...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 27 juni 2015

150627 – ZOZ 137 – Van raadsels en muzikale broers

Wie mee wil doen met (of luisteren bij de andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

Vorige keer was mijn eerste keus Silver Machine van Hawkwind. Ik heb lang gedacht dat dat een Canadese groep was, totdat ik me realiseerde dat ik ze (hoe is het mogelijk) verwarde met The Guess Who (nl)... En je moet The Guess Who inderdaad niet verwarren met de Engelse groep The Who (nl) zoals Wikipedia aangeeft.

Heeft Canada dan sterren in de muziekwereld? O, hou op, zovéél! Neil Young, Lucille Star, Leonard Cohen, zoek zelf maar verder!

The Guess Who heeft een groot aantal hits gehad, om er een te noemen: American Woman, en mijn keuze voor nu: Clap for the Wolfman, een ode aan de legendarische radio-dj Wolfman Jack (nl). The Wolfman is zelf ook in sommige opnamen te horen. Hij nam programma's op die naar alle bases van het Amerikaanse leger werden verzonden, vandaar dat hij ook in Europa bekend was.


Het verhaal van The Guess Who is heel uitgebreid. Eén vervolg was Bachman Turner Overdrive (nl). Randy Bachman, een van de oprichters van The Guess Who vertrok nadat hij, als overtuigd Mormoon, ruzie had gekregen binnen de groep over het geloof. (Ik herinner me nog wel dat ik als kind de kamer werd uitgestuurd als familieleden discussieerden over het geloof, gereformeerden onder elkaar, en na afloop met verhitte koppen uit die kamer kwamen. Later leerde ik over de confrontatie tussen "synodalen" en "bezwaarden" etc.)

Het bekendste nummer van Bachman-Turner Overdrive is You Ain't Seen Nothing Yet (nl), dat volgens sommige bronnen per toeval is ontstaan uit een proefopname voor een nieuw album.


Ook binnen Bachman Turner Overdrive was het niet allemaal koek en ei. In de loop van de tijd zagen we naast Randy ook zijn broers Tim en Robbie in de bezetting langskomen, maar ook de broers waren het oneens. Zo is de groep ook opgesplitst, gestopt en weer opnieuw begonnen onder meer met de namen: BTO, B.T.O., Bachman & Turner, Bachman–Turner United, Bachman–Turner.

Eén van die vertakkingen stond op een tournee in het voorprogramma van Van Halen (nl), opgericht door de van oorsprong Nederlandse (geboren in Nijmegen) broers Eddie en Alex van Halen. Het ego van de oorspronkelijke zanger, David Lee Roth, had ervoor gezorgd dat hij uit Van Halen gezet werd, en vervangen door Sammy Hagar (nl).
Die combinatie had hun grootste succes met Why Can't This Be Love:


In tegenstelling tot het wereldje van Guess Who / BTO zijn de beide Van Halen broers de constante factor vanaf het begin tot nu. Vanaf 2007 is zelfs nóg een Van Halen toegetreden: Wolfgang, de zoon van Eddie. Zijn vernoeming is een eerbetoon aan Wolfgang Amadeus Mozart.
Wie zei er ook alweer dat Rock 'n Roll en klassieke muziek totaal verschillende werelden zijn die elkaar niet verdragen?

Update: door nog niet goed ingestelde nieuwe tekstverwerker werkten de meeste links in dit blog niet. Gecorrigeerd 150627-15:45; sorry...

9 opmerkingen:

Trees zei

Wauw, wat een leuke weetjes weer en wat een heerlijke nummers!
Allemaal!!! Dankje, het was weer heerlijk om mee te galmen!
Fijne zwijmeldag Gauke!

PS video van Van Halen staat er dubbel in... mis ik de reden?

Marja zei

Gompie, wat heb jij toch een brede muziekkennis. Reuze interessant allemaal en de nummers ken ik nog. Dankjewel.

Nietzomaarzooo zei

Discussies over geloof die herinner ik me ook nog wel. Maar meer dat mijn Oma (oorspronkelijk streng Gereformeerd) ervan overtuigd was dat zij niet in de hemel zou komen. Te zondig. Het lieve mens was tot op haar doodsbed bang.

Fijne muziekkeuzes en ook heerlijk om alle verhalen erom heen te lezen. Alweer mijn kennis uitgebreid.

Albert y Mara fotoblog zei

Discussies over geloof en dan in onze jeugd over gereformeerden, hervormden en weten wij verder veel hoe de andersdenkenden werden genoemd. Wat een tijd. Elspeet op de Veluwe was zo'n centrum. Geen verdraagzaamheid t.a.v. andere geloven. Bah! En oh zo bang zijn voor de dood. Stel je voor dat je .......... niet in de hemel kwam.
Waar kwam je dan ..........??? In de hel of het vagevuur.
You ain't seen nothing yet. Lekker stotterend uitspreken
en het swingde als dj de pan uit. Salu2 Albert

Ria zei

Interessante verhalen lees ik altijd bij jou zwijmelen. Oh ja die geloven....Het is maar wat je er van gelooft.De middelste plaat is mij het meest bekend.

Fijne zaterdag,
Groetjes, Ria

Bibje zei

och jeetje discuseren over het geloof, dat weet ik ook nog. Bij ons thuis waren we nieuwschierig, teveel vragen en dat was altijd weer voer voor ellenlange discussies. Want er waren geen antwoorden, je moest gewoon geloven, wat dus bij ons thuis niet voldoende was haha. We wilden allemaal begrijpen, weten.....ouders ook. De gelovige in de fam en vriendenkring konden dat niet zo waarderen geloof ik :)

Jouw tweede keus doet me aan happy times denken, de rest vond ik niet zo joepie. Maar wat weet jij toch een hoop zeg. leuk!

natasja zei

Wat weet je toch veel te vertellen.
En altijd leuk om te lezen.
Ik heb genoten van de muziek!

Melody Steenkamp zei

Weet je?
Als het kon.... plugde ik een kabeltje in jouw hersenpan, in dat deel waar al die muziekkennis zit... en het uiteinde ervan in mijn schedeldak... en dan zou ik al die muziekkennis van jou kopiëren naar mijn 'interne harde schijf'.
Jaloezie zit (GodZijDank) niet in mijn aard maar ik benijd jou er wel om!

Anoniem zei

Wat weet je toch veel. Clap for the Wolfman kende ik wel. Ik wist zelfs dat de Wolfman een radiomaker was, goed hè? En ook you ain't seen nothing yet was mij bekend. Maar die laatste...ik had weliswaar gehoord van Van Halen, maar ik kan hun muziek niet zo waarderen, dus dit nummer behoort niet tot mijn kennis.