...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

maandag 7 juli 2014

140706 - WE300 - Gedenken

PlatoOnline's WE-300 schrijfuitdaging: schrijf een verhaal van exact 300 woorden, waarin het thema-woord niet voorkomt! Themawoord tot 30 juni 2014 = Gedenken

Het themawoord voor deze WE300 heeft veel kanten. Even spelen met synoniemen.net, en ik vind:
Omschrijving: denken aan; melding maken van; zich herinneren.
Trefwoord of synoniem van ander trefwoord: celebreren; eren; fêteren; herdenken; herinneren; huldigen; inzegenen; memoreren; roemen; vertroetelen; vieren.

Ik zie er officiële samenkomsten in met groot vertoon, maar ook wat zich op heel kleine schaal afspeelt in je gedachten. Mijn eerste gedachte was, dat hoe verder het concrete onderwerp van je persoonlijke emoties af staat, hoe groter het vertoon.

Uiteraard maakt een dodenherdenking op 4 mei met zijn rituelen diepe indruk, maar het zomaar opeens even denken aan iemand die uit jouw leven is verdwenen, kan je dieper in de kern raken.
Dat hoeft niet persé iemand te zijn waarmee je intens hebt samengeleefd.

Gisteren pakte ik een paar glazen, en die handeling riep sterke gevoelens op. Glazen van het serviesgoed van mijn ouders, met ingeslepen bloemendessin.


Ze zijn getrouwd in 1942, ik ben geboren in 1943 en mijn vader overleed in 1944. Je kunt dus vaststellen dat ik mijn vader niet bewust heb meegemaakt. Wel ben ik, door het verdriet van mijn moeder en haar liefde voor hem, intensief omringd geweest met zijn ontbrekende aanwezigheid.
De glazen confronteerden me wederom met de vraag: waarom? Ik heb vanuit documenten gezocht naar verhalen die alleen hij me had kunnen vertellen.

Wij worden regelmatig herinnerd aan het ontbreken van onze wederzijdse ouders. Toen wij elkaar vonden, waren ze allemaal al "uit de tijd", zoals die mooie Drentse uitdrukking luidt.
Ouder worden betekent: herinneringen koesteren en verwerken, vaak individueel, maar ook door uitwisseling van onze verhalen, zodat ze alle vier voor ons "emotionele substantie" worden.

Soms voelt het alsof ze dichtbij zijn. Bijvoorbeeld zoals beschreven in het verhaal op onze website, pas nog voorgelezen voor publiek, over onze huwelijksreis in 2004.

9 opmerkingen:

Marja zei

Mooie invulling en leuke linkjes. Wat triest dat je je vader niet hebt gekend.
ot: deze WE loopt tot 31 juli.

platoonline zei

Marja zegt het al: ik spreek haar schaamteloos na.
En ja, iedereen gedenkt, roemt, herinnert op zijn eigen wijze. Als je iemand maar kort hebt gekend zal dat vast gepaard gaan met veel invullingen die je zelf hebt gemaakt gekoppeld aan de verhalen van anderen. Mooie WE dwarsbongel.

Unknown zei

'Zij binn oet tied komm'
en zolang wij nog 'in tied' zijn mogen we hen gedenken,
Welke manier iemand daarvoor ook verkiest is de enige juiste omdat het door gevoel ingegeven wordt.

Wat de anderen al schreven over jouw vader wil ik natuurlijk niet ontkennen.

Ria zei

Ook héél triest voor je moeder,zo kort getrouwd en met een kind, alleen met al haar vedriet, verder te moeten gaan.
Mooie gevoelige WE

groetjes, Ria

Greet zei

De volgende zin die je schreef raakte me. "Ik zie er officiële samenkomsten in met groot vertoon, maar ook wat zich op heel kleine schaal afspeelt in je gedachten. Mijn eerste gedachte was, dat hoe verder het concrete onderwerp van je persoonlijke emoties af staat, hoe groter het vertoon."
Ik had daar nog nooit eerder zo over nagedacht, daarom zette het me aan het denken. Je hebt gelijk, ik zou het willen omdraaien, hoe groter en massaler het vertoon, hoe minder het mij persoonlijk raakt. Vreemd.

Ferrara zei

Indringende zin; Intensief omringd geweest door zijn ontbrekende aanwezigheid.

Mooi eerbetoon in Valetta en Nijmegen.

Mrs. T. zei

Oh, je vader niet gekend te hebben. Gestorven in de oorlog. Dat roept veel vragen op.
Wat verdrietig.

Anoniem zei

Ik zie er officiële samenkomsten in met groot vertoon, maar ook wat zich op heel kleine schaal afspeelt in je gedachten. Mijn eerste gedachte was, dat hoe verder het concrete onderwerp van je persoonlijke emoties af staat, hoe groter het vertoon.

je kon niet weten wat er deze maand ging gebeuren, maar deze zin is nu wel heel erg herkenbaar..

Mooie WE en jammer voor jou en je moeder dat je vader zo vroeg na jouw geboorte is overleden. Dat zal zeker niet makkelijk zijn (geweest).

Nathalie zei

Mooie WE, ik heb gelijk alle linkjes bekeken, ook dat is mooi geschreven.

Jammer dat je je vader niet gekend hebt, ik hoop dat je via documenten een beeld hebt kunnen maken van hem.