...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 5 september 2015

150905 - ZOZ - Van Aardbeien, Tijd en Zeppelin

Wie mee wil doen met (of luisteren naar) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

Deze keer is er, denk ik, voor (bijna) elk wat wils bij.
Ik had Sandy Denny (nl) al eens genoemd in mijn 140614 - ZOZ - Robert Plant op Pinkpop 2014 en huldiging Led Zeppelin door Obama 2012, en voordat ik het Zwijmelen Op Zaterdag ontdekt had in Van heartige klassieker via Australische floeper naar Nederlol en terug (20 juni 2013).
Beide keren vanwege het duet dat ze zong met Robert Plant, de zanger van Led Zeppelin (nl): The Battle Of Evermore, een prachtige balad met tintelende begeleiding op mandoline door gitarist Jimmy Page.
De link naar deze song is in beide gevallen nu buiten werking; hier een nieuwe poging, omdat ik het een van de mooiste songs ooit vind:


The battle of evermore - Led Zeppelin
(Normale tekst: Robert Plant, cursief: Sandy Denny, vet: Robert & Sandy)

The Queen of Light took her bow and then she turned to go
The Prince of Peace embraced the gloom and walked the night alone

Oh, dance in the dark night, sing to the morning light
The Dark Lord rides in force tonight, and time will tell us all

Oh, throw down your plow and hoe, rest not to lock your homes
Side by side we wait the might, of the darkest of them all
I hear the horses' thunder down in the valley below
I'm waiting for the angels of Avalon, waiting for the eastern glow
The apples of the valley hold the seeds of happiness
The ground is rich from tender care, repay, do not forget, no, no

Dance in the dark night, sing to the morning light
The apples turn to brown and black, the tyrant's face is red

Oh, war is the common cry, pick up your swords and fly
The sky is filled with good and bad, mortals never know
Oh well, the night is long, the beads of time pass slow
Tired eyes on the sunrise, waiting for the eastern glow
The pain of war cannot exceed the woe of aftermath
The drums will shake the castle wall, the Ringwraiths ride in black (ride on)
Sing as you raise your bow, (ride on) shoot straighter than before
No comfort has the fire at night that lights the face so cold

Oh, dance in the dark night, sing to the morning light
The magic runes are writ in gold to bring the balance back, bring it back

At last the sun is shining, the clouds of blue roll by
With flames from the dragon of darkness, the sunlight blinds his eyes

Oh, bring it back, bring it back...

Deze balad is spontaan ontstaan tijdens de opnamen van het album Led Zeppelin IV (nl), waarvoor de mobiele studio van The Rolling Stones gebruikt werd. Supergitarist Jimmy Page had geen ervaring op de mandoline, maar speelde wat met het exemplaar van collega John Paul Jones. Dat ging dus al snel beter!
Robert Plant begon later mee te zingen, met een tekst die hij schreef naar aanleiding van The Lord of the Rings (In de Ban van de Ring) van J.R.R. Tolkien.

Led Zeppelin had ooit opgetreden op een festival waar ook Fairport Convention optrad, en sindsdien was Robert Plant bevriend gebleven met de toenmalige zangeres, Sandy Denny.
Zij werd gevraagd voor het duet, en zij is de enige gastartiest die ooit heeft meegezongen op een studio-opname van Led Zeppelin!

Toen ik zocht naar meer over Sandy Denny, ontdekte ik dat ze ook gezongen had bij Strawbs (nl), waarvan ik een LP heb uit de periode na Sandy's deelname: Bursting at the Seams (nl).

In het begin noemden ze zich The Strawberry Hill Boys, naar het gebied in Londen waar hun school was. Dat die groep begonnen is met Bluegrass (nl) kan ik me nauwelijks voorstellen als ik die LP hoor!
Hier een link naar het hele album Strawbs- Bursting at the Seams. In een latere versie schijnen de nummers "Down by the sea" en "The River" omgewisseld te zijn, omdat de baspartij op vinyl niet op binnenste groeven kon.

Ik vind het allemaal nog steeds heerlijke muziek, en kies hier, al twijfelend, voor: The Strawbs – Tears and Pavan:


Dit is eigenlijk een muzikaal tweeluik. De Pavane (nl) is een oude, statige dans, waarvan alleen de muziekvorm nog resteert.

The Strawbs zijn vooral bekend door hun nummer Part of the union, waarover in Engeland ooit kamervragen zijn gesteld, of dat niet opruiend was. Dat is door The Strawbs weerlegd met de uitleg dat het satirisch bedoeld was. Toen was het conservatieve kruit te nat om nog te schieten.
Zoeken op YouTube naar Strawbs Part of the Union gaf me nu wel ca. 5080 resultaten...!

Terug naar Sandy Denny. Met The Strawbs heeft ze niet zo lang gewerkt, maar een van haar bekendste songs is wel in die tijd ontstaan: Who Knows Where the Time Goes? Een intrigerende vraag!

Dit is de versie van het Strawbs-album All Our Own Work, waarin je overigens alleen de stem en gitaar hoort van Sandy Denny. De LP werd opgenomen in 1967 maar verscheen pas in 1973.
Sandy Denny and the Strawbs – Who Knows Where the Time Goes:


Van deze song zijn veel cover-versies gemaakt, o.a. (ik heb van sommigen nog nooit gehoord) door 10,000 Maniacs, Mary Black, Eva Cassidy, Judy Collins, Nana Mouskouri, Lonnie Donegan, Nanci Griffith, Susanna Hoffs and Matthew Sweet, Deanna Kirk, Charlie Louvin, Cat Power, Eddi Reader, Julianne Regan (met Fairport Convention), Kate Rusby, Nina Simone, Barbara Dickson, Kate Wolf, en Lumiere met Sinéad O'Connor; (KLIK om te luisteren).

Later werd Sandy Denny de zangeres van de folkrock-groep Fairport Convention (nl), en nam ze deze song opnieuw op voor het album Unhalfbricking uit 1969.
Fairport Convention - Who Knows Where the Time Goes - BBC Session 1969:


Na Fairport Convention richtte Sandy Denny de groep Fotheringay op, die haar naam dankte aan Sandy's compositie Fotheringay (opgenomen met Fairport Convention), over Fotheringhay Castle, waar de Schotse Queen Mary gevangen zat totdat ze werd onthoofd.

Die groep was geen lang leven beschoren, en in 1971 begon Sandy Denny een solo-carrière. In 1973 trouwde ze met haar "long term boyfriend" en producer, de uit Australië afkomstige Trevor Lucas. In 1974 sloot ze zich weer aan bij Fairport Convention (waarin Trevor toen speelde), maar ze vertrokken alweer in 1975 en vervolgde haar solocarrière.

Met Trevor Lucas nam ze haar, naar later bleek, laatste studio-album Rendezvous op, uitgebracht in 1977.
Omdat het album slecht verkocht, liet de platenmaatschappij haar vallen. Het album geldt enerzijds als overgeproduceerd, anderzijds als bewijs van Sandy's verdere ontwikkeling als songschrijver.

In 1977 werd Sandy's dochter te vroeg geboren. Ze bleek er echter niet goed voor te kunnen zorgen, mede doordat ze inmiddels verslavingsproblemen had ontwikkeld.

Tijdens haar laatste tournee, om de LP Rendezvous te promoten, werd op 27 november 1977 een optreden opgenomen voor een live album, Gold Dust. Door technische onvolkomenheden kwam dat echter pas uit in 1998 (!) nadat vrijwel alle gitaarpartijen opnieuw waren opgenomen.

Nee, de opname kon niet meer worden overgedaan, want Sandy Denny overleed in april 1978, 31 jaar jong. In maart was ze van de trap gevallen in haar ouderlijk huis, ze smakte met haar hoofd op de betonnen vloer. Als gevolg daarvan kreeg ze heftige hoofdpijnen.
De pijnstiller die haar werd voorgeschreven, was berucht vanwege fatale bijwerkingen in combinatie met alcohol...

Tijdens haar leven had ze veel trouwe fans, maar ze was geen echt verkoopsucces. Na haar dood is er nog onuitgegeven materiaal uitgebracht, en oudere opnamen "opgepoetst".
Ze is niet vergeten, er worden nog steeds songs van haar opgenomen, en soms worden er concerten gegeven om haar te eren en herdenken...

9 opmerkingen:

Albert y Mara zei

Nog nooit van Sandy Denny gehoord. Dankzij jou is onze kennis verrijkt. Bedankt en een fijn weekend toegewenst samen met Marijke

Anoniem zei

Wat een heftig en kort leven. Ik heb weer veel nieuwe dingen van je geleerd. Mail je me een overzichtje? Dankjewel. Fijn weekend.

Unknown zei

Ik had nog nooit van haar gehoord.... altijd mooi iets 'nieuws' te ontdekken en jij veroorzaakt dat elke week weer ;-)

Fijn weekend.

Ria zei

Toch heb ik Sandy Danny wel eens gehoord in een radioprogramma.

Vanavond kom ik hier terug om alles nog eens te beluisteren.
Bedankt en een fijne zaterdag.

Groetjes, Ria

Trees zei

Van Led Zeppelin ben ik geen fan!
Geloof het of niet, maar ik had ook nog nooit van Sandy Denny gehoord..
Wat een gemis, wat een prachtige stem! En wat erg dat ze zo jong is gestorven.
Mooi geheel weer Gauke!
Fijne zaterdag en groetjesss

natasja zei

Wat heb ik weer veel nieuws gehoord en gelezen. Sandy Denny ken ik niet, maar mooi.
En het nummer van Led Zeppelin... ook gaaf.

Ik zwijmel vandaag met Stairway in Heaven.
Maar ik begrijp nu dat jij me voor bent geweest...

Nietzomaarzooo zei

Wat een leerzame zwijmel weer voor mij. Ken weinig van deze muziek moet ik toegeven. Maar zie wel de complexiteit en de 'klassieke' opbouw.

Fijne zondag

Joanne zei

Nog nooit van de zangeres gehoord, maar wat een heftig en kort leven.
Je hebt weer een mooi overzicht gemaakt en ik heb genoten van de mooie muziek.
Dankjewel.

Liefs Frederique

plato zei

Ik heb nog van geen van de zangers/zangeressen gehoord die hier voorkomen. Weer een gedegen overzicht... en lang, dat ook. De muziek kan ik hier niet horen want er is al een tijdje een storing die alle plaatjes en clips maakt tot grijze vlakken met een dronken smiley.
Leve Ziggo.