...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 12 september 2015

150912 – ZOZ – Van fietsen, rock, blues en symphonie

Wie mee wil doen met (of luisteren bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

Ik was eigenlijk van plan vanmiddag te beginnen aan een ZOZ, maar geïnspireerd door het mooie weer (en de mindere vooruitzichten) en de successen van Tom Dumoulin in de Vuelta a España heb ik toch mijn racefiets van stal gehaald (In 2009 deed de Vuelta Emmen aan).

Het werd een tocht van ca. 50km achter het Internationale Natuurreservaat Bargerveen / Bourtanger Moor langs, op de grens van Nederland en Duitsland. Op de rechterfoto sta ik op een uitkijktoren aan de Duitse kant van de grens, het bankje en fietspad zijn Nederlands territorium.


Onderweg dacht ik wel aan een invulling voor de ZOZ, en herinnerde ik me een opmerking uit de reactie van Trees op mijn vorige ZOZ: "Van Led Zeppelin ben ik geen fan!". Dat is waarvoor we meedoen aan deze "kring": luisteren naar elkaars muziek en zo mogelijk iets op te steken over andere muziek dan je eigen voorliefde.

Zo kwam ik uit bij een uitvoering van een pittig en roemrijk nummer van Led Zeppelin, maar dan uitgevoerd door The London Symphony Orchestra. Lang geleden alweer, dat ik deze LP kocht:


Het ligt eigenlijk meer voor de hand dat een klassiek orkest een toch al naar klassiek neigend nummer opneemt, zoals dit: London Symphony Orchestra & Royal Choral Society-Bohemian Rhapsody, bekend van Queen met Freddy Mercury.

Eerst iets over de song die ik in gedachten heb: Whole Lotta Love (nl).

Er wordt soms gezegd, dat het "gepikt" is van de song: You Need Love, gecomponeerd door Willie Dixon en uitgevoerd door Muddy Waters, maar daar wordt over getwist.


Eerst ter vergelijking Led Zeppelin zelf. Het is de eerste track van het tweede album, Led Zeppelin II, dus de studio-opname: Led Zeppelin - Whole Lotta Love, maar ik denk dat ze voor de liefhebbers beter "live" tot hun recht komen (sorry Trees), en Melody, (dat was jij toch?) ik geloof dat er ook een Theremin (nl) in zit!). Led Zeppelin - Whole Lotta Love - Live in New York 73:


Heftig hè? Het kan ook acoustisch, en vermoedelijk na het opheffen van Led Zeppelin (geen jaartal te zien) laat Robert Plant dat zien, live in Italië:


Robert Plant treedt nog steeds op en heeft nog steeds prachtige Led Zeppelin-nummers op zijn repertoire, zoals Whole Lotta Love - July 12, 2013 at Taste of Chicago, Stairway to Heaven, en The ballad of Evermore. Daarbij weet hij zich steeds met goede muzikanten te omringen.

Nu waar ik mijn muziekverhaal mee begon. The London Symphony Orchestra (nl) heeft veel pop- en rockcomposities gearrangeerd tot eigen repertoire. Eindelijk een brug tussen klassiek en Rock 'n Roll!
Toen ik de lijst zag van songs die op die oude LP staan, hielden geen zeven paarden me tegen om hem te kopen!
Maar de directe aanleiding voor mij om die LP te kopen, was toch echt "Whole Lotta Love" van Led Zeppelin! Helemaal gefascineerd door de constatering dat een symphonie-orkest zó formidabel kan swingen!


12 opmerkingen:

Melody Steenkamp zei

Wat een leuke aanleiding heb je benut om deze zwijmel vorm te geven!

(pff bewondering hoor voor je fietstocht, ik doe het je niet na!!)

Wat Trees schreef vind ik ook..... al heb ik dan een brede muzieksmaak, toch kwamen en komen er nog steeds dingen voorbij waarbij ik op het 1e oog denk: 'jakkes, niks voor mij'... maar toch neem ik dan even de moeite om her en der te luisteren, soms een deel, soms alles... en dan probeer ik heel objectief te luisteren om te kijken of ik kan begrijpen waarom iemand het mooi vind...

Jouw bijdrages zijn daar met name een prima voorbeeld van. Door jouw bijdrages ben ik de afgelopen tijd toch met andere ogen (of beter gezegd, oren) naar muziek gaan 'kijken' en zet het niet al in het begin gelijk weg onder het mom van dat het niet mijn smaak is..

Wat is bloggen toch mooi !!

Fijn weekend.

Dwarsbongel zei

Melody, waarom kan ik hier geen "Like" plaatsen?

Albert y Mara fotoblog zei

Een heerlijke bak met herrie "Led Zeppelin - Whole Lotta Love - Live in New York 73". We zijn er bij de koffie meteen wakker van geworden. Je woont in een mooie omgeving om af en toe mèt mooi weer een fietstocht te gaan maken. Fijn weekend. Hasta luego.

Marja zei

Ik vind het leuk om ook andere muzieksoorten te leren kennen. Bedankt voor jouw enthousiasme iedere zaterdag.

Anoniem zei

De akoestische versie ligt lekker tegen de blues aan maar mijn voorkeur gaat uit naar de snerpende Led Zeppelin versie. Heerlijk is die… In de auto.. Raampjes open… Voet op het gaspedaal… En denken dat je nog cool bent terwijl je meezingt met een stemgeluid waarmee je zalen leeg kunt zingen…

Heerlijk….

Ria zei

Even wat zachter gezet. In de stilte om me heen een beetje te veel herrie.
Toch goed om ook met deze muziek bekend te worden.

Fijn weekend,
groetjes, Ria

Nietzomaarzooo zei

Precies wat Melody schrijft! Weer veel bijgeleerd. En mooie dingen gehoord, zomaar op een zaterdagmiddag.

Trees zei

Haha inderdaad grappig dat je tijdens je fietstocht je ZoZ inzending aan het bedenken bent. En dat je ook nog aan mij hebt gedacht ;-).
Ja, klopt, ik schreef toen inderdaad dat ik geen fan ben van Led Zeppelin. Waar dat door komt?
Ik had een zwager die was juist een heel erg grote fan, ook van Guns and Roses trouwens, en daar werden we altijd alleen verblijd met die muziek. En dan ook nog eens keihard zodat je elkaar amper kon verstaan. Denk dat ik er daardoor geen waardering voor kon opbrengen, want er echt naar luisteren kon ook niet natuurlijk.
Maarrrrr... en je mag je nooit meer verontschuldigen hoor omdat je iets plaatst waarvan je weet dat sommige mensen het misschien niet zo geweldig vinden, want het nummer "Whole Lotta Love" is nou net een stuk dat ik wél kan waarderen. Heerlijk zelfs! De akoestische versie is ook prachtig, maar het origineel vind ik toch beter, waarschijnlijk omdat het bekend is hoor, maar ik hoor het graag.
Sterker nog, ik ga er een MP3 van maken en op mijn USB stick voor auto en TV zetten... hoe vind je die?
En weet je, ik luister wel altijd je links af ook. Net al Melody doe ik dat bij iedereen, niet altijd helemaal, maar ik sla niks over omdat ik juist ook nieuwsgierig ben. Ik heb ook een brede muzieksmaak en ja die verschilt per mens, maar ik waardeer jouw keuzes altijd en zeker de moeite en de tijd die je erin stopt om ons met zijn allen meer te leren over bepaalde stijlen! Je weet ook dat ik jouw logje vaak even 'vastmaak' aan mijn browser om er later tijd aan te besteden..
De versie van The London Symphony Orchestra is ook weer heel apart, ik snap wel dat JIJ daar meteen weg van was. Ik zie er nog veel meer mooie nummers van gerenommeerde artiesten op staan, die zullen ook ongetwijfeld prachtig uitgevoerd zijn. Dankjewel Gauke!
Een fijn weekend gewenst en groetjesss, Trees

Bibje zei

Gek eigenlijk dat ik nog maar een klein meisje was toen dit allemaal hits waren. Muziek van mijn neef, ik was er niet zo weg van.
Maar ja wel aan moeten horen...pfff Led Zeppelin, ACDC en ga zo maar door. Ben er nog geen fan van, hoewel ik tegenwoordig me wel eens afvraag waarom ik het toen zo hard vond. Het is eigenlijk best soft vergeleken bij de herrie van vandaag ;)

fijn weekend

Mirjam Kakelbont zei

Robert Plant! Lang geleden dat ik iets van hem gehoord heb. En wat een leuke aanleiding om het nummer te draaien. Goede keuzes heb je gemaakt.
groetjes Kakel

Frederique zei

Ik heb genoten van je bijdrage deze week. Heel bijzonder. De muziek vind ik zalig. Mooi........
Petje af voor die fietstocht. Pfffff........

Door jouw uitgebreide bijdrages aan deze rubriek ben ik heel anders tegen muziek aan gaan kijken. Door jou kom ik in contract met muziek en groepen waar ik nog nooit van had gehoord. Zo leuk!

Dankjewel daarvoor, voor alle mooie bijdragen.

Liefs Frederique

Dwarsbongel zei

Trees, dat "sorry" was met "tongue in cheek", hoor... ;)