...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

dinsdag 24 september 2019

190924 Van Gorilla's, Visscher en Stip.

Vandaag zag ik dat de Inkspotprijs, voor de beste politieke tekening, weer is uitgereikt, deze keer aan Cartoonistencollectief Gorilla. Het onderwerp is het immigratiebeleid van Donald Trump. Deze tekening is gemaakt door Herman van Bostelen.

Ik had onmiddellijk een déjà vu: een vergelijkbare politieke prent, in 1983 getekend door Nico Visscher, als aanklacht tegen de honger in de wereld. Internationaal bekroond in 1984. De rijkdom van de "westerse" wereld tegenover zwarte handen die nèt niet bij het brood kunnen...


Over Nico Visscher is niet zo gemakkelijk informatie te vinden. Dat is raar voor een tekenaar die 50 jaar lang voor diverse tijdschriften tekeningen en illustraties heeft gemaakt. Hij is van 1933 en nu nog lid van de VOIC: de Verenigde Oostindische Inkt Compagnie.
Hij maakte veel sociaal bewogen politieke prenten voor landelijke bladen, maar ook jarenlang dagelijks een kleine, actuele cartoon op de voorpagina van het Nieuwsblad van het Noorden.


En niet te vergeten, een tijdlang dagelijks (!) de strip "Inde wolken", met kostelijke humor en soms ook wel nadenkertjes, samen met tekstschrijver en puntdichter Kees Stip, onder het gezamenlijke pseudoniem NiKe.
De strip die ik eigenlijk zocht heb ik niet gevonden, maar deze komt dichtbij.


Veel van zijn werk heeft Nico Visscher overgedragen aan de Groninger Archieven. In 2013 heeft RTV Noord een uitzending gewijd aan Nico Visscher's jubileum.
Laat ik maar gewoon zeggen dat ik bewonderaar ben van zowel Nico Visscher als Kees Stip.

2 opmerkingen:

Martijn zei

Nico Visscher heeft ook decennialang tekeningen gemaakt voor het blad van de noordelijke afdeling van de Fietsersbond (vroeger ENFB). Buitengewoon leuk en to the point. Jammer dat hij is gestopt, maar zo gaan die dingen nu eenmaal.

Dwarsbongel zei

@Martijn: in de ENFB-tijd ben ik ook lang lid geweest, maar ik herinner me het blad van de Noordelijke afdelingen (waar ik toe behoord moet hebben) niet, alleen het landelijke. Ook wel eens bijdragen geleverd.
Dat Nico gestopt is is logisch, hij heeft ruimschoots de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. ;)