...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

29 augustus 2015

150829 - ZOZ - Van kauwgum tot sneeuwstorm

Wie mee wil doen met (of luisteren naar) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

Ik had deze song uit 1959, waarmee ik deze ZOZ begin, al eens eerder genoemd op mijn blog: 140628 - ZOZ - Einstein, rommelige bureaus en jazzy straatmuzikanten, maar toen geen clip geplaatst: "Does your chewing gum loose it's flavour on the bedpost over night", van Lonnie Donegan.


Het was eerder uitgekomen in de USA onder de titel: "Does your Spearmint loose it's flavour on the bedpost over night", maar de BBC accepteerde die titel niet, omdat Spearmint een geregistreerd handelsmerk was.

Er is nog een aardige wetenswaardigheid over Wrigley, de fabrikant van die kauwgum. In de oorlog was het door rantsoenering moeilijk om de kwaliteit te handhaven. Wrigley besloot toen om nog uitsluitend te leveren aan het leger.

De "Spearmint-versie" van de song werd oorspronkelijk opgenomen in 1924 door Billy Jones & Ernest Hare, bekend van hun populaire radioprogramma The Happiness Boys:


Lonnie Donegan, wie kent hem nog? Volgens het "Guinness Book of British Hit Singles & Albums" was Donegan de succesvolste en invloedrijkste Britse platenartiest vóórdat de Beatles op de proppen kwamen. Hij speelde in dixieland bands en Skiffle (NL) groepen. En humor was hem dus ook niet vreemd. Nog een voorbeeld: Lonnie Donegan - My Old Man's a Dustman (Live, 1 juni 1961):


Dit nummer is ooit ook opgenomen door de piepjonge Bee Gees. Waarschijnlijk nog maar net de baard in de keel en trots op hun pas verworven mannenstemmen, dus nog zonder de gierende kopstemmen: Bee Gees - My Old Man's A Dustman

Lonnie Donegan is blijkbaar voor veel artiesten een inspiratiebron geweest, zo zouden John Lennon (NL) en Pete Townshend (NL) door hem geïnspireerd zijn om gitaar te leren spelen.
The Beatles kwamen voort uit de door John Lennon opgerichte Skifflegroep The Quarrymen (NL)!

Ook Van Morrison (NL) was geïnspireerd door Lonnie Donegan, en begon als 12-jarige ook al in een Skifflegroep.
Ik vond een duet van hen samen - Van Morrison & Lonnie Donegan-I wanna go home (Sloop John B) - live 2000, opgenomen tijdens de The Skiffle Sessions – Live In Belfast 1998:


Beide heren stonden bekend als eigenzinnig, volgens sommigen zelfs nogal onhandelbaar. Zo vond ik een recensie over een biografie: Lonnie Donegan and the Birth of British Rock & Roll, by Patrick Humphries: review; The miserable side of Lonnie Donegan is the lasting impression from a new biography of the King Of Skiffle.

Van Morrison hoorde ik voor het eerst op de radio, als zanger van de groep Them (NL). Binnen Them ging het er turbulent aan toe, hoorde ik ooit, en dat zou een vruchtbare creative spanning hebben veroorzaakt. In elk geval herinner ik me uit die tijd een aantal juweeltjes, die me nog steeds kippevel geven!

Eén van de grootste hits van Them met Van Morrison (die het nog steeds op zijn repertoire heeft) is de song Gloria. Dit is zoals ik me het geluid herinner - Them – Gloria, 1964:


Voor een mooi sfeerbeeld uit die tijd een live versie: Them - Mystic Eyes/Gloria (Music Hall de France, 1965).

Geen wonder (vind ik) dat The Doors, die in mijn vorige ZOZ de hoofdrol speelden, geïnspireerd werden door Them, toen ze in hun begintijd een keer in het voorprogramma van Them speelden en daarna samen een jam-sessie deden met o.a. Gloria (dat toen uitgesponnen werd tot 20 minuten), dat ze op hun repertoire hielden: The Doors - Gloria (live).

Maar een heel bijzondere erkenning van de muzikale kwaliteit van dit nummer is toch wel deze uitvoering; Gloria - Van Morrison en John Lee Hooker:


Ik kan niet al die kippevelsongs hier etaleren en Vlasje heeft al eens aandacht besteed aan de Bob Dylan song in de uitvoering van o.a. Them "It's All Over Now, Baby Blue, dus die doe ik in elk geval niet.

Maar ken je Cuby & The Blizzards (NL) nog?
Toen Van Morrison uit Them stapte, waren er in Nederland een aantal optredens voor hem / Them geregeld, maar hij had geen band meer.

In allerijl repeteerde Van met The Blizzards, en werd 's avonds al opgetreden, terwijl een andere volle zaal in dezelfde stad zat te wachten op een optreden van "C+B" (zoals Cuby and the Blizzards vaak werden aangeduid: je zag het overal opgekalkt), zo luiden de verhalen...

De amateuristische organisatie achter die optredens wordt enerzijds gelaakt, anderzijds gezien als het begin van de solocarriëre van Sir Van Morrison.

In elk geval laat dit de kwaliteit van The Blizzards horen, na één dag repeteren – Van Morrison + Cuby & The Blizzards - Lonely Sad Eyes (Deventer '67):


En Mystic Eyes klinkt in 1967 zó, en ik twijfel of ik in deze clip Them hoor of The Blizzards, en of ik Van alleen maar zie pleebekken en The Blizzards zie rondrennen, maar het is ook weer een geweldige song over ogen:


Ik herinner me deze clip nog, hij was destijds op TV, was het in Toppop?

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Heerlijke humor en nostalgie. Geweldig hoe je alles weer aan elkaar "kletst". Laat jou maar schuiven. Dankjewel hoor.

Nietzomaarzooo zei

Doet me aan Spike Milligan denken, die kauwboy. Wat een geweldige collectie weer!

Unknown zei

Wat weer een schitterend log Gauke!

Ik besef dat mijn reactie eigenlijk elke week dezelfde strekking heeft maar ieder op zich is oprecht gemeend ;-)

Heb enorme bewondering voor jouw voorwerk en neem daar mijn petje voor af.

Of ik de muziek wel of niet kan waarderen vind ik altijd alleen bij jouw bijdrage, niet relevant. Ik vind jouw bijdrage elke week weer van hoogstaande kwaliteit!

Fijn weekend gewenst!

Ria zei

Heerlijk om van te mogen genieten elke week weer.Dank je

Fijn weekend,
groetjes, Ria

Trees zei

Wat een leuk nummer over die kauwgom! Ik slik mijn kauwgom al mijn hele leven door, kan geen kwaad hoor ;-). En al je weetjes zijn weer heel erg interessant Gauke, wat een opsomming!
Wauw, dat nummer Gloria, dat die nog nooit eens langs is gekomen in Zwijmelen is eigenlijk wel erg...
Mijn voorkeur heeft Them... omdat het bekender is denk ik hè, zo werkt dat! Heerlijk om weer te horen en in mijn lijst voor de USB sticks gezet... die ga ik weer vaker beluisteren.
Net als Melody denk ik ook dat mijn reacties vaak op elkaar lijken, maar zo is het dan maar..
Bedankt!!!

Joanne zei

Het is elke wek weer genieten, van je verhaal en de muziek. Ik blijf mij verbazen hoe je elke wek toch weer een schitterend logje aan 'elkaar praat'. Petje af. Ik heb genoten.

Liefs Frederique

plato zei

Van Lonny Donagan heb ik vorig jaar nog een aardige the best of box gekocht. Je ziet zijn CD's niet vaak maar soms heb je geluk en kun je het zo maar kopen voor een spotprijs.