...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 8 augustus 2015

150808 – ZOZ – Voices in Time: Hiroshima

Donderdag waren er weer de beelden van de herdenking in Hiroshima. Reportages, aangrijpende gesprekken met overlevenden - ze waren kinderen toen die bom viel.

Ik dacht daardoor weer aan een LP van Vanilla Fudge, The Beat Goes On. Een groep die vernieuwend was, en daarom niet erg bekend bij het grote publiek. Het is een heel gevariëerd album, waarop gespeeld wordt met allerlei muziekstijlen, inclusief klassiek.

Vandaag ga ik rechtstreeks naar kant 2, "Phase Three". Het stuk, "Voices in Time", bestaat voor een groot deel uit gesproken tekst. Het duurt ruim 8 minuten en is samengesteld uit geluidsfragmenten met historische betekenis, subtiel verbonden door muziek van de groep.
Het gaat onder andere om de stemmen van Neville Chamberlain, Winston Churchill, Franklin Delano Roosevelt, Harry S. Truman, John F. Kennedy, en Thomas Alva Edison.

De rode draad is een fragment (vetgedrukt) uit een toespraak van Chamberlain: "This morning I had another talk with the German Chancellor, Herr Hitler, and here is the paper which bears his name upon it as well as mine.... We regard the agreement signed last night and the Anglo-German Naval Agreement, as symbolic of the desire of our two peoples never to go to war with one another again. (Speech at Heston Airport, 30 September 1938)

Op 4:55 wordt president Truman aangekondigd, die vervolgens verklaart: "The world will note that the first atomic bomb was dropped on Hiroshima, a military base". Blijkens documenten moet hij geweten hebben dat het een stad was vol burgers, zo'n driehonderdduizend. Hij sprak ook eens over vergelding voor Pearl Harbour, maar dat was wèl een militaire basis. Hoorde ik het woord cynisme...?


Vanilla Fudge – Voices in Time

Wie het hele album wil luisteren (3 kwartier): Vanilla Fudge - The Beat Goes On (1968) [FULL ALBUM]

Wie mee wil doen met (of luisteren bij de andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

9 opmerkingen:

Unknown zei

Bijzondere bijdrage weer Gauke.

En ja 'voices in time' ...die zullen er altijd zijn en blijven.

Ik wens jullie een heel fijn weekend.

Anoniem zei

Geloof nooit een politicus. Dat zie je maar weer. Wat een ellende allemaal.

Ria zei

Nooit, nooit zal het ophouden.

Fijn weekend,

groetjes, Ria

Joanne zei

Mooie bijdrage. Heel bijzonder.

Liefs Frederique

Trees zei

Er staat er wel weer eens een op... helaas.
En ze liegen allemaal!
Mooie info Gauke, bedankt!
Een mooie zondag wens ik jullie!
Groetjesss

Bibje zei

never to go to war with one another again.......
De oorlog is nooit opgehouden meer daarna, alleen verplaatst :(

bijzondere bijdrage!

Nietzomaarzooo zei

Ze liegen de waarheid. Want wat is de waarheid. Voor de een ben je vrijheidsstrijder en in de ogen van de ander een terrorist. Het is maar van welke kant je het bekijkt en waar je staat in de tijd op dat moment.

Indrukwekkende bijdrage deze zaterdag. Dank je.

staart zei

bijzonder. dat kende ik niet en prikkelt me. Zelf dacht ik direct aan Hiroshima mon amour. dat was een van de eerste films die ik zag en heel bewust meemaakte

Unknown zei

Ik zie nog die foto: Chamberlain met dat papierje (peace for our time). Achteraf lach je om zoveel naïveteit. Maar dat is makkelij praten.