...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

07 november 2014

ZOZ - 141108 - Prille liefde, een oud boek en een Bladfluit

Wie mee wil doen met (of luisteren naar) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

Op 31 oktober plaatste ik een verhaal over een boek van mij, dat ik me helemaal niet herinnerde. Op een fietstocht reed ik om, langs mijn eerste, prille vriendin en kreeg het boek van haar terug.
Dat boek heet: "De lotgevallen van een bengel", en inmiddels heb ik er al een heel eind in gelezen en heb een steeds sterker gevoel dat ik het toch echt, lang geleden, wel eens eerder gelezen moet hebben.

Tijdens mijn bezoek praatten we niet alleen over het verleden, maar ook over onze huidige bezigheden Zo kwam mijn deelname aan de ZOZ, Zwijmelen Op Zaterdag, ook aan de orde. En daarmee de herinnering aan onze gezamenlijke muzikale activiteiten.
Zij speelde gitaar en ik mondharmonica, en "Hello Mary Lou" van Ricky Nelson was onze duidelijkste herinnering.


Zij heeft haar gitaar doorgegeven aan een van de kleinkinderen, omdat haar handen het niet meer toestaan om te spelen, en ik heb al vele decennia geen mondharmonica meer gespeeld.

Ze vroeg of ik de man kende op Youtube die prachtige concerten geeft met het fluiten op een blad. Een blad van een plant. Nee dus, maar ze mailde me een paar links, en nu laat ik jullie daarvan meegenieten. Het is een Aziaat, maar ik weet te weinig van het verschil tussen b.v. Chinese en Japanse karakters om te onderkennen waar ik zijn herkomst moet zoeken.
In zijn ruime repertoire, en de decors waarin hij speelt, vind ik aanwijzingen dat hij uitgaat van een christelijke achtergrond. Japan lijkt me iets meer voor de hand liggend. Of Taiwan misschien?

De eerste melodie is een klasieker: Whispering Hope, bekend van onder anderen Jo Stafford, Jim Reeves en Mieke Telkamp. Het is geschreven in 1868 (!) door Septimus Winner, die ook veel songs schreef onder de pseudoniemen Alice Hawthorne, Percy Guyer, Mark Mason, Apsley Street, en Paul Stenton, waarvan sommige nog steeds bekend. Blijkbaar een kleurrijk figuur die ook wel eens in conflict kwam met het gezag.


Wie meer wil zien / luisteren kan snuffelen tussen de video's op het YouTube-kanaal van "Leaflute". Daar vind je songs van Amazing Grace, via de Cuckoo Waltz, tot O Lord ! I Am Willing.

Ik vestig graag de aandacht op een muziekles van deze meester - "How to play leaflute (musical leaf)":


Er is ook nog een langere les: 樹葉笛吹奏法 How to play leaflute -2
Bruikbaar noemt hij hier bladen van de Camphor (= kamfer) en Garlic Vine (= Mansoa alliacea), waarvan ik niet eenduidig een bekende Nederlandse naam kon vinden: magnolia? trompetboom? Ik ben niet zo'n plantkundige. (Een latere vriendin kon nauwelijks een plant passeren zonder de Nederlandse en Latijnse naam te noemen...)

Ook vroeg mijn vriendin of ik de video kende van de man die als "living statue" op een plein staat, totdat een kind een muntje in zijn hoed gooit. Ook daarvan stuurde ze me de link. Het gebeuren was weliswaar gesponsord door een jubilerende bank, maar echt indrukwekkend:


10 opmerkingen:

Albert y Mara fotoblog zei

Met Hello Mary Lou heb je ons beiden even teruggeworpen in onze jeugd. Heerlijke keus. Keus twee slaan we vlug over en keus drie is gewoon plezant. Fijn weekend Dwarsbongel.

Anoniem zei

Weer een zeer gevarieerde zwijmelbijdrage. Die flashmobs vind ik een leuk initiatief.

Bibje zei

Wat verzinnen mensen allemaal wel niet zeg, en dan nog zulke muziek eruit weten te halen ook :)

platoonline zei

Marylou speelde ik zelf al vroeg op de gitaar en ik kweelde luidkeels mee terwijl mijn moeder goed was voor de 2e stem.
Die flashmobs zijn altijd leuk.
Maar die clipjes over muziek via een blad slaan de andere met lengten. Fijn om daar kennis mee te mogen maken. Misschien lukt het om er meer over te weten te komen. Zouden er in Nederland mensen zijn die het ook kunnen?

Trouwens: ik zoek voor de vereniging voor Parapsychologie, waar ik bestuurslid van ben, goede muziek voor de invulling van een avond. In december komt Henry Marshall met band
Mantra's zingen. Dat zijn prachtavonden. Maar het is niet makkelijk andere esoterische groepen op internet te vinden zodat ze kunnen uitgenodigd.
Jij hebt nogal brede kennis. Heb jij een suggestie in die richting?

Anoniem zei

Wat een leuke luisterervaringen weer met een boeiende tekst erbij. Flashmob zijn enig, bladfluiten probeerde ik als kind, maar meer dan 1 of 2 tonen kwam er nooit uit. Hello Mary Lou is een dansschool herinnering. Fijn weekend!

Unknown zei

Wat weer een leuke en leerzame bijdrage.

Wat die plant betreft..... Garlic = knoflook... zou dat er iets mee te maken kunnen hebben?

Heb weer genoten van jouw bijdrage.

Wens jullie een fijn weekend.

Anoniem zei

Mary lou vind ik leuk om te luisteren hoor ik kan het zo weer meezingen

Elisabeth zei

Ook ik heb heel kort gitaar gespeeld en natuurlijk ook Mary Lou ,het is en blijft een lekker nummer om naar te luisteren .Prachtig de ''Blad'' muziek ,ik vind Whispering Hope toch al zo'n mooi lied .En zo'n Flashmob vind ik zo leuk om te zien .Een leuk en gevarieerd blog heb je weer gemaakt ,ik heb ervan genoten.
Groetjes Elisabeth

natasja zei

Dat er zoveel muziek in en blaadje kan zitten. Heel bijzonder.

Joanne zei

Mooie bijdrage weer, deze wek. Heerlijk nummer, Mary-Lou. Je hebt er wat moois van gemaakt. Ik geniet er elke week van.

Liefs Frederique