...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

vrijdag 28 november 2014

141129 - ZOZ - Ik wou dat het regende

Wie mee wil doen met (of luisteren naar) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

Bij een van mijn Facebook-vrienden dook onlangs de vermelding op van een optreden in Nederland van een artiest waarvan ik al lang niets gehoord had, maar die toch nog steeds "in het vak" actief blijkt!
Ook was het lezen van zijn naam genoeg om zonder omwegen muziek uit het archief in mijn hoofd ten gehore te brengen: een lied met de smachtende power van een jonge vent die op zoek is naar zijn weg in het leven, overdonderd door het geweld van zijn hormonen.
Denk ik dan nu als opa, maar de "drive" spreekt me nog steeds aan!

Misschien is er iemand die bij de titel "I wish it would rain" denkt aan The Temptations of aan Phil Collins (zie b.v. JoetJoep), maar die zijn hier niet aan de orde. Deze tekst en muziek zijn anders. Om mee te lezen bij de clip hieronder:

I Wish It Would Rain

There's thunder in the air I could waste myself
I don't feel too concerned about my state of health
It's too bloody hot for self denial
I won't resist, I couldn't if I tried
All the other boys are being good as gold
They're talking to the girls that work the telephones
But I can't think of any reason I could ring one
I've got this funny feeling I can't put my finger on

I wish it would rain...

If I could put the cure to this heatwave illness
Make it pour with rain until it washed away the buildings
Climb up on the roof and get saturated
Wash away this sweat in the dirty city rain
Animal behaviour on Noah's Arc
Animal behaviour on a wooden raft
Two of every creature - there's no particular reason
I've got this funny feeling I can't put my finger on

I wish it would rain...


Dat is het nummer dat me het meest is bijgebleven van mijn ooit gekochte maar, net als alle andere, vrijwel nooit meer gedraaide LP, van Wreckless Eric, ook bekend onder zijn geboortenaam Eric Goulden. Hij is in Nederland blijkbaar zo onbekend dat er geeneens een eigen NL-Wikipedia-pagina aan hem is gewijd, al wordt hij wel bij heel veel onderwerpen genoemd!
Op zijn eigen website is zijn recente / actuele tourschema te zien, met o.a. Nijmegen, helaas al geweest.

Hij werd destijds uitgebracht op een bijzonder platen-label, waar ze meer van die heerlijke, onstuimige artiesten contracteerden, en bovendien persten ze hun LP's op vinyl in felle kleuren: STIFF Records (NL) Het label lijkt nog steeds te bestaan, en ze claimen "de eerste punk-act" te hebben uitgebracht.
Misschien kom ik nog eens terug op andere artiesten die destijds op STIFF werden uitgebracht; om er een paar te noemen: Dave Edmunds, Elvis Costello, Ian Dury, Jona Lewie, Lene Lovich, Madness, Motörhead, Nick Lowe, en de band met de curieuze naam Alberto y Lost Trios Paranoias.

Stiff is overigens een woord dat verschillende betekenissen kan hebben: dat gaat van "stiff upperlip English" en lichamelijke (ouderdoms-)klachten, via sexuele context, een stevige borrel, tot rigor mortis.

De bekendste song uit de carriere van "Wreckless" Eric (Goulden) schijnt te zijn "Whole wide world", een van zijn eerste. Ik vind het een heerlijk filosofisch lied: je denkt, in elk geval als je jong bent, aan die éne partner, die fysiek, mentaal, en romantisch helemaal voor jou precies op maat gemaakt is, maar waar en hoe vind je die in deze onnoemelijk grote, absurde, onoverzichtelijke wereld...?


10 opmerkingen:

Marja zei

Ik had nog nooit van hem gehoord. Dank voor al je informatie. Fijn weekend.

Anoniem zei

hee ik kende die persoon ook niet maar het leuk even te luisteren.

Nietzomaarzooo zei

Deze kende ik niet. Wel Erik Engerd, maar dat is andere koek.

Melody Steenkamp zei

Dat ik soms jouw keuzes niet 'mooi' kan vinden, ben ik elke week wel weer in diepe bewondering voor hoe uitgebreid je dit log vult.

Ondanks dat jaloezie mij vreemd is bespeur ik soms wel iets van 'jeetje, wou dat ik zijn kennis op dit gebied ook had' ;-)

Fijn weekend.

Elisabeth zei

Voor mij ook geheel onbekend maar ik heb met plezier geluisterd !
Gr Elisabeth

Greet zei

Ik had nog nooit van Wreckless Eric gehoord. Nu wel, dankzij jou. Ik vind het aangename liedje om naar te luisteren. Leuk.

vlasje zei

Ja WE heeft uitgebreid getourd vroeger in het Noord-Hollandse kroegencircuit. Was bekend en geliefd hier en terecht!
Leuk hem weer eens te horen.

CorryR zei

Ook ik heb nog nooit van hem gehoord. Vooral het 2e lied vind ik mooi. Hij heeft wel een heel aparte stem.

dieneke zei

Ook geheel onbekend hier.Eigenlijk vind ik de tekst nog het best van alles,maar ja persoonlijk smaken verschillen.Gelukkig maar anders was het 'zwijmelen'saaie koek.

Bibje zei

Ik ken toch verscheidene van de artiesten van dat label maar deze is mij geheel onbekend....zo zie je maar weer dat er altijd iets nieuws te ontdekken valt :)