooi!


Fijn weekend

Joke Pallada zei

Ah, jij ook al een Leonard Cohen, maar door iemand die ik ook niet kende. Wat een prachtig stem heeft ze. Inderdaad een ontdekking.

Iris Papilio zei

Tjonge wat een mooie muziek! En echt een prachtige stem.. dus ook prachtige zwijmels.
En die Lea is ook niet verkeerd om naar te luisteren. Mooie bijdrage Gauke!

Ben in 2012 met een cruise een keer in Torshavn geweest op de Faroer-eilanden. Een wirwar van eilandjes die erbij horen. We hadden zulk mooi weer dat we toen we vertrokken een route hebben gevaren wat nooit werd gedaan, maar het was zo prachtig, de kapitein wilde het zijn passagiers niet onthouden. Helaas op blog geen foto's gezet zag ik net. https://geldorpjes.wordpress.com/2012/10/18/cruise-deel-2/

En Floortje Dessing was in 2014 op een van de afgelegen eiland op de Faroer eilanden. De uitzending is op 14 augustus j.l. herhaald.
https://www.npostart.nl/floortje-naar-het-einde-van-de-wereld/14-08-2018/BV_101388269

AnneMarie Winter zei

Heb even rondgesnuffeld op haar kanaal. Mooie clips en stem. Ze heeft ook interessante begeleiding bij haar songs, heel divers.