...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

14 februari 2015

150214 - ZOZ - Van vriendinnen, feest en een tafel

Wie mee wil doen met ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag (of luisteren bij de andere deelnemers), kan terecht bij Marja.

Een vriendin was jarig. Ze werd 60, bracht een dichtbundel uit en wil binnenkort samenwonen met haar vriend, een stapelverliefd stel. Feest dus, en zelfs met live muziek.
Ik heb haar leren kennen op een cursus poëzie schrijven, en de dichtersgroep die daar jarenlang op volgde. Later leerde ik Marijke kennen op een cursus verhalen schrijven, en ook zij is lid geweest van die dichtersgroep.
In zo'n groep moet je veilig over gevoelige zaken kunnen praten, om de achtergrond van een gedicht beter te begrijpen, dus je leert elkaar vrij goed kennen.

De muziek op het feestje kwam van de Emmense band "Unplug and Play", waarvan de kern bestaat uit zanger/gitarist Matt Westerlaken en zangeres Jen Jen (FB).
Voor grotere optredens kunnen ze een beroep doen op een aantal gastmuzikanten. Ze zijn te vinden via www.unplugandplay.nl, een link die je overigens direct doorsluist naar de Unplug and Play Facebook pagina.

Bij het zoeken naar "Unplug and Play" kwam ik als eerste de beweging Unplug And Play tegen, die zich zorgen maakt over het hedendaagse voortdurend "gekoppeld" zijn aan apparatuur, zowel kinderen als volwassenen, en die probeert daar een betere balans in te brengen.
Ik weet niet of de band daar zijn naam aan ontleent, maar het zou me niet verbazen - bij het verder zoeken vond ik, dat ze regelmatig "Unplug and Play-sessies" organiseren, zowel "indoor" als buiten, als het weer daartoe nodigt.
Het geeft ook ruimte voor een andere interpretatie van "unplugged", want ze gebruikten wel een geluidsinstallatie - wel nuttig ook.

En toen klopte vaag iets uit mijn herinnering aan het doorgeefluik: had ik bij mijn overbuurman Willem Reitsema (die ook meedeed aan 45 NAP) op Facebook niet al eens een uitnodiging gezien? Jawel, bij de Grote Rietplas [Maps].
Daar wordt ook het jaarlijkse Internationale Vliegerfeest gehouden, en daar werd in 2012 het NK Marathonschaatsen op natuurijs verreden.
Ik heb een videoclip gevonden die een mooie indruk in foto's geeft van zo'n Unplug and Play sessie, met als muziek de opname van een repetitie door Matt en JenJen, van "What ever happened to sex, drugs and rock 'n roll?" (officiële titel: "War on drugs" - tekst) geschreven door de groep Laughing_Colors. Deze song deden ze ook op het feest. Ik hoop dat de clip het goed doet, want de techniek is anders dan gewoonlijk:


De feestvarkens moesten uiteraard een dansje doen. Unplug and Play speelde tijdens de dans: "You know I'm No Good" van Amy Winehouse. Marijke filmde de dans met haar mobiele telefoon:


Tijdens een pauze deed de geluidsman van Matt en Jen, Henri Huls (FB), een verdienstelijk optreden met country songs. Ik was het met mijn buurman aan tafel eens, dat zijn stem af en toe heel dicht bij die van Johnny Cash kwam! Henri vertelde me, dat hij fan is van Waylon_Jennings, een countryzanger die ik zelf ook erg waardeer. Ik vond van Henri een mooie spontane clip op YouTube - "De vlinders achterna" (bekend van Dana Winner):


Ken je Ismail Abdikarim met zijn viraal gegane oproep: Ophold'n (met al dat haat)?


Zó kondige RTL Late Night hem aan: Ismail Abdikarim komt uit Emmen en dat ligt in Drenthe. En in dat gedeelte van Nederland praten ze iets anders dan in de paar normalere provincies die we hebben.

Tjonge wat blasé! Ze beseffen daar blijkbaar niet, dat je hier ook met Algemeen Begrijpelijk Nederlands terechtkunt, en dat wij, met onze streektaal, tot halverwege Berlijn en halfweg in Denemarken redelijk gemakkelijk kunnen communiceren. Moeten zij met hun dialecten eens proberen...! En ik ben overtuigd dat ze banger zijn voor onze streektaal dan wij voor hun dialect en er beter mee kunnen omgaan.

Maar goed, Dat Unplug and Play veelzijdig is, moge blijken uit een clip die Ismail en Unplug and Play samen opgenomen hebben van Ophold'n:


De feestvarkens kwamen we een paar dagen na het feest tegen in een andere wijk, in de supermarkt waar wij regelmatig komen. Napratend over het feest en het komende samenwonen, kwam plots het gesprek op een tafel.
Ooit heb ik die "salontafel" ontworpen en gemaakt, met vooral veel ruimte voor lectuur, dus eigenlijk ook een soort leestafel. Geen krantenbakken in de kamer waar je zo gemakkelijk over struikelt.
Van hout, materiaal dat ik pas later leerde gebruiken. Het enige metaal aan de tafel zijn de zwenkwielen: geen spijkers, geen schroeven, geen beugels.
Vanuit mijn eerste huwelijk ging die tafel mee naar mijn vrijgezellenflat, maar toen we twee huishoudens in elkaar moesten schuiven omdat ik met Marijke trouwde, kon hij niet mee, en werd met graagte ontvangen door vriendin 1. Totdat hij daar overtollig werd.

Vriendin 2 zag er wel een bestemming voor in haar nieuwe huis. Helaas bleek de tafel net niet te passen, maar geen nood: hij kreeg een heel mooi plekje in de Bibliotheek in Westerbork, haar nieuwe woonplaats. Daar heeft hij dienst gedaan in de leeshoek tot afgelopen week. Vriendin 2 had hem graag teruggewild als ze de ruimte had, maar zit nu in Portugal. Of ik...? Tja, uiteraard heb ik iets met die tafel, maar geen plaats...
Het was vriendin 1, het feestvarken, die we tegenkwamen. Ze wilde hem graag weer huisvesten, en vriend zag het ook wel zitten!


Mijn probleem ook weer bevredigend opgelost.

12 opmerkingen:

Unknown zei

Goedemorgen!

Wat weer een uitgebreide en leerzame Zwijmelen bij jou vandaag.

En zo leuk ook!

En wat dat stukje tv betreft...laat hen daar lekker in die waan joh... dan blijven ze daar ook mooi en houden wij ons prachtig Drenthe niet alleen mooi voor onszelf maar ook voor alles dat er verder nog leeft, groeit en bloeit. De ruimte en vrijheid hier moet niet ingekrompen worden toch, en zeker niet door mensen die het niet kunnen waarderen.

Fijn weekend. Ohja hulde natuurlijk aan dat liefdeskoppel, alle geluk en lang leven gewenst samen.

Dwarsbongel zei

@Melody: Hoor ik daar nou een ondertoon van Fop I. Brouwer...?

Albert y Mara zei

Onvoorstelbaar wat een informatie. Niet alles is onze smaak.
De super-krent uit de pap is voor ons deze keer "De vlinders achterna".
Mooie gezongen en door ons meteen gedownload voor op onze beider iPads. Wij wensen jou een fijn weekend Gauke samen met Marijke.
Salu2 A&M

Anoniem zei

Proficiat met de jarige vriendin die gaat samenwonen. Je hebt er weer een mooi geheel van gemaakt. Je tafel is toppie. Fijn weekend.
Ik kijk uit naar je lijstje. ;-)

Nietzomaarzooo zei

Tsja...buiten Amsterdam zijn er alleen maar boeren, vinden veel (import) Amsterdammers.

Fijn weekend en wat een passend Valentijnsverhaal. 60 en dolverliefd!

Hoezee.

Ria zei

Alles bij elkaar is het Oké Olé Hoezee.De vlindertjes voor mij.

groetjes, Ria

Unknown zei

Verliefde reactie op valentijn aan mijn lieverd met wie ik ga samenwonen: ik ben supergelukkig op mijn 60e dankzij jou lief!!
Ontzettend leuk muzikaal poetisch verhaal op valentijn Gauke. Echt jij. Knap hoor. Dankjewel. Knuffel voor Marijke

matroos zei

Wij komen door het hele land en horen heel wat dialecten en streektaal.En weet je wat ikzelf versta het ook nog redelijk,de schipper wat minder ach.Afgelopen zomer hebben we de noordelijke provincies (weer)aangedaan en het was weer heerlijk.Nederland is meer dan waar de tv programma's vandaan komen.

Heb en houd het goed.

Anoniem zei

Feestelijke gelegenheid met veel muzikale noten! Wart een pracht tafeltje, Zou echt iets voor mij zijn!

Joanne zei

Wat heb ik weer genoten van je zwijmels en je mooie verhalen! Prachtig!

Liefs Frederique

natasja zei

Kijk, dan haak je je inspiratie weer uit de mooie dingen uit het leven.
Ik snap wat je bedoelt met het Johnny Cash-achtige in de 'vlinderman'.

platoonline zei

Leuke countryzanger. Maar die Ismael spant de kroon. Daar waar je Amerikaanse rap verwacht krijg je dit. Geweldig.

Mooie combinatie van leuke clips. Ik heb er deze keer extra de tijd voor genomen en dat heeft me geen seconde gespeten.

Trouwens....kon ik maar zo dansen als dat stel... tjonge... ik ben een harkje.