...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

02 december 2013

Schrijfuitdaging UO: Wat was er eerder, de kip of het ei?

UO is een nieuwe schrijfuitdaging van PlatoOnline: de Ultieme Oplossing van een belangrijk vraagstuk. Dit is het thema voor december 2013.

Professor E.I. Ersalade heeft zijn carrière geheel gewijd aan een vraag die de mensheid al beziggehouden heeft vanaf het begin van het zich bewust zijn van de mogelijkheid om te vragen naar de zin van het bestaan. Nu zijn emeritaat nadert, heeft hij besloten om zijn conclusies te publiceren en daarmee de oplossing van het geheim prijs te geven.

Die vraag is: Wat was er eerder, de kip of het ei? en de prof meent de oplossing gevonden te hebben. Voor zijn onderzoek is hij ver teruggegaan in de tijd en heeft hij alle relevante gegevens uit paleontologie, astronomie, geologie, kosmologie, biologie en zelfs astrologie bijeengebracht en doorgespit.

Een onderzoek van enkele bijzondere fossielen die ijstijden en permafrost-perioden hebben doorstaan, brachten hem langzamerhand tot een idee, dat uiteindelijk tot zijn definitieve conclusie leidde, waarbij zijn hooggekwalificeerde filosofische achtergrond een doorslaggevende rol speelde.
Zijn eetpatroon speelde ook een rol bij dit proces, want hij at elke morgen een gekookt ei bij het ontbijt en tenminste vier keer per week kip bij de warme maaltijd. Daartoe vulde hij elke zaterdag (hij woonde alleen, want een partner zou hem alleen maar storen in het denkwerk voor zijn onderzoek) zijn voorraad diepvrieskip aan bij de supermarkt om de hoek.

De eerder genoemde fossielen waren van een kip, een voorouder van het huidige scala aan kippenrassen, en een bijbehorend ei, gezien de gezamenlijke vindplaats waarschijnlijk pas gelegd of bebroed. Met de C14-methode was bepaald dat deze fossielen veel ouder waren dan de eerste mens op aarde.

De kip die hij at, ontdooide hij altijd in de magnetron, voordat hij die bereidde volgens het recept dat hij 's zaterdags voor die dag had opgezocht op internet, voorafgaand aan zijn supermarktexpeditie.
En daar zat de kwintessens van zijn ontdekking. Toen hij een keer zijn diepgevroren kippenvlees in de magnetron deed, bezeerde hij zich tot bloedens toe aan een hard uitsteeksel. Dat deed in zijn hersens de vraag ontkiemen: "Kan een dooie kip weer pikken als je hem ontdooit?"

Wekenlang piekerde hij zich suf over die vraag en vergat bijna zijn levenswerk. Totdat hij op een morgen het kapje van zijn zachtgekookte eitje probeerde te slaan, en daarbij veel eigeel over zijn stropdas (nog van zijn opa geërfd), zijn enigszins verfomfaaide overhemd en kostuum morste, omdat hij te verstrooid met zijn mes was omgegaan bij deze procedure.

Dat bracht hem de definitieve basis voor zijn conclusie: in die permafrost was dat kippenfossiel terechtgekomen als dooie kip, maar de kern van een ei is dooier, dus als aan het eind van de permafrost-periode beide ontdooien, is de dooie kip er eerder dan het ei, want dat is van binnen dooier!

15 opmerkingen:

Anoniem zei

Maar wie is er nu het dooist?

Dwarsbongel zei

De/datgene wat dooier is?

plato zei

Potverdepotver: zit ik me hier helemaal mijn middelbare schooltijd te herinneren (de koolstofmethode, joh, da's lang geleden), kom jij met deze oplossing. Ik lag bijna onder mijn pc.
Je oplossing is even hilarisch als origineel.

De kippen zijn trouwens aan de winnende hand. Er is een tussenstand na 8 verhalen.

Dank je wel Dwarsbongel. Ik vond het een geweldig verhaal.

Corline zei

ERG geestig! Ontdooien = weer levend maken. Genoten van deze publicatie van een gedegen onderzoek. Vraag er patent op aan, zou ik zeggen. Voor eens en voor altijd is deze kwestie geen kwestie meer.

Anoniem zei

Geestige oplossing! Maar dat geldt alleen in Nederlandstalige gebieden natuurlijk!

Gert Eldering zei

Dat roept een nieuwe vraag op: Wat was er eerder: de oöloog of de zoöloog?

Dwarsbongel zei

@Gert: Dat brengt me bij Havank - Die vroeg zich bij een epiloog af: "waarom loog Epi"?
@Tagrijn: De opmerking: "alleen in Nederlandstalige gebieden", bracht me terug bij een eerder blog van me, http://dwarsbongel.blogspot.nl/2011/12/taal-nederdiets-of-zoiets.html . Daarin wordt Berend Willem Hietbrink opgevoerd, die beweert dat het Nederlands de "moeder van alle talen" is. Van daaruit kom ik tot de conclusie dat mijn theorie gerangschikt kan worden onder morosofie ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Morosofie ) en/of onder 'Patafysica ( http://nl.wikipedia.org/wiki/%27patafysica ).
Laat ik daar maar trots op zijn... ;)

Dwarsbongel zei

@Plato: Na de LTS kreeg ik een baan als "leerling-bediende" bij het Natuurkundig Lab van de RUG (die pas zo werd genoemd toen de Katholieke Hogeschool Tilburg was hernoemd tot Katholieke Universiteit Brabant), waar een afdeling was die de C14 metingen uitvoerde. Er werd net een nieuw gebouw gezet voor C14-onderzoek - ik ben onderin de 30 meter diepe meetput geweest (die zoveel mogelijk kosmische straling moest weren om de nauwkeurigheid te verbeteren), met metalen vlonders ("patatsnijroosters") op elke 2 meter, die om en om open gingen. Ik heb het dus niet van de middelbare school en de formules; bij mij was dat LTS en de gereedschappen...
Kort voor mijn tijd was er op die C14-afdeling nog een enorm drama geweest: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hessel_de_Vries

Dwarsbongel zei

Eh, Plato, heb je bij de tussenstand wel rekening gehouden met het verschil tussen spreektaal en formele schrijfwijze: een dooie en nog dooier, of ontdooiend en nog dooier...?

Laura zei

Geef mij maar die ontdooide kip ...dooier kan haast niet :-D
Genoten en weer een Kip op onze hand ;-)

Happy Hulk zei

Super UO
Heel erg genoten van deze oplossing!

Anoniem zei

Geweldig verhaal. Met plezier gelezen.

Anoniem zei

Hilarisch en weer veel geleerd! Het kan een een zeer gerenommeerd wetenschappelijk onderzoek worden.

Unknown zei

ach ach ach de arme mensheid toch, waarover ze hun hoofd kunnen breken ;-)

Anoniem zei

Heerlijk die man heeft tenminste nog iets nagelaten voordat hij er mee stopte. Of het een goeie verklaring is......???