...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

12 juli 2014

140712 - ZOZ - Pete Seeger (3 mei 1919 – 27 januari 2014)

Wie mee wil doen met ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

Na mijn vorige ZOZ verbaasde ik me erover, dat zovelen de naam Pete Seeger niet kenden.
Is dat het leeftijds- / generatieverschil?
Pete Seeger was behalve een groot animator van de Amerikaanse Folkmusic ook een niet-aflatende activist in de strijd voor burgerrechten, in het land van The American Dream, waar racisme nog gewoon was toen hij zijn carrière begon. Later ook milieuactivist, tot op hoge leeftijd.

Bron foto: internet

De meesten van ons zal de inhuldiging van de eerste zwarte president van de Verenigde Staten op 20 januari 2009, Barack Obama, niet ontgaan zijn.
Op 18 januari 2014 was er een inauguratieconcert, bij het Lincoln Memorial, ofwel Lincolnmonument in Washington DC.
Daar zong de toen bijna 90 jarige Pete Seeger, samen met zijn kleinzoon Tao en wereldster Bruce Springsteen "This Land is Your Land", en kreeg nog steeds met zijn charisma het publiek helemaal op gang (verderop meer over deze song).


Dat het inauguratieconcert bij het Lincoln Memorial was, had een sterke symbolische betekenis. Abraham Lincoln was de 16e president van de VS van 1861 tot hij in 1865 werd vermoord. Onder Lincoln werd, kort samengevat, de Amerikaanse Burgeroorlog uitgevochten en de slavernij afgeschaft.

Op 28 augustus 1963 vond de "March on Washington" plaats, die eindigde in een bijeenkomst bij het Lincolnmonument. Er kwamen 200.000 betogers bijeen, blank en zwart, in een demonstratie vóór rassengelijkheid - er was nog een strikte rassenscheiding!
Martin Luther King hield daar toen zijn beroemde rede: "I have a Dream...". In de video zingen de demonstranten onderweg "We Shall Overcome", een lied dat nauw verbonden is met Pete Seeger. Het is een belangrijk protestlied geweest in de strijd voor gelijke rechten van de "Afro-American" bevolking, en bij veel andere misstanden.


Pete Seeger is uiteraard niet begonnen op die hoge leeftijd: ik hoorde voor het eerst van hem toen ik (omstreeks 1970?) een LP kocht van The Weavers, een groep die zowel in de Folkmusic, als in het activisme tegen het fascisme en voor arbeiders- en burgerrechten een belangrijke rol speelde (The Weavers - All The 1951 videos).
Daarvoor al had Seeger in The Almanac Singers samengewerkt met Woody Guthrie, de schrijver van "This Land is Your Land", en al evenzeer gekant tegen fascisme en racisme. Guthrie is een absolute grootheid en voorbeeld voor veel musici, waaronder Bob Dylan (een recentere grootheid) en Bruce Springsteen, tot op de dag van vandaag! Ook Woody's zoon Arlo Guthrie is een bekendheid.

Dat soort activisme werd hen niet in dank afgenomen, vooral in het McCarthy-tijdperk werden ze beschuldigd van "Anti Amerikaanse activiteiten", een label dat je al heel gauw opgeplakt kreeg als iemand de pest aan je had, en wat je het leven heel lastig kon maken. Het heeft carrières verziekt en ook onschuldige levens gekost...

Pete Seeger heeft ons ook een lied nagelaten over de waanzin van de oorlogen die de mensheid steeds weer meent te moeten voeren. Het verhaal: Where Have All The Flowers Gone, deze uitvoering is met zijn kleinzoon Tao en Arlo Guthrie, en hoewel de tekst door anderen is aangevuld lag de essentie er al in.


Ook de versie van Marlene Dietrich is beroemd geworden: "Sag Mir Wo Die Blumen Sind", in de Duitse vertaling.


Pete Seeger is alom geroemd, zoals in dit artikel bij zijn verjaardag in 2013.
De New York Post publiceerde na zijn overlijden begin 2014 een necrologie onder de kop: 5 Ways Pete Seeger Changed America...

Voor wie er nog niet genoeg van heeft, nog een paar links: Pete Seeger on "The Johnny Cash Show" complete and uncut. Het zeer bekende Guantanamera (met zijn kleinzoon, 1993). Ook het van Trini Lopez overbekende If I Had A Hammer is toch echt van Pete Seeger. En dan zijn er natuurlijk nog zoekmachines, waarmee nog véél meer te vinden is over over een bewonderenswaardig mens en muzikant: Pete Seeger!

12 opmerkingen:

Trees zei

Het zijn weer prachtige keuze's van nummers die ik goed ken! Maar de naam Pete Seeger doet nog steeds geen belletje rinkelen (Bob Seger, die dan weer wel ;-) )
Een fijne zwijmelzaterdag gewenst!

Bibje zei

Wat een erfenis zeg ongelovelijk!!! De naam zei me niet veel op zich maar de liedjes allemaal wel. Were have all the flowers gone is toch wel 1 van mijn favorieten hoor. En ik maar denken dat die van Marlene was toen ik in de jaren 80 de Engelse versie voor het rerst hoorde :)

Fijn weekend
Gr Bibje

Anoniem zei

Geweldig! Je bent een super aanwinst voor de zwijmelzaterdag. Blijf ons alsjeblieft lesgeven. Mega interessant.

Unknown zei

Wat mij betreft mag JIJ blijven ;-)

Die aanvullende info is geweldig, wat een werk maak je er van, PETJE AF!!

(ik bewaar jouw link elk week voor het laatst ;-) )

Anoniem zei

Geweldig stuk weer Mr Pop, geschiedenisles erbij en prachtige nummers uit de basis van veel muziek.
Fijn weekend.

Elisabeth zei

Wat een mooi blog heb je er weer van gemaakt met zoveel info .Alleen Marlene Dietrich ben ik nooit bepaald weg van geweest .Nogmaals ,compliment hoor !!
Elisabeth

Anoniem zei

Had je dit logje al gezien?
http://greetjedewit.blogspot.be/2014/02/zwijmelen-op-zaterdag-212.html

Dwarsbongel zei

Dank jullie allemaal voor de fijne reacties! Dat ik er wat werk in steek is in de eerste plaats voor mijn eigen plezier: ik kan nu een heleboel opzoeken wat ik in het pre-internet tijdperk niet kon. De informatie is bereikbaar en ik heb er meestal de tijd voor. Het is soms moeilijker om te kiezen wat ik weglaat dan wat ik gebruik!
@Marja: nee, de ZOZ die jij noemde had ik niet gezien, maar heerlijk dat ik niet alleen sta met mijn de waardering voor Pete Seeger! Ik heb op 10 mei mijn eerste ZOZ geplaatst, dan wel weer met een verwijzing naar mijn kleinzoon. Ik had de ZOZ toen net ontdekt via PlatoOnline...

Greet zei

Mooi eerbetoon aan Pete Seeger, Dwarsbongel. Marja heeft je al verwezen naar mijn eerdere hommage aan Pete Seeger. Mooi dat jij dat nu ook weer doet. Hij is een hele grote. Grappig dat jij ook de versie met zijn kleinzoon gebruikt en de Duitse cover van Marlène Dietrich.
Zoals ik ook al schreef het is moeilijk een keuze uit zijn werk te maken. Het liefst zou je alles willen laten horen.

natasja zei

Dank je wel voor deze aanvullende info. Ik merk dat het toch wel een gat in mijn kennis is.

Joanne zei

WOW... wat geweldig weer. Petje af hoor. Wat een uitgebreide zwijmel. Ik heb genoten van de nummers en weer veel geleerd. Dankjewel!

Liefs Frederique

platoonline zei

Ken je ook de neef van Woody Guthrie? Die maakte maar zoveel nummers als voor één volle CD, want hij werd halverwege zijn dertiger jaren geveld door de TBC. Toch moesten ze hem op het laatst nog in een rolstoel hijsen opdat hij nog één nummer zou kunnen opnemen.
Dat lukte.
Daarom ben ik het eens met een eerbetoon aan Woody en Arno, maar pleit ik tevens voor een pluimpje aan die neef: Jack Guthrie, wiens Rounder CD een ereplaatsje in mijn muziekkast heeft.