...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

21 juni 2014

140621 - ZOZ - Een traditionele vorm van muzikaal entertainment

Wie mee wil doen met ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

Deze keer blijf ik vlak bij huis. Ons plaatselijk fenomeen, bijna elke dag te horen in het centrum van Emmen. Een man met een gitaar, een mondharmonica en een zangstem.
Op werkdagen staat hij vaak in het overdekte winkelcentrum; daar geniet hij van de akoestiek. Op zondagen komt daar niet veel publiek langs, en kiest hij voor de omgeving van het Dierenpark.


Vroeger werd zo iemand wel een bard genoemd. Nou heeft Willem Reitsema, want zo heet mijn onderwerp van vandaag, en tevens onze overbuurman, een véél betere zangstem en instrumentbeheersing dan Assurancetourix (tegenwoordig Kakofonix), de bard uit de verhalen van Asterix en Obelix, en is er geen enkele reden om hem te beletten te zingen, integendeel vind ik.


Willem kondigt zijn optredens nogal eens aan op Facebook, en ontlokt ons daarbij minimaal een glimlach, vaak een brede.

Willem is niet alleen te vinden in de publieke ruimte. Op YouTube is een aantal clips van hem te vinden, solo of met anderen.
In de loop van de tijd heeft hij in meerdere bands gespeeld, en doet dat nu ook nog.
Een rode draad is de Mr. Jones Band. Aanvankelijk een meermans band, met o.a. Willems broer Erik, met veel optredens en tournees in Duitsland. Nu spelen Willem en Elias de Vries nog als duo onder de naam Mr. Jones band. Zoals Walk On van U2 en in deze live opname van RTV Oost van Nothing Ever Happens van de Schotse band Del Amitri.

Meestal speelt Willem akoestisch, maar ook op elektrische gitaar staat hij zijn mannetje, blijkens de opname van People get Ready met de band TT-JAG, live bij Groothuis, Emmen.

Misschien heeft het reddingshuisje op Vlieland elektriciteit sinds het een officiële trouwlocatie is, maar ik vind Willem's akoestische uitvoering van Bob Dylan's Wedding Song daar veel beter passen.

Wij hebben een heerlijke CD van Willem in huis, genaamd Streetwise . Op YouTube staat daarvan het nummer "Tonight I Feel So Far Away From Home" (Steve Forbert):


Binnenkort, op 29 juni, is er in Emmen een "Luisterfeest", getiteld 45NAP. Dat vindt plaats op het hoogste punt van Emmen, en ja, dat ligt op 45 meter boven Normaal Amsterdams Peil.
Dat is op de heuvel die gevormd is bovenop de oude vuilstortplaats. Inderdaad, een plek waar de huidige Haagse politiek kunst en cultuur naartoe werkt, maar dan hebben ze toch iets over het hoofd gezien. Het is inmiddels een mooi natuurgebied geworden.
Het wordt een "festival" met Poëzie, Proza en Muziek.

Willem speelt er, evenals Bert Kamping en Melvin Bonnet. Voor de poëzie en proza treden een 20-tal mensen op, al of niet met eigen werk. Ja, allemaal mensen uit Emmen, of verderop uit Drenthe, allemaal met een voorliefde voor kunst en cultuur.
Van die 20 ben ik er één, wel met eigen werk.

En laat die lui maar lullen, die van achter hun bureau op een industrieterrein in de Randstad beweren dat Emmen de slechtste stad is om te wonen, omdat er op cultureel gebied niets is...
Ze weten niet eens hoe ze hier moeten geraken, zelfs niet met een navigatiesysteem, omdat ze Emmen in gedachten situeren ergens boven Vlieland, en dat ding dus verkeerd instellen, evenals ze zelf verkeerd zijn ingesteld.

Ik luister liever naar Willem, met die enorme hoeveelheid muziek, die hij zó uit zijn hoofd speelt, zoals "Heart of Gold" (Neil Young):


10 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat klinkt dit heerlijk. Sta je zelf ook met muziek op YouTube?

Elisabeth zei

Je hebt er weer een mooi blog van gemaakt en de muziek van Willem klinkt heel goed
Elisabeth

platoonline zei

Goeie zanger. Hij zou bekender moeten zijn. Dat eerste nummer ken ik niet maar hij zingt het prachtig.
Het tweede ken ik natuurlijk van de LP Harvest. Ook dat doet ie prima.
Leuk dat je hem onder de aandacht hebt gebracht.

OT. Dat je de song: this is Christmas elk jaar hoort, komt doordat John en Yoko een bepaald bedrag hebben betaald zodat het elkaar opnieuw wordt uitgebracht.
Staat allemaal in dat grote Beatleboek dat min of meer bij de Anthology DVD's hoort.

Trees zei

Lekkere muziek zeg en die weetjes vind ik ook heel leuk! Bedankt!
Een mooie zondag gewenst!

Min zei

Hé leuk een straatmuzikant. En dan al die leuke feitjes erbij. Helaas heb ik hem niet gezien toen ik onlangs in Emmen was.. Dank voor het plaatsen ;-)

natasja zei

Wat mooi. Ik bleef geboeid luisteren! Mooie stem hoor. Wat een leuke keuze, een straatartiest!

Laura zei

Zo heel mooi de andere hebben de rest al geschreven .

Fijne week en maandag :-)

jokezelf zei

Wat een leuk idee om een straatartiest te plaatsen bij ZOZ. Eerste nummer kende ik niet, maar het tweede wel en allebei klinken prachtig.

niels zei

Ik wil heel graag het nr reassons hebben. Heeft iemand dat digitaal?

Dwarsbongel zei

@Niels: Ik heb geen idee, ik raad je aan om gewoon online te zoeken. Er staat wel het een en ander op Youtube. Ik zoek zelf naar "A Hard Rain's Gonna Fall", omdat Willem dat op het luisterfestival 45NAP gespeeld heeft.