...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

21 februari 2015

150221 - ZOZ - Van strijken, horror en stevige wandelingen

Wie mee wil doen met (of luisteren bij de andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

Ik stond te strijken, en daarbij heb ik vaak Radio Drenthe aan. Eigenlijk nog mijn enige moment van radio luisteren. Wat "geklets" uit de regio, een interessante tip, afgewisseld met muziek.

(Grappige herinnering: een van de technici van RTV Drenthe woonde als klein jongetje in een huizenblok, parallel aan het onze. Het zat er al vroeg in bij hem: hij had een forse transistorradio. Die had hij op een karretje gezet, volume op maximum, en trok dat voort over de voetpaden tussen de weerkaatsende huizen, maar wel leuke muziek.)

Deze keer werd een muziekje de aether ingestuurd, waarvan het mij alras voorkwam dat het verboden had moeten zijn vanwege de geestelijke volksgezondheid. Het kwam mij voor dat het gegil van een onverdoofd gecastreerde big, zoals ik dat in mijn jeugd wel eens hoorde, daarbij vergeleken nog diervriendelijk klonk.

Terwijl ik, vanwege een precaire fase in het strijken, verhinderd was onverwijld de radio uit te schakelen, jengelde uit de luidspreker van het transistorradiootje dat we daar hebben staan:

Waaaaaaaaaaaaj, waaaaaaaajaaajaaaj, waaaaaaaajaaajaaaj
Won’t you walk along, walk along, baby
Waaaaaaaaaaaaj, waaaaaaaajaaajaaaj, waaaaaaaajaaajaaaj
Won’t you walk along, walk along, baby

Terwijl dat toerloos werd herhaald, smeekte ik: waai asjebieft héél hard weg, lopend gaat me véél te langzaam, en babies kunnen sowieso nog niet lopen!

Toen hoorde ik de afkondiging. Néé hè, daar gaan we het culturele niveau van ons land mee voor schut zetten op het eerstkomende Songfestival, na eindelijk een paar behoorlijke inzendingen, en dit schijnt nog wel geschreven te zijn door Anouk, die in 2013 de beste Nederlandse inzending van de laatste decennia voortbracht...
Als je zegt: dit is een echt Songfestivallied, dan heb je misschien gelijk, dat is waarom ik niet kijk: allemaal geplastificeerde humbug... (behalve dan die éne keer Anouk, en Ilse en Waylon kwamen ook in de buurt)

Als het over lopen gaat, weet ik wel een beter lied. Tot en met 2012 was op RTV Drenthe 's zomers dagelijks het programma "De trektocht". De hele dag live op de radio, en 's avonds een samenvatting op TV.
Presentatoren van RTV Drenthe trokken lopend door de provincie, met een cameraploeg; twee teams die elkaar per week afwisselden. Daarmee werd de komkommertijd plezierig ingevuld met klantenbinding, saamhorigheid en kennis van de eigen provincie.
In de aankomstplaats waren elke dag publieksevenementen, en werd massaal het "Trektochtlied" door het publiek meegezongen.


Het laatste Trektochtlied is geschreven door Daniël Lohues, en het speelt nog geregeld door mijn brein. De titel is: Laot mij mar lopen (tekst). Hier eerst de sfeer bij de trektocht, (zonder Daniël's lijfelijke aanwezigheid):


Ik vond geen clip waar Daniël het live zong, maar in deze, met foto's, komt de muziek goed tot z'n recht - Laot mij mar lopen:


Voorzover ik weet, begon de Trektocht in 2000 met een soort Pipo-wagen met een trekker er voor.
In 2003 begon een pittiger versie van De Trektocht: toen werd de route op de kaart uitgezet met een rechte lijn, en die diende gevolgd te worden, dwars door landerijen en kanalen, tenzij dat onmogelijk was (later werd gelopen via wegen en paden).
Het Trektochtlied van toen, van Harm en Roelof, vertelt het in het refrein:

Trektochtlied
Harm en Roelof

’s Mörgens vrog de stappers an.
Tied genog. Wij gaot vedan.
Waor de reis op an zal gaon
hebt wij vast veur ogen staon.
Maar wao’w langs komt of wa’w ziet,
ja , dat weet wij non nog niet.
En oj oes treft, nou ja, wel wet.
Reis maar met oes met !

Refrein
Deur de bos en deur de heide. Dwars deur het knaol.
Langs de riggel, deur de weide. ’t Kan allemaol.
Over’t straot en deur de bente, recht deur de stad.
RTV Drenthe kruust van’t zommer weer je pad !


Luster met waorlangs wij gaot.
Misschien wal bij je deur’t straot.
En laot weten daj d’r bint.
Want wel wet waj daor met wint !
Geef de lopers warm onthaal.
’t Liefst een beetien muzikaal.
Geef hiel Drenthe veul plezier,
’t Is nargens zo mooi als hier !

Refrein, 2x

Ik heb van het Trektochtlied van Harm en Roelof geen videobeelden kunnen vinden, maar hier is wel de muziek, uitgevoerd door dit Drentse cabaretduo:


Terwijl de versie van Daniël Lohues zich weer eens in mijn hoofd afspeelde, bleef ik haken bij een paar tekstregels, en had plots een associatie met een al veel langer bestaand lied, dat ik onlangs nog weer op TV zag. Deze twee zinnen, uit het refrein:

Laot mij mar lopen, laot mij mar gaon
Want zo a'k nou doe, zo heb ik altied daon

Daarbij kwam een link met deze tekst tevoorschijn:

Laat me, laat me, laat me mijn eigen gang maar gaan.
Laat me, laat me, ik heb het altijd zo gedaan.

Van Ramses Shaffy dus, Laat me. De voortreffelijke vertaling door Herman_Pieter_de_Boer van Serge Reggiani's Ma derniere volonté (Vivre) uit 1977.

(Ik denk nu even terug aan een collega met dezelfde achternaam als die zangeres uit het begin van dit blog. Als Ramses op de radio was, grapte hij: Ramses Ghadaffi - hij hield er niet zo van. Wij noemden zijn favoriet, BZN, palingsound. Daar was hij hoogst gepikeerd over, maar de Volendamse scene schijnt die uitdrukking zelf op hun geweten te hebben...)

Onlangs zagen we op TV de opname die Ramses Shaffy in 2005 nog maakte van "Laat me", met Liesbeth List en Alderliefste. Dat maakte veel indruk op ons, door het plezier dat iedereen daarbij uitstraalde. Maar die clip werd al 3 keer geplaatst: Fréderique (ZOZ 20), Hélène (ZOZ 63) en Smijling (ZOZ 104), dus hier moet iets anders van Ramses komen.

Ik vond in de info over Ramses' levensverhaal, dat hij een lied had gemaakt over het (traumatische?) afscheid van zijn zieke moeder, toen hij op jonge leeftijd (7?) vanuit Cannes naar Nederland reisde, waar hij via een tante en een kindertehuis bij een pleeggezin terechtkwam: De Trein Naar Het Noorden (tekst).
Ramses Shaffy met Trio Louis Van Dijk - De Trein Naar Het Noorden:


Toch een verrijking dat Ramses "naar het noorden" is gekomen, en dat Daniël "hier weg komt".


N.B.: Wie Drentse woorden wil nazoeken, kan terecht bij het online Woordenboek van de Drentse dialecten, gemaakt door het Nedrsaksisch Instituut van de RijksUniversiteit Groningen voor het Huus van de Taol.

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Dank voor die voor mij onbekende muziek. Jij komt telkens met verrassingen. Leuk!

Unknown zei

Het ESF... elk jaar weer kijk ik er naar, wil ik het ook absoluut niet missen.... elk jaar weer vind ik 'onze' inzending echt niet leuk... en toch... ook telkens weer word ik toch wel vrolijk van ESF-liedjes als ik ze later weer eens hoor... raar toch?

Mooie bijdrages weer, maar of 'onze' Daniel ooit de ESF-inzending zal zijn?

Fijn weekend en veilig strijkwerk ;-)

Nietzomaarzooo zei

He Dwarsbongel, lopen is kennelijk ook bij mij een thema, maar dan anders, deze week.

Mijn kennis heb je alweer verbreed. Dank daarvoor!

Anoniem zei

Eens met je mening over songfestivalgedoe en heel fijn dat Daniel en Ramses als tegengif van stal worden gehaald! Altijd goed!

Bibje zei

Ik ken het songfestival lied nog niet, loop geloof ik wat achter.

platoonline zei

't Was veel en 't was mooi. Daniël won deze keer voor mij. Mooi, countryachtig nummer. En die vertaling erbij was geen luxe :-)

matroos zei

Songfestival tja,ieder zijn ding zeg ik maar.Anouk en Ilse met Waylon vond ik best mooi.Maar deze........'k heb mijn twijfels.

Daniël won bij mij ook vandaag.Ben weer veel wijzer geworden vandaag.

Elisabeth zei

Een heel uitgebreid blog weer en met heerlijke muziek .Ik word er gewoon blij van .Ramses vind ik persoonlijk dan weer wat minder ,maar smaken verschillen nu eenmaal
Gr Elisabeth

Anoniem zei

Ben er echt even voor gaan zitten Gauke. Wat een informatie. Het nummer van Trijntje vind ik niet slecht, maar van mij hadden ze ook Angela mogen kiezen.
Er LOOPT wel weer een rode draad door je verhaal..
Weet je trouwens dat Australië dit jaar meedoet, eh ja, ik dacht ook dat het Europees was...

Joanne zei

Wat uitgebreid weer. Ik heb genoten. Ik leer elke week weer wat bij.

Liefs Frederique

natasja zei

Wat een leuk dat je zo van die gedachtensprongetjes beschrijft.
En wat grappig, dat lopen in een rechte streep. Dat lijkt me nou een leuk avontuur om eens te doen :-).