...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

25 januari 2020

200125 - ZOZ - Van Prikkebeen en Last Date

De hele week loop ik al met een lied in m'n hoofd dat is opgenomen in 1967 en uitgebracht in 1968, en waarvan ik maar een klein stukje intro hoef te horen, om het lang te laten beklijven. Zogezegd, een oorwurm dus: Prikkebeen, vanwege het refrein meestal aangeduid als Meester Prikkebeen.
De tekst is geschreven door de, vind ik, geniale tekstschrijver Lennaert Nijgh (en) - niet voor niets is een prijs voor de beste tekstdichter naar hem vernoemd, en hebben veel artiesten werk van hem opgenomen. De muziek is geschreven door Boudewijn de Groot (en), die het zingt in duet met Elly Nieman, vooral bekend als helft van het duo Elly en Rikkert.

Boudewijn de Groot en Elly Nieman - Meester Prikkebeen:


Om met Monty Python (nl) te spreken: "And now for something completely different: ik heb besloten om, in elk geval voorlopig, te stoppen met mijn vaste wekelijkse routine om mee te doen aan Zwijmelen Op Zaterdag. Het was een mooie tijd en een mooie stok achter de deur, maar ik wil wat meer ruimte maken voor andere zaken; niet persé over muziek, en niet persé blogsgewijs.

Als passend eindschot kies ik Last Date, oorspronkelijk van Floyd Cramer (nl). Ik had eerder al eens een paar versies geplaatst: 150711- ZOZ139 – Van piano's, dates en klavecimbels.
Ik vond een vocale versie door Dave Berry (nl), hier te lande vooral bekend van zijn opvallende nr.1 hit uit 1965, en tot 2016 in de Top 2000, This Strange Effect (nl): Dave Berry - This strange effect.

Dave Berry - My Last Date (with lyrics; 1964):


En nu de versie van de Zweedse gitaargroep The Spotnicks (nl), maar dan gespeeld door iemand die ik meermalen heb laten horen, Eugene Mago.
Eugene is min of meer een collega van me: hij heeft zijn werkzame jaren doorgebracht als programmeur - dat was voor mij een latere toevoeging aan mijn werk. Maar hij speelt gitaar (een enorm repertoire!), en ik niet…

Eugene Mago - Last Date (The Spotnicks):


Wat ik bijzonder grappig vind: toen ik dit blog klaar had, vroeg ik me af wanneer ik ook alweer begonnen was mee te doen met Zwijmelen op Zaterdag. Toen ontdekte ik, dat ik als eerste bijdrage óók een song in de versie van The Spotnicks, óók gespeeld door Eugene Mago, geplaatst had. Dat was mijn blog van zaterdag 10 mei 2014: ZOZ: Zwijmelen Op Zaterdag - Joey's Song, gekozen, omdat ik een kleinzoon heb die Joey heet.Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Melody.
Afleveringen t/m ZOZ347 vind je bij Trees, en de afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij de oorspronkelijke initiatiefneemster Marja.


7 opmerkingen:

AnneMarie Winter zei

Jammer Gauke dat je ermee stopt. Je bijdragen waren altijd interessant, pakkend en mooi.
Ik heb ze vanaf ik je ontdekte altijd met plezier gelezen.
Begrijp ook goed dat je tijd vrij wilt maken voor andere dingen.
Zo is het leven nu eenmaal.
Interesses komen en gaan net als mensen op enkele interesses en mensen na, die blijven je hele leven bij je.
Ik hoop dat je af en toe nog wat zult schrijven, kom nog wel eens bij je langs.
Het gaat je goed.
Dank je wel voor alle waardevolle bijdragen.
Groet AnneMarie

MelodyK zei

Ik sluit me bij AnneMarie aan.

Dank je wel nogmaals, heb en hou het goed.

Mark zei

Bedankt Gauke. Je hebt op een mooie manier een breed muziek spectrum belicht. Leuk ook dat je een blog aan mijn muziek en onze kennismaking hebt besteed :-) Succes met je nieuwe plannen!

natasja zei

Gauke, ik was echt in shock toen ik las dat dit je laatste zwijmel was.
Jammer. Maar ik begrijp ook dat dingen komen en gaan.
Heel erg bedankt voor alles wat je postte.
Ik las graag bij je. Genoot van je associaties.
Je hebt mijn muziekwereld echt groter gemaakt.
DANK JE WEL!!!

Albert y Mara fotoblog zei

Geweldig Gauke dat jij ook gestopt met het meedoen met "Zwijmelen op Zaterdag". Dwangmatig aan iets meedoen is NIET goed voor lichaam en geest.
Muchos Gracias voor je soms vreemde maar ook weer aparte bijdragen.
Je zult gemerkt hebben, dat wij af en toe meedoen met ZoZ.
Het ga je goed.
Zagen net dat Melody als gangmaker van ZoZ gestopt is.
Het Pumpke van de Brabantse Nastasje gaat het overnemen.
We zijn benieuwd wie daar nog aan mee gaat doen.
ZoZ is voor ons gevoel gedoemd te sterven met zo weinig deelnemers.
Adios Gauke. Saludos Albert en Mara

jokezelf zei

Jeetje Gauke, dus jij stopt ermee. Alle respect hoor, maar ik zal het toch missen. Zo af en toe deed (en doe) ik ook nog wel eens mee, maar jij publiceerde echt iedere week een hele verhandeling. En wat Albert en Mara al zeggen; ik ben ook heel benieuwd wie nog blijven meedoen.

Dat gezegd hebbende, wil ik toch nog even reageren op je blog an sich.
Dave Berry! Die was ik helemaal vergeten, maar ik was destijds helemaal gek van hem. Wat zeg ik? Het hele vrouwelijke deel van ons gezin was gek op die man. Ik zie mijn moeder nog zwijmelend naar de tv kijken, waar de goede man met lange armen en slungelige gebaren "You've got this strange effect on me" en "Now is the moment" stond te zingen. Een beetje raar vond ik het toen wel (ik was 13 of zo), maar nu snap ik haar wel. Ze was zelf pas begin 30, dus ja...

Dwarsbongel zei

Bedankt allemaal voor de complimenten! Ik heb het met plezier gedaan, en de reacties hebben me altijd goed gedaan en me gestimuleerd.
Nu is het tijd voor iets anders, wat niet wil zeggen dat ik nooit meer over muziek schrijf. Daar was ik al mee bezig vóórdat ik het Zwijmelen op Zaterdag ontdekte.