...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

06 januari 2014

Voetbal, Arabieren, Israël, en selectieve verontwaardiging

Politiek Nederland duikelt met veel misbaar over eredivisieclub Vitesse heen. De h.h. politici zijn er als de kippen bij om met veel misbaar hun afkeuring te tok-tokken over Vitesse, dat voor een oefentoernooi in de VAE een Israëlische speler thuislaat. Waarschijnlijk zelfs voordat ze de informatie hebben dat de man op het laatste moment niet werd toegelaten.

De club wordt "laf" genoemd, en "had thuis moeten blijven", terwijl er uiteraard behoorlijke financiële belangen voor de club mee gemoeid zijn als plotseling de lang geleden gemaakte afspraken worden geschonden. Maar goed, Vitesse heeft een rijke Russische geldschieter, die moet dàt probleem dan maar oplossen.

Velen kakelen de h.h. politici klakkeloos na, als kippen zonder kop, maar ik hoor nergens ook maar een schijn van verontwaardiging over een ander geval van voetballeed tussen Arabieren en Israëli's, dat op vrijwel op hetzelfde moment in het nieuws is.

Een groep Palestijnse kinderen heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon om hulp gevraagd vanwege hun voetbal die in Israëlisch gebied is beland.
De kinderen voetbalden een paar dagen geleden op de Westelijke Jordaanoever in het dorp Kafr Sur, toen een van hen de bal een krachtige trap gaf.
De voetbal zeilde hoog over een met prikkeldraad bekleed hek en belandde zo in een door Israël geclaimd deel van het dorp. Bij de poort staan soldaten.

Aangezien de kinderen het onmogelijk achtten zelf hun bal terug te krijgen, besloten ze rechtstreeks de VN-topman te benaderen. Israël heeft hun rechten geschonden door het ophalen van de bal niet toe te staan, beargumenteren zij. Ook zouden ze gewoon aan de andere kant van de omheining moeten kunnen spelen, vinden de voetballertjes.

Ik vind de Israëlische houding tegenover deze kinderen op zijn minst onsportiever dan de houding van Vitesse, en ik meen zelfs een zweem van naar sadisme neigende machtwellust te proeven.

Formeel is het immers Palestijns grondgebied, maar daarvan wordt door Israël steeds meer geannexeerd, tegen alle VN-resoluties en internationale rechtsregels in.
Waarom hoor ik diezelfde politici zich dáár nooit over opwinden, en wel over één Israelische voetballer, die er zelf helemaal geen probleem van maakt?

Wie heeft er nou geen ruggengraat, heren politici?

Maar ik weet hoe het werkt: ik ben opgegroeid in een christelijk georiënteerde familie, waarin je vroeger maar beter helemaal niets kon zeggen dat uitgelegd kon worden als de geringste twijfel aan de goede bedoelingen van de staat Israël. Je kon een stamp voor je raap krijgen, het was immers Gods uitverkoren volk?

5 opmerkingen:

Nico van Hoorn zei

Gelukkig laat Dries van Agt zich nog horen in deze discussie http://www.driesvanagt.nl/

Anoniem zei

Als politici ruggegraat hadden verbraken ze de diplomatieke betrekkingen met Israel.
Dat een minister van financiën zich in een derde rangs praatprogramma begeeft om Israel te verdedigen, doet je afvragen waar 's man's loyaliteiten liggen.

Dwarsbongel zei

@Nico: De integriteit van van Agt werd recent in twijfel getrokken door Harrie Verbon, hoogleraar openbare financiën aan de Universiteit van Tilburg, die waarschijnlijk het begrip voortschrijdend inzicht nog niet kent, OF het verschil in context heeft gemist: Harrie Verbon is hoogleraar openbare financiën aan de Universiteit van Tilburg - vast iemand uit de "Verhagen-sectie" van het CDA...: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3572476/2014/01/06/Van-Agt-is-selectief-in-zijn-verontwaardiging.dhtml
@Anoniem: Het staat ook een minister vrij om een persoonlijke mening te hebben, ook al viel het me van hem tegen dat hij dit standpunt verkondigde. Maar ja, bij de EO... Overigens weer een goed voorbeeld dat politici, tot in het kabinet, zich veel teveel met het oproertje van de dag bezighouden als er weer eens iemand zich op de tenen getrapt voelt. Zonder zich goed te informeren over de achtergronden en zich breder te oriënteren springt men er bovenop alsof er op alle issues damage control nodig is.

tagrijn zei

Sport verbroedert blijkbaar niet altijd...

platoonline zei

Zo is het al een jaartje of 2000. Wederzijds wanbegrip, wreedheden en waanzin. Op dat punt volgen beide partijen keurig na wat ergens in de bijbel staat (over dat Israel tot de jongste dag rust noch duur zal hebben). Ze zullen elkaar het leven blijven zuur maken.Ik hoef niet eens een standpunt in te nemen. Het is van beide zijden weerzinwekkend. Ik heb zelfs geen zin om het politieke verhaal te begrijpen.

Je zou op zijn minst kinderen er buiten moeten laten.

De vijfde W is die van weerzinwekkend.