...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 20 juni 2015

150620 - ZOZ - Van zilveren machines en gedachtensprongen

Wie mee wil doen met (of luisteren bij de andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

Ik ben nu echt bezig UBUNTU te installeren naast Windows XP (dat uitgefaseerd is) op mijn PC, die een tijdje heeft stilgestaan na een alarmerende foutmelding van Windows, waardoor ik dacht dat de harde schijf naar de Filistijnen was en alle data verloren.
Het blijkt achteraf nogal mee te vallen. Stomme MicroSOF Windows!
Mijn gedoe met laptop en desktop PC bepaalde mijn invalshoek voor deze ZOZ: Er was toch zo'n lekker pittig muziekje over zo'n zilveren machine?
De naam Hawkwind (nl) kwam er al snel achteraan, en het nummer heet, jawel, Silver Machine. Hier live in Top of the Pops (nl):


Silver Machine

I just took a ride
in a silver machine
and I'm still feeling mean

Do you want to ride
see yourself going by
The other side of the sky
I got a silver machine

It flies sideways through time
It's an electric line
To your Zodiac sign

I got silver machine x3
8mile silver machine

It flies out of a dream
It's anti-septically clean
You're gonna know where I've been
In my silver machine

Dit wordt wel genoemd "psychedelic space rock", ik ging even heerlijk terug in de tijd, maar ontdekte ook iets wat ik al die tijd niet geweten heb: Lemmy, de frontman van Motörhead, was destijds de zanger en bassist van Hawkwind!

Wat ik ook ontdekte, was dat Dick Taylor van The Pretty Things (nl) hun debuutalbum Hawkwind heeft geproduceerd.
Op de LP die ik van The Pretty Things nog ergens moet hebben, staat o.a. Honey I Need, wat ik altijd nog een lekker nummer vind:


Motörhead (nl) staat vooral bekend als een van de eerste Heavy Metal bands, frontman Lemmy (nl) - bij de Burgerlijke Stand bekend als Ian Fraser Kilmister - blijft het zelf Rock 'n Roll noemen.
Deze stoere verschijningen kunnen ook filosofisch uit de hoek komen, vast met een gedachte aan Bob Dylan's "With God On Our Side" - (meer info en de tekst).

Ik ben ook even weer geconfronteerd met mijn gereformeerde opvoeding, na het lezen van Magdalena, Maarten 't Hart's biografie over zijn moeder (zie het interview in DWDD).
Het boek was een duik in herinneringen, dingen die ik toen ervoer als vanzelfsprekend, en schaterlachen om de zo prachtig en helder door Maarten geanalyseerde denkbeelden.

Als contrast heb ik Motörhead (met Lemmy) - God Was Never On Your Side gevonden, en toen ik het voor het eerst hoorde was ik even helemaal van de kaart:


11 opmerkingen:

Anoniem zei

Succes met Ubuntu. Ik ben onwijs tevreden met mijn Linux Mint versie. De muziek is vandaag iets te heftig voor mij. Morgen piep ik nog even om een hoekje. Bedankt.

Anoniem zei

Het laatste nummer is voor mij zo onwaar. Juist nu ik alleen ben, zonder Johan, merk ik Zijn aanwezigheid. Kan al mijn verdriet, en ook mijn (toch wel) blijdschap bij Hem kwijt. Omdat ik eerst dat nummer geluisterd heb (intrigerende titel) heb ik eigenlijk die andere twee niet geopend. Sorry!

Ria zei


Ze hebben alle drie iets te vertellen.De laatste het meest.

Een fijne zaterdag

Groetjes, Ria

Anoniem zei

Niet gedoopt en zonder religie opgegroeid.

Is het boek van van 't Hart een aanrader?

Vriendelijke groet,

Bibje zei

Eerste twee zijn goeie songs!
De eerste doet me heel erg denken aan wat later Adam Ant deed met die stevige drum eronder.
De tweede mag ik ook wel, maar Motorhead is nooit mijn favo geweest, dat donkere, negatieve, agressieve, depressieve, daar kan ik heel slecht tegen.(in die combinatie ;)

Unknown zei

De muziek deze keer is niet helemaal mijn smaak, al is die momenteel verre van 'helder'.

Met het laatste stuk ben ik het helemaal oneens. En ja ik weet, geloof is een gevoel, maar ik ben blij dat ik dat gevoel heb, zeker als het niet goed met me gaat zoals de afgelopen weken.

Fijn weekend.

Trees zei

Hoe bedenk je het zeg... deze muziek is echt niks voor mij!
Eerlijk gezegd ken ik ze alle 3 ook niet... wel raar want was uit mijn jeugd/tienertijd dacht ik...
Nou, ben benieuwd naar volgende week hoor!
Je vind vast wel weer iets leuks ;-)
Groetjessss

Dwarsbongel zei

@Rob Alberts: Het boek Magdalena kan een aanrader voor je zijn als je je wilt verdiepen in de gedachtenwereld, het wereldbeeld van de moeder van Maarten 't Hart, waarin een deel besloten ligt van de opvoeding van Maarten - tegelijk liefdevol en wars van de vragen van haar kind, en daarnaast behept met een waan over de ontrouw van haar man. In de complexiteit van alle variabelen weet Maarten voor mijn gevoel heel subtiel het contrast tussen zijn moeders' onwankelbare geloof in de letterlijke Bijbelteksten en zijn eigen rationele, wetenschappelijke wereldbeeld humoristisch neer te zetten op een liefhebbende manier. Maar misschien begrijp je dat liefhebbende het best als je zelf in zo'n omgeving bent opgegroeid, dat kan ik niet onbevooroordeeld beoordelen. Een smakelijke schaterlach van mij bij passages uit dit boek zijn dan ook meer begripvol dan spottend bedoeld.

Dwarsbongel zei

@Corry, @Melody: Ik begrijp jullie probleem met die derde clip, maar ik weet tegelijk ook niet of alleen de titel jullie al heeft afgeschrikt, of in hoeverre jullie de Engelse teksten verstaan en de hele context hebben "opgepakt". Bij de song van Motörhead komt de Engelse tekst in beeld, maar ik verwijs ook naar de "With God on Our Side" van Bob Dylan, dat is voor mij een belangrijke stap in mijn verhaal. Ik ben zelf "gelovig" (gereformeerd) opgevoed, maar ik ben door het leven zelf op andere gedachten gekomen.
Daar staat tegenover dat ik me er helder van bewust ben dat mijn moeder in haar laatste periode van ongeneeslijke ziekte en in een miserabel huwelijk kracht putte uit haar gelovige wereldbeeld.

Anoniem zei

Dank voor je antwoord.
Ik zal het boek eens gaan lezen.

Vriendelijke groet,

natasja zei

Het zal je niet verbazen dat ik die eerste wel lekker vind klinken!
Ik vlieg even door de zwijmels heen... het is al bijna weer zaterdag!